Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Maahanmuuttajanaiset pitää saada puhumaan väkivallasta – "Kaikki eivät pidä edes lyömistä väkivaltana"

Daisy Ladiesin tiloissa alkaa helmikuussa ilmainen lakineuvonta maahanmuuttajataustaisille naisille. Avun ajatuksena on saada eri kulttuureista tulevat naiset ymmärtämään oikeutensa.

– Tärkeintä on, että herätetään naisia ajattelemaan eri tavalla kuin omassa maassa. Olen työskennellyt kymmeniä vuosia eri taustoista tulleiden naisten kanssa, eivätkä kaikki naiset pysty puhumaan kohtaamastaan väkivallasta. Kaikki eivät pidä edes lyömistä väkivaltana. Tähän haluamme puuttua, Daisy Ladiesin toiminnanjohtaja Hülya "Hissu" Kytö kertoo.

Kytön alulle panemassa NordicLadies -hankkeessa halutaan ennaltaehkäistä naisiin kohdistuvaa väkivaltaa sekä edistää maahanmuuttajataustaisten naisten ja tyttöjen hyvinvointia ja asemaa Pohjoismaissa. Avainasiassa tässä on naisten kuuleminen.

– Kukaan ei välttämättä tule kertomaan, että minua on hakattu. Sen saattaa kuitenkin huomata toisen katseessa. Tai siinä, että hän on hiljainen ja kuoressaan. Tärkeintä on, että mahdollistamme sen, että naiset pääsevät avaamaan sydäntään, Kytö muistuttaa.

Lakineuvontaa tarjoavalle Ulla Pakariselle työ on hieno mahdollisuus.

– Olen kesällä valmistunut juristiksi ja etsinyt työtä, mikä olisi lähellä sydäntä. Löysin Daisy Ladiesin ja tapasin Hissun. Hän kertoi tästä upeasta hankkeesta. Tässä on mahdollisuus parantaa heikompien asemaa yhteiskunnassa, Pakarinen kiittelee.

NordicLadies on hankkeena vasta alussa, mutta tarkoitus on saada toimintamalli kaikkiin Pohjoismaihin. Ideana on, että vuosittain järjestetään seminaari vuorotellen eri maissa. Ensimmäinen on jo toteutettu Turussa, mistä Kytö kiittelee Turun kaupunkia, Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymää ja oikeusministeriön etnisten suhteiden neuvottelukuntaa näiden tarjoamasta tuesta.

Kytö muistuttaa, että tehtävää riittää. Tärkeää oli saada Sirpa Pietikäinen hankkeen suojelijaksi, mutta verkostojen rakentamisessa on paljon tekemistä.

– Lyhyessä ajassa pystyimme pienellä rahalla järjestämään seminaarin. Se oli iso askel, mutta pitää vahvistaa pohjaa, kun haluamme levittää asiaa valtakunnallisesti ja myös Pohjoismaissa.