Kuka heistä on Vuoden Turkulainen 2019? Äänestä täällä!

Vuoden Turkulaisen äänestyksessä ovat mukana Kaapo Kakko (ylärivissä vasemmalla), Matti ja Teppo, Timo Salmesmaa, Laura Satamo, Liisa Ketomäki, Taika Koilahti (alhaalla vasemmalla), Jani Sormunen, Vesa Jauhiainen, Markku Jokisipilä ja Turun Taiteilijaseura. Myös omaa ehdokasta voi äänestää. Eri kuvaajia

toimitus

Uuden vuoden vaihduttua käännetään katseet vielä kerran menneeseen vuoteen 2019 ja äänestää Vuoden Turkulaista. Ehdokkaat ovat tehneet Turkua ja turkulaisuutta tunnetuksi positiivisella tavalla. Myös omaa ehdokasta voi äänestää.

Äänestää voit tämä artikkelin alla olevalla lomakkeella24. tammikuuta 2020 asti. Äänestys on käynnissä myös Radio Cityn verkkosivulla. Äänet lasketaan yhteen.

Voittajat ja heidän äänimääränsä selviävät 30. tammikuuta Turun kaupungintalolla.

Vuosi sitten Vuoden Turkulaiseksi valittiin ylivoimaisella äänivyöryllä turkulainen näyttelijä-käsikirjoittaja Miska Kaukonen

Vuoden Turkulainen -äänestyksen järjestävät Kaupunkilehti Turkulainen, Radio City Turku, Yle Turku ja Turun kaupunki. Vuoden Turkulainen 2019 -ehdokkaat ovat:

Kaapo Kakko

Tepsistä NHL-kaukaloihin edennyt nuori hyökkääjä nousi viime vuonna suomalaispelaajista korkeimmalle varaussijalle, kun Kakko varattiin toisena pelaajana New York Rangersiin. Helmikuussa 19 vuotta täyttävä Kakko on voittanut alle 18-vuotiaiden, alle 20-vuotiaiden ja aikuisten maailmanmestaruuden. Suomen Leijonissa voitetun MM-kullan myötä lietolaissyntyinen lahjakas pelaaja luisteli tiensä suoraan suomalaisten sydämiin.

Matti ja Teppo

Suomen tunnetuimmat turkulaisveljekset ovat viihdyttäneet suomalaisia jo 50 vuotta. Matin ja Tepon albumit ovat myyneet lukuisia kultalevyjä, 8 platinaa ja 3 tuplaplatinaa. Palkintokaapista löytyy Iskelmä-Finlandia, kaksi Emmaa, Olavi Virta -stipendi, Vuoden tanssittaja -palkinto, Turun Tähden -laatta, Vuoden vaikuttaja -palkinto ja suuri joukko muita tunnustuksia. Vahvalla työmoraalilla musiikkibisneksessä töitä tehneet veljekset ovat kiertäneet Suomea viime vuonna Viimeisellä konserttikiertueellaan. Jatkossa he esiintyvät vain harkitusti kesäisin.

Timo Salmesmaa

Turkulaisille tuttu Jestset-toimittaja tuntee Turun suihkuseurapiirit kuin omat taskunsa. Heidekenillä syntynyt Salmesmaa on edistänyt tasa-arvoa organisoimalla perustamaansa miesten kauneuskilpailua, Mr. Finland -kisaa jo vuodesta 1987 lähtien. Pintaliidon vastakohtana seurapiiritoimittaja on kehitysvammaisten vapaaehtoinen avustaja. Moni hänen avustettavistaan on saanut ainutlaatuisia elämyksiä avustajansa avecina erilaisissa tilaisuuksissa.

