Föli-busseilla on Turun ydinkeskustassa pysäkinvälejä, jotka kannattaa kävellä ennemmin kuin kulkea linja-autolla.
Räikeimmät esimerkit löytyvät Auransillan yli etelästä tulevilta linjoilta. Matka Hämeenkadun Kårenilta keskustapysäkeille on noin 600 metriä. Matka-aika on keskimäärin noin 3 minuuttia. Noin joka kuudennella vuorolla linjoilla 32 ja 42 matka-aika on kuitenkin yli 6 minuuttia. Osuudelle mahtuu vain yksi pysäkkiväli Runeberginpuiston edestä Aurakadulle.
Auransillan vaikutuksesta linja-autojen myöhästelyihin on teoria lähes jokaisella kadunkulkijalla, mutta nyt siitä on tutkittua tietoa. Smart and Wise -hankkeen Turun seudulliselle joukkoliikenteelle Fölille tekemä Keskustan viiveet joukkoliikenteen näkökulmasta -analyysi antaa todellista tilastotietoa siitä, minkä verran bussien kulkunopeus vaihtelee ydinkeskustan poikkeusreiteillä.
Joukkoliikennejohtaja Sirpa Korte sanoo, että parasta onkin se, että Turussa voidaan nyt keskustella asiasta faktatiedon perusteella.
– Syvempi tarkoitus on siis parantaa joukkoliikenteen käyttäjien matkustuskokemusta ja helpottaa Fölin käyttämistä, Korte tiivistää.
Analyysi osoittaa, että Turun keskustaan tulevat ongelmalinjat eli usein normaalia hurjasti enemmän viimeisellä pysäkkivälillä aikaa käyttävät ovat 1, 2, 2A-C, 6, 7,12, 13, 18, 32, 42, 55A, 60 ja 61. Vain linja 1 ei ylitä Auransiltaa.
Sirpa Korte muistuttaa, että Turun ja Turun seudun asukkaat tekevät satunnaisista, mutta usein toistuvista viivästyksistä kärsivillä linjoilla yli 15 miljoonaa matkaa vuodessa, joten asia on tärkeä. Alkuperäinen esitys oli, että ajo Auransillalla kielletään kaikilta muilta paitsi linja-autoilta, takseilta, polkupyöriltä ja kuorma-autoilta arkisin kello 7–17, mutta se typistyi kaupunkiympäristökautakunnan päätöksellä koskemaan arkisin kellonaikoja 7–9 ja 15–17.
Keskustan viiveet joukkoliikenteen näkökulmasta -analyysi toteaa, että Auransillan osittainen ajokielto ei ratkaise kunnolla luotettavuusongelmaa, koska epäluotettavuudet ovat suuria koko päivän. Sekin on kuitenkin enemmän kuin ei mitään ja Korte toivookin, että ratkaisu helpottaa viivästysongelmaa merkittävästi ruuhka-aikana.
– On hyvä, että tilannetta seurataan nyt ja asia käsitellään kaupunkiympäristölautakunnassa uudelleen kesällä, kun on tietoa toteutetun rajoituksen vaikutuksista, Korte toteaa.
Jos käyttöön otettava keino ei auta tarpeeksi, mitä muita kikkoja Fölillä voisi olla aikataululuotettavuuden parantamiseksi ydinkeskustassa? Föli-pomo nostaa esiin omat joukkoliikennekaistat, joita pitkin bussiliikenne kulkisi sujuvasti riippumatta muusta liikenteestä ja sen viivästyksistä.
– Kun kyse on jatkuvasta viivytyksestä eikä ole mahdollisuutta rakentaa omat kaistat busseille, otetaan asia huomioon jo aikataulujen laatimisessa. Vuosien varrella, henkilöautoliikenteen lisääntyessä, monille linjoille onkin lisätty ajoaikaa.
ProjektipäällikköJakke Mäkelä Smart and Wise -hankkeesta kertoo, että Turun kaupunki on asentanut sensoreita, joilla seurantaa pystytään periaatteessa tekemään 15 minuutin tarkkuudella, mutta dataa ei tällä hetkellä saada helposti ulos.
Nyt kaupunki tutki Auransiltaan liittyviä ongelmia, mutta tekniikka mahdollistaa niiden tutkimisen myös muissa ruuhkakohdissa.
– On tärkeää, että jatkossa on käytettävissä entistä enemmän todelliseen toteutumaan perustuvaa, analysoitua tietoa päätöksenteon tueksi, Korte sanoo.
Tämän jutun ohessa oleva graafi kertoo liikennemääristä Aurajoen ylittävillä silloilla. Pois on jätetty Kuralan ponttonisilta, Rautatiesilta, Kirjastosilta ja Teatterisilta, jotka ovat kevuen liikenteen siltoja.
Turun kaupungin Turkulaiselle toimittamassa tilastossa on liikennemääriä 15 minuutin jaksotuksella kulkusuunnittain muutaman viime vuoden ajalta.
– Olemme keränneet niin sanottua liikennemääräindeksiä varten liikennemääriä maanantaista torstaihin syyskuussa 2016-19, kehittämispäällikkö Juha Jokela kaupunkiympäristötoimialalta sanoo.
Auransillan liikennemäärät ovat laskeneet huimasti vuodesta 2016 ilman ajorajoituksiakin. Syy lienee se, että koska Linnankatu ja Aurakatu ovat olleet ruuhka-aikaan jumissa jo vuosia ennen keskustan joukkoliikenteen väliaikaisjärjestelyä, ovat monet autoilijat oppineet käyttämään muita reittejä.
Siitä kertonee Tuomaansillan lisääntynyt liikennemäärä yli 4 000:llä syyskuusta 2018 syyskuuhun 2019.