Second hand -merkkivaatteiden kauppa käy netissä – Hanna Autio ideoi Emmyn, jossa käsitellään päivittäin jo 1 200 omistajalleen turhaksi käynyttä vaatetta

Emmyn perustaja ja operatiivinen johtaja Hanna Autio ja toimitusjohtaja Petra Luntiala toivovat, että Emmy voi pysyä Lohjalla. – Meillä on täällä ihana henkilökunta, he sanovat. Maria Aittoniemi

Maria Aittoniemi

Lohjalaisen Emmy Clothing Company Oy:n viisivuotinen matka on menestystarina. 38 henkilöä työllistävä yritys on kasvanut huimasti ja vauhti vain kiihtyy.

Yrityksen liikeidea perustuu asiakkaiden mahdollisuuteen ostaa ja myydä käytettyjä merkkituotteita kohtuuhintaan, tehdä hyvää ekologisilla ostopäätöksillä, vähentää jätettä ja kasvihuonepäästöjä ja säästää luonnonvaroja. Kasvuodotukset yrityksellä ovat melkoiset.

Kasvaessaan Emmy tarvitsee tilaa. Sitä on tällä hetkellä käytössä 1 500 neliötä.

– Viihdymme Lohjalla, ja meillä on aivan ihana henkilökunta täällä, yrityksen perustaja ja operatiivinen johtaja Hanna Autio sanoo.

Merkkivaatteiden second hand -verkkokauppa emmy.fi syntyi Espooseen viisi vuotta sitten. Liiketoiminta aloitettiin 500 vaatteella. Pian yritys muutti Lohjalle ja on siellä jo kolmansissa toimitiloissaan.

– Liikevaihtomme kasvoi viime vuonna 75 prosenttia, toimitusjohtaja Petra Luntiala kertoo.

Emmy on markkinapaikka käytetyille naisten, miesten ja lasten merkkivaatteille, -kengille ja -asusteille. Yritys syntyi Hanna Aution ajatuksesta, voisiko Facebookin ja kirpputorien rinnalla olla jokin yksinkertaisempi tapa ostaa ja myydä käytettyjä vaatteita.

– Me toimimme avaimet käteen -periaatteella. Myyjän tarvitsee vain toimittaa myytävät tuotteet meille ja antaa tilinumero, jolle rahat tilitetään, Autio kertoo.

Emmyssä tuotteet tarkastetaan yksitellen, luokitellaan kunnon mukaan, valokuvataan ja laitetaan verkkosivuille tarjolle.

Myyntiin tulevan tuotteen on oltava niin sanottu merkkituote. Sillä taataan sen kestävyys ja laatu.

– Emme mielellämme puhu käytetystä, vaan second hand -tuotteesta, Luntiala sanoo.

– Myyntiimme tulevat tuotteet ovat uudenveroisia tai vähintäänkin erittäin käyttökelpoisia.

Myyjä voi toimittaa tuotteet Emmylle Postin tai Matkahuollon välityksellä, tuoda Lohjan toimitiloihin tai jättää Emmyn keräyslaatikkoon, joita on Suomessa 50 ja Virossa 10. Pääkaupunkiseudulla on lisäksi mahdollisuus tilata tuotteille nouto kotoa.

Jos tuotteet eivät käy kaupaksi puolen vuoden kuluessa, ne palautetaan, tai jos asiakas niin haluaa, toimitetaan hyväntekeväisyysjärjestöille lohjan Hope ry:lle ja Karjalan Apu ry:lle.

Toimitusjohtaja Luntiala tykkää luvuista ja Emmyllä on, mitä luetella:

– Kauttamme on kulkenut 650 000 käytettyä vaatetta. Myyjiä ja ostajia on 40 000. Hyväntekeväisyyteen on Emmyltä lähtenyt 100 000 vaatetta.

Emmyllä käsitellään päivittäin myyntiin 1 200 vaatetta. Puolet tuotteiden myyjistä asuu pääkaupunkiseudulla, 75 prosenttia Uudellamaalla.

Kasvupotentiaalia on siis vielä Suomessakin, mutta Luntiala sanoo Emmyn tähtäävän vielä tämän vuoden lopulla pariin uuteen suurkaupunkiin Euroopassa.

Kiertotaloutta

Lohjalainen merkkivaatteiden ja -asusteiden second hand -verkkokauppa www.emmy.fi

38 työntekijää, valtaosa nuoria.

Sitran Kiertotalouden Kiinnostavimmat -listan yritys.

Kansainvälisten selvitysten mukaan alan kasvihuonekaasupäästöt pienenisivät yli 40 %, jos vaatteita käytettäisiin kaksi kertaa pidempään kuin nykyisin.

Tekstiiliteollisuus tuottaa vuosittain saman verran päästöjä kuin maailman lentoliikenne ja laivaliikenne yhteensä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Turkulaisen ilmestyminen jää tauolle
 2. Tanssitunteja, jumppaa, teatteria – Turussa tapahtuu virtuaalisesti vaikka mitä, ja kaupungin tapahtumakalenteri kerää vinkkejä yhteen
 3. Lähikuvassa: Hissu Kytö on auttanut maahanmuuttajia Turussa pian 50 vuotta: "Skinheadeilta tuli tappouhkauksia ja sain luodin postiluukusta"
 4. Lähikuvassa: Kun kiekko lensi kaukalosta raitiovaunun katolle – legenda Timo Nummelin muistelee, millaisissa olosuhteissa pelattiin hänen lapsuudessa ja nuoruudessa
 5. Elossa 24 h -sarjassa esiintyvä turkulaislääkäri Kosti Koivisto-Kokko pelastaa vapaaehtoistyössään ihmisiä, jotka palaavat heti takaisin sotaan – "Huono muisti" suojelee työssä uupumiselta
 6. Jaanan poika ei koskaan palannut laivareissulta – Nikun katoaminen on yhä täysi mysteeri
 7. "Oli tosi kova paikka, kun tajusin, että lapsia ei tule muita kuin Pasi" – Kotimäen tilaa pyörittävälle Taikku Nurmelle tärkeintä elämässä on perhe, mutta jokaista päivää tahdittavat hevoset
 8. Burn out pysäytti nuoren Michaelan: "Kotona vain tärisin ja itkin"
 9. Moniko pesee kädet kunnolla? Turkulainen kävi yleisessä vessassa katsomassa ja tulos yllätti lääkärin
 10. Arno Kasvi: Ruissalo ei kestä tällaista rumbaa, tarvitaan toinen silta ja kauriskannan harventamista
 11. Turussa karanteenia viettävän Karita Mattilan heippalappu "meluhäiriöstä" riemastutti Twitterissä – "Äiti laittoi äsken viestiä, että joku hänen entinen työkaverinsa haluu tulla mun luo kylään välillä 14–18", nauraa twiittaaja nyt
 12. Tässä on Turun ruuhkaisin kohta – Naantalin pikatien pätkä Köydenpunojankadun ja Vakka-Suomentien välillä pitää yhä ykköstilaa, katso muut ruuhkakertymäkadut
 13. Korona peruutti ay-väen ja vasemmistopuolueiden yhteisen vappujuhlan Turussa – luvassa koronavappu netissä
 14. Anu Pentikin näyttely siirtyy kesälle 2021 – Muutoksia Turun museokeskuksen näyttelyohjelmistossa
 15. "Suurin ja karanteeniystävällisin opiskelijatapahtuma" – Turun Wappuradio tulee taas

Näytä lisää