Laura Satamo

Kolmekymppinen turkulainen bloggaaja kirjoittaa suosittua äitiysblogia Mamma rimpuilee. Hauskassa ja oivaltavassa blogissaan Satamo kuvaa itseironisesti elämäänsä kahden lapsen äitinä ja naisena. Suomen mahdollisesti hauskimmassa äitiysblogissa muun muassa avaudutaan lapsiperheen ravintolavierailuista ja kerrotaan elämän kommelluksista huumorilla höystettynä. Satamo on kruunattu Turun Lumikuningattareksi vuonna 2018. Olisiko nyt Vuoden turkulainen -viitan vuoro?

Liisa Ketomäki

Turun musiikkijuhlasäätiön toimitusjohtaja Liisa Ketomäki on nostanut Turun Musiikkijuhlat yhdeksi Suomen kiinnostavimmista ja parhaista klassisen musiikin festivaaleista. Festivaali tunnetaan laajasti myös muissa Pohjoismaissa ja Euroopassa. Ketomäki palkittiin työstään vuonna 2019 Suomen arvostelijain liiton Turun osaston myöntämällä Kritiikin punnuksella hänen ansioistaan turkulaisen musiikkielämän kehittämisessä. Vuonna 1960 perustettu Turun musiikkijuhlat on Suomen vanhin yhtäjaksoisesti toiminut musiikkifestivaali.

Taika Koilahti

Parikymppinen pituushyppääjä nousi kaudella 2019 raketin lailla suomalaisen urheilukansan tietoisuuteen. Taika Koilahti paransi omaa ennätystään kauden aikana peräti 43 sentillä 669 senttiin. Lukema on enää 16 sentin päässä Ringa Ropon vuonna 1990 leiskauttamasta Suomen ennätyksestä. Turun Weikkoja edustava Koilahti lunasti viime tipassa myös lipun Dohassa pidettyihin MM-kilpailuihin, jotka olivat hänen ensimmäiset aikuisten arvokisansa

Jani Sormunen

Tutkijatohtori Jani Sormunen on tullut tutuksi turkulaisille ja muillekin suomalaisille vetämästään Turun yliopiston puutiaistutkimuksesta. Sormusen ryhmä muun muassa löysi vuonna 2019 Seilin saarelta loispistiäisen, joka tappaa punkit ennen kuin ne ehtivät lisääntyä. Löytöä on juhlittu mahdollisena läpimurtona viheliäisten punkkien kampittamiseen. Sormusen tutkijaryhmän aiemmissa tutkimuksissa on selvinnyt esimerkiksi se, että yllättävän isompi osa suomalaispunkeista on taigapunkkeja. Sormunen väitteli tohtoriksi joulukuussa 2018 – puutiaisista, kuinkas muutenkaan.

Vesa Jauhiainen

Vuodesta 2006 Varsissuon aluepoliisina toiminut Vesa Jauhiainen valittiin viime vuonna Vuoden poliisiksi. Jauhiaisen turvallisuutta huokuva hahmo on tuttu Varsissuon liikekeskuksessa kävijöille. Jauhiainen tekee töitä aluepoliisina erityisesti nuorten parissa yhteistyössä eri viranomaisten, alueen asukkaiden ja kolmannen sektorin kanssa. Vanhempi konstaapeli Jauhiainen on toiminut lähes 40 vuotta kestäneen uransa aikana erilaisissa kenttätehtävissä nuorisopoliisista moottoripyöräpoliisiin. Nyt hän toimii aluepoliisin töiden ohella Turun pääpoliisiasemalla kenttävalvontaryhmässä, jonka pääkohderyhmänä ovat alle 18-vuotiaat nuoret.

Markku Jokisipilä

Turun yliopiston Eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja on ollut myös vuonna 2019 runsaasti mediassa kommentoimassa asiantuntevasti suomalaisen politiikan käänteitä. Jokisipilästä on tullut vakituinen vierailija niin television kuin muunkin median ajankohtaisohjelmissa, joissa pitää selkeästi ja vakuuttavasti kuvata mitä on tapahtunut ja miksi. Jokisipilästä puhuttaessa muistetaan aina myös mainita, että hän on kotoisin Turusta ja edustaa Turun yliopistoa. Jokisipilä on historiantutkija ja valtiotieteen tohtori. Hän on myös tunnettu kolumnisti muun muassa Turun Sanomissa ja tietokirjailija. Vapaa-aikanaan hän harrastaa kilpasoutua ja on voittanut useita Suomen mestaruuksia.

