Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Korjattu ja täydennetty kommenteilla: Turun lentokenttä koko maan huimimmassa nousukiidossa

Turun lentokenttä on koko maan lentoasemista kovimmassa nousussa, selviää Finavian vuositilastoista vuodelta 2019. Kasvu on Turussa maan suurinta sekä matkustajien että laskeutumisten määrillä.

Turun lentokentän matkustajamäärä oli viime vuonna 452 927. Kasvua edelliseen vuoteen verrattuna huimat lähes 23 prosenttia.

Vuoteen 1998 ulottuvissa tilastoissa Turun lentoasemalla on ollut viimevuotista enemmän matkustajia vain vuonna 2012, jolloin heitä oli pari tuhatta enemmän. Yli 400 000:n on päästy vasta nämä kaksi kertaa.

– Kasvu johtuu tietysti uusista reittiavauksista ja siitä, että lentoasemaa on ruvettu käyttämään myös olemassa olevilla reiteillä, kommentoi Turun lentoaseman päällikkö Juha Aaltonen Turkulaiselle.

Nämä kaksi ruokkivat toisiaan: kun lentoyhtiöt huomaavat, että kysyntää on, ne alkavat miettiä uusien reittien avaamista ja kun uusia reittejä avautuu, tulee uusia matkustajiakin.

Aaltonen arvelee varsinaissuomalaisten alkaneen huomata, että läheltä on helppo ja nopea lähteä matkaan. Oman osansa kasvuun on tuonut se, että Turun lentoasemalle lentävillä yhtiöillä on varsin edulliset hinnat.

Turun kasvu oli viime vuonna aivan omilla lukemillaan, sillä seuraavaksi eniten matkustajamääriään kasvattanut Helsinki-Vantaa ylsi 5 prosenttiin. Helsinki-Vantaan matkustajamäärät toki ovat maakuntakenttiin verrattuna huimat, viime vuonna lähes 22 miljoonaa.

Turku on matkustajamäärillä mitattuna Suomen neljänneksi suurinlentokenttä. Kansainvälisissä matkustajamäärissä Turun lentokenttä on toiseksi vilkkain.

Matkustajamäärissä edelle kiilasivat viime vuonna Helsinki-Vantaa, Oulu (runsaat miljoona matkustajaa) ja Rovaniemi (hieman yli 660 000 matkustajaa).

Laskeutumisten määrä kasvoi Turussa viime vuonna 10 prosenttia 4 379:ään.

Prosentuaalisesti toiseksi eniten laskumäärät kasvoivat Joensuussa vajaaseen 1 500:aan. Laskeutumismäärät kasvoivat vähintään prosentin verran kuudella kentällä. Helsinki-Vantaalla kasvua oli prosentti.

Laskeutumismäärillä mitattuna Turku on jo Suomen kolmanneksi suurin lentoasema. Edellä ovat enää Helsinki-Vantaa (95 000 laskeutumista) ja Oulu (4 600).

Finavian tilastoissa on mukana 21 lentoasemaa.

Muokattu 10.1.2020 kello 22.50: Poistettu jutusta väite, että Turun lentokenttä olisi noussut viime vuonna kuudenneksi suurimmasta neljänneksi suurimmaksi matkustajamäärillä mitattuna. Turku oli jo aiemmin neljänneksi suurin.