Kuka heistä on Vuoden Turkulainen 2019? Äänestä täällä!

Vuoden Turkulaisen äänestyksessä ovat mukana Kaapo Kakko (ylärivissä vasemmalla), Matti ja Teppo, Timo Salmesmaa, Laura Satamo, Liisa Ketomäki, Taika Koilahti (alhaalla vasemmalla), Jani Sormunen, Vesa Jauhiainen, Markku Jokisipilä ja Turun Taiteilijaseura. Myös omaa ehdokasta voi äänestää. Eri kuvaajia

toimitus

Uuden vuoden vaihduttua käännetään katseet vielä kerran menneeseen vuoteen 2019 ja äänestää Vuoden Turkulaista. Ehdokkaat ovat tehneet Turkua ja turkulaisuutta tunnetuksi positiivisella tavalla. Myös omaa ehdokasta voi äänestää.

Äänestää voit tämä artikkelin alla olevalla lomakkeella24. tammikuuta 2020 asti. Äänestys on käynnissä myös Radio Cityn verkkosivulla. Äänet lasketaan yhteen.

Voittajat ja heidän äänimääränsä selviävät 30. tammikuuta Turun kaupungintalolla.

Vuosi sitten Vuoden Turkulaiseksi valittiin ylivoimaisella äänivyöryllä turkulainen näyttelijä-käsikirjoittaja Miska Kaukonen

Vuoden Turkulainen -äänestyksen järjestävät Kaupunkilehti Turkulainen, Radio City Turku, Yle Turku ja Turun kaupunki. Vuoden Turkulainen 2019 -ehdokkaat ovat:

Kaapo Kakko

Tepsistä NHL-kaukaloihin edennyt nuori hyökkääjä nousi viime vuonna suomalaispelaajista korkeimmalle varaussijalle, kun Kakko varattiin toisena pelaajana New York Rangersiin. Helmikuussa 19 vuotta täyttävä Kakko on voittanut alle 18-vuotiaiden, alle 20-vuotiaiden ja aikuisten maailmanmestaruuden. Suomen Leijonissa voitetun MM-kullan myötä lietolaissyntyinen lahjakas pelaaja luisteli tiensä suoraan suomalaisten sydämiin.

Matti ja Teppo

Suomen tunnetuimmat turkulaisveljekset ovat viihdyttäneet suomalaisia jo 50 vuotta. Matin ja Tepon albumit ovat myyneet lukuisia kultalevyjä, 8 platinaa ja 3 tuplaplatinaa. Palkintokaapista löytyy Iskelmä-Finlandia, kaksi Emmaa, Olavi Virta -stipendi, Vuoden tanssittaja -palkinto, Turun Tähden -laatta, Vuoden vaikuttaja -palkinto ja suuri joukko muita tunnustuksia. Vahvalla työmoraalilla musiikkibisneksessä töitä tehneet veljekset ovat kiertäneet Suomea viime vuonna Viimeisellä konserttikiertueellaan. Jatkossa he esiintyvät vain harkitusti kesäisin.

Timo Salmesmaa

Turkulaisille tuttu Jestset-toimittaja tuntee Turun suihkuseurapiirit kuin omat taskunsa. Heidekenillä syntynyt Salmesmaa on edistänyt tasa-arvoa organisoimalla perustamaansa miesten kauneuskilpailua, Mr. Finland -kisaa jo vuodesta 1987 lähtien. Pintaliidon vastakohtana seurapiiritoimittaja on kehitysvammaisten vapaaehtoinen avustaja. Moni hänen avustettavistaan on saanut ainutlaatuisia elämyksiä avustajansa avecina erilaisissa tilaisuuksissa.

Laura Satamo

Kolmekymppinen turkulainen bloggaaja kirjoittaa suosittua äitiysblogia Mamma rimpuilee. Hauskassa ja oivaltavassa blogissaan Satamo kuvaa itseironisesti elämäänsä kahden lapsen äitinä ja naisena. Suomen mahdollisesti hauskimmassa äitiysblogissa muun muassa avaudutaan lapsiperheen ravintolavierailuista ja kerrotaan elämän kommelluksista huumorilla höystettynä. Satamo on kruunattu Turun Lumikuningattareksi vuonna 2018. Olisiko nyt Vuoden turkulainen -viitan vuoro?

Liisa Ketomäki

Turun musiikkijuhlasäätiön toimitusjohtaja Liisa Ketomäki on nostanut Turun Musiikkijuhlat yhdeksi Suomen kiinnostavimmista ja parhaista klassisen musiikin festivaaleista. Festivaali tunnetaan laajasti myös muissa Pohjoismaissa ja Euroopassa. Ketomäki palkittiin työstään vuonna 2019 Suomen arvostelijain liiton Turun osaston myöntämällä Kritiikin punnuksella hänen ansioistaan turkulaisen musiikkielämän kehittämisessä. Vuonna 1960 perustettu Turun musiikkijuhlat on Suomen vanhin yhtäjaksoisesti toiminut musiikkifestivaali.