Turun Taiteilijaseura

Turun Taiteilijaseura on kasvattanut kaupunkiin pitkät juuret: seura vietti vuonna 2019 jo 95-vuotisjuhliaan. Kunnioitettavaan ikään ehtinyt seura ei kuitenkaan ole eläköitymässä, vaan toimii aktiivisesti kaupungissa. Vuoden 2019 merkkihetkiä oli Turun Taidehallin perustaminen helmikuussa yhdessä Valokuvakeskus Perin kanssa. Suurtorilla sijaitseva Taidehalli on Turun visuaalisen taiteen keskus. Tiloissa toimii myös Taiteilijaseuran taidelainaamo.

Muokattu 7.1.2020 klo 12.50: Lisätty pois pudonneet ehdokkaiden nimet esittelytekstien päälle. 8.1.2020: Lisätty Jani Sormusen nimi kuvatekstiin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Turkulaisen ilmestyminen jää tauolle
 2. Tanssitunteja, jumppaa, teatteria – Turussa tapahtuu virtuaalisesti vaikka mitä, ja kaupungin tapahtumakalenteri kerää vinkkejä yhteen
 3. Lähikuvassa: Hissu Kytö on auttanut maahanmuuttajia Turussa pian 50 vuotta: "Skinheadeilta tuli tappouhkauksia ja sain luodin postiluukusta"
 4. Lähikuvassa: Kun kiekko lensi kaukalosta raitiovaunun katolle – legenda Timo Nummelin muistelee, millaisissa olosuhteissa pelattiin hänen lapsuudessa ja nuoruudessa
 5. Elossa 24 h -sarjassa esiintyvä turkulaislääkäri Kosti Koivisto-Kokko pelastaa vapaaehtoistyössään ihmisiä, jotka palaavat heti takaisin sotaan – "Huono muisti" suojelee työssä uupumiselta
 6. Jaanan poika ei koskaan palannut laivareissulta – Nikun katoaminen on yhä täysi mysteeri
 7. "Oli tosi kova paikka, kun tajusin, että lapsia ei tule muita kuin Pasi" – Kotimäen tilaa pyörittävälle Taikku Nurmelle tärkeintä elämässä on perhe, mutta jokaista päivää tahdittavat hevoset
 8. Burn out pysäytti nuoren Michaelan: "Kotona vain tärisin ja itkin"
 9. Moniko pesee kädet kunnolla? Turkulainen kävi yleisessä vessassa katsomassa ja tulos yllätti lääkärin
 10. Arno Kasvi: Ruissalo ei kestä tällaista rumbaa, tarvitaan toinen silta ja kauriskannan harventamista
 11. Turussa karanteenia viettävän Karita Mattilan heippalappu "meluhäiriöstä" riemastutti Twitterissä – "Äiti laittoi äsken viestiä, että joku hänen entinen työkaverinsa haluu tulla mun luo kylään välillä 14–18", nauraa twiittaaja nyt
 12. Tässä on Turun ruuhkaisin kohta – Naantalin pikatien pätkä Köydenpunojankadun ja Vakka-Suomentien välillä pitää yhä ykköstilaa, katso muut ruuhkakertymäkadut
 13. Korona peruutti ay-väen ja vasemmistopuolueiden yhteisen vappujuhlan Turussa – luvassa koronavappu netissä
 14. Anu Pentikin näyttely siirtyy kesälle 2021 – Muutoksia Turun museokeskuksen näyttelyohjelmistossa
 15. "Suurin ja karanteeniystävällisin opiskelijatapahtuma" – Turun Wappuradio tulee taas

Näytä lisää