Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Liki puolet rehtoreista vaarassa uupua työmäärän kasvaessa

Yli puolet rehtoreista on innostuneita työstään, mutta huolena on työmäärän kasvun tuoma uupuminen.

Liki puolet rehtoreista on uupuneita tai uupumisvaarassa. Kuormittuneisuutta selittää työn muutos sekä huoli opettajista ja oppilaista, ilmenee rehtoribarometrista.

Suomen Rehtorit ry:n aloitteesta rehtorien terveyttä ja hyvinvointia on ensimmäisen kerran tutkittu laajasti osana kansainvälistä tutkimushanketta.

– On todella tärkeää, että olemme saaneet nyt tutkimustietoa rehtoreiden hyvinvoinnista. Innostunut ja motivoitunut rehtori vaikuttaa suuresti koko työ- ja oppimisyhteisöön, sanoo Suomen Rehtoreiden puheenjohtaja Antti Ikonen tiedotteessa.

Jos esimiehen voimavarat eivät ole kunnossa, sillä on Ikosen mukaan kielteiset vaikutukset koko kouluyhteisöön, aina oppilaisiin ja opiskelijoihin saakka.

Yli puolet eli 55,4 prosenttia rehtoreista on innostuneita työstään. He kokevat työnsä merkitykselliseksi ja saavat siinä jatkuvasti uusia haasteita ja mahdollisuuksia kehittyä.

Innostuneet rehtorit tuntevat myös vahvaa kyvykkyyttä ja muokkaavat omaa työtään aktiivisesti.

Rehtoribarometri osoittaa, että innostuksen ohella noin kaksitoista prosenttia rehtoreista on myös uupuneita ja reilulla kolmanneksella on selvä uupumisriski.

Kasvatustieteen professori Katariina Salmela-Aron mukaan uupumisriskissä olevat rehtorit eivät enää koe työn merkityksellisyyttä, heillä on emotionaalisia haasteita sekä rooliristiriitoja. Uupuneet rehtorit puolestaan tuntuvat kirjaimellisesti kaatuvan työtaakkansa alle.

– Suuri työmäärä korostuu heillä erityisesti, ja esimerkiksi uusi opetussuunnitelma koetaan hyvin haasteellisena, Salmela-Aro sanoo.

Salmela-Aro toteutti rehtoribarometrin yhdessä aivotutkija, professori Minna Huotilaisen ja australialaisen professori Philip Rileyn kanssa.

Rehtoreiden työmäärä on viime vuosina kasvanut ja toimenkuva on laajentunut yhä enemmän hallinnolliseen työhön, toteaa puheenjohtaja Ikonen.

Kuormitusta lisäävät myös esimerkiksi yhä suuremmat kouluyksiköt, sisäilmaongelmat sekä huoli oppilaiden ja opettajien jaksamisesta.

– Rehtorit ovat koulutukseltaan opettajia, eikä nykyinen kelpoisuuden tuottava tutkinto ole riittävä opettaja-ammatista tyystin eroaviin vaativiin johtamisen työtehtäviin.

Ikonen katsoo, että koulua on kehitetty vahvasti opettajuus edellä eikä rehtoreiden perus- ja täydennyskoulutukseen ole kiinnitetty riittävästi huomiota.

Rehtoribarometri toteutettiin kyselynä, mutta myös kyselyn ja fysiologisten mittausten yhdistelmänä.