Taika Koilahti

Parikymppinen pituushyppääjä nousi kaudella 2019 raketin lailla suomalaisen urheilukansan tietoisuuteen. Taika Koilahti paransi omaa ennätystään kauden aikana peräti 43 sentillä 669 senttiin. Lukema on enää 16 sentin päässä Ringa Ropon vuonna 1990 leiskauttamasta Suomen ennätyksestä. Turun Weikkoja edustava Koilahti lunasti viime tipassa myös lipun Dohassa pidettyihin MM-kilpailuihin, jotka olivat hänen ensimmäiset aikuisten arvokisansa

Jani Sormunen

Tutkijatohtori Jani Sormunen on tullut tutuksi turkulaisille ja muillekin suomalaisille vetämästään Turun yliopiston puutiaistutkimuksesta. Sormusen ryhmä muun muassa löysi vuonna 2019 Seilin saarelta loispistiäisen, joka tappaa punkit ennen kuin ne ehtivät lisääntyä. Löytöä on juhlittu mahdollisena läpimurtona viheliäisten punkkien kampittamiseen. Sormusen tutkijaryhmän aiemmissa tutkimuksissa on selvinnyt esimerkiksi se, että yllättävän isompi osa suomalaispunkeista on taigapunkkeja. Sormunen väitteli tohtoriksi joulukuussa 2018 – puutiaisista, kuinkas muutenkaan.

Vesa Jauhiainen

Vuodesta 2006 Varsissuon aluepoliisina toiminut Vesa Jauhiainen valittiin viime vuonna Vuoden poliisiksi. Jauhiaisen turvallisuutta huokuva hahmo on tuttu Varsissuon liikekeskuksessa kävijöille. Jauhiainen tekee töitä aluepoliisina erityisesti nuorten parissa yhteistyössä eri viranomaisten, alueen asukkaiden ja kolmannen sektorin kanssa. Vanhempi konstaapeli Jauhiainen on toiminut lähes 40 vuotta kestäneen uransa aikana erilaisissa kenttätehtävissä nuorisopoliisista moottoripyöräpoliisiin. Nyt hän toimii aluepoliisin töiden ohella Turun pääpoliisiasemalla kenttävalvontaryhmässä, jonka pääkohderyhmänä ovat alle 18-vuotiaat nuoret.

Markku Jokisipilä

Turun yliopiston Eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja on ollut myös vuonna 2019 runsaasti mediassa kommentoimassa asiantuntevasti suomalaisen politiikan käänteitä. Jokisipilästä on tullut vakituinen vierailija niin television kuin muunkin median ajankohtaisohjelmissa, joissa pitää selkeästi ja vakuuttavasti kuvata mitä on tapahtunut ja miksi. Jokisipilästä puhuttaessa muistetaan aina myös mainita, että hän on kotoisin Turusta ja edustaa Turun yliopistoa. Jokisipilä on historiantutkija ja valtiotieteen tohtori. Hän on myös tunnettu kolumnisti muun muassa Turun Sanomissa ja tietokirjailija. Vapaa-aikanaan hän harrastaa kilpasoutua ja on voittanut useita Suomen mestaruuksia.

Turun Taiteilijaseura

Turun Taiteilijaseura on kasvattanut kaupunkiin pitkät juuret: seura vietti vuonna 2019 jo 95-vuotisjuhliaan. Kunnioitettavaan ikään ehtinyt seura ei kuitenkaan ole eläköitymässä, vaan toimii aktiivisesti kaupungissa. Vuoden 2019 merkkihetkiä oli Turun Taidehallin perustaminen helmikuussa yhdessä Valokuvakeskus Perin kanssa. Suurtorilla sijaitseva Taidehalli on Turun visuaalisen taiteen keskus. Tiloissa toimii myös Taiteilijaseuran taidelainaamo.

Muokattu 7.1.2020 klo 12.50: Lisätty pois pudonneet ehdokkaiden nimet esittelytekstien päälle. 8.1.2020: Lisätty Jani Sormusen nimi kuvatekstiin.

Aiheeseen liittyvää

  1. Kisa on ohi – tässä on Vuoden turkulainen 2018 31.1.2019 9:00
  2. Vuoden turkulainen -äänestyksestä tulossa kahden kilpajuoksu – vielä ehdit äänestää omaa suosikkiasi 23.1.2019 8:00
  3. Nyt on aika valita vuoden turkulainen 2018 – katso ehdokkaat ja anna äänesi 5.1.2019 0:05

Kommentoi

Palvelut