Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Turkulaistutkimus: Kunniaan liittyvän väkivallan käsittelyssä aukkokohtia

Vaikka kunniaan liittyvä väkivalta on useimmiten naisiin kohdistuvaa väkivaltaa, eivät olemassa olevat naisiin kohdistuvan väkivallan vastaiset toimet tavoita riittävästi kunniaan liittyvän väkivallan uhria. Sama koskee väkivallan rikosoikeudellista käsittelyä, jossa on huomattavia aukkokohtia. Suurimmat haasteet aiheutuvat väkivallan yhteisöllisestä luonteesta, selviää Turun yliopistossa tarkastettavasta väitöskirjasta.

OTM Tuuli Hongin Turun yliopistossa tarkastettavassa väitöstutkimuksessa ongelmat paikallistetaan huomattavissa määrin tapaan, jolla kunniaan liittyvä väkivalta on Suomessa ymmärretty ja käsitteellistetty.

Kunniaan liittyvä väkivalta on nähty lähinnä maahanmuuttajayhteisöjen mukana tulleena kulttuurisena ilmiönä sekä osoituksena yhteisöissä vallitsevasta sukupuolten välisestä epätasa-arvoisuudesta.

– Ilmiöön puuttuminen tehostuisi huomattavasti, jos sitä tarkasteltaisiin näkökulmasta, joka huomioisi väkivallan yhteisöllisen luonteen. Yhteisöllisyys voi yksinkertaisimmillaan tulla esille siinä, että konkreettinen väkivaltateko on usean henkilön yhteistoiminnan tulos, Hong sanoo.

Yhteisöllisen väkivallan viitekehys on vieras yksilön autonomisuutta korostavalle rikosoikeusjärjestelmälle. Koska tekoja lisäksi tarkastellaan yksittäisinä, ajallisesti tiukasti rajattuina kokonaisuuksina, ei yhteisölliselle väkivallalle tyypillinen tekojen jatkuvuus tule huomioiduksi.

Oikeustieteellisessä tiedekunnassa tarkastettavassa väitöskirjatutkimuksessa tuodaan esille, että yhteisöllisen väkivallan haastavuus oikeusjärjestelmälle ei rajoitu vain kunniaan liittyvään väkivaltaan.

– Suljettujen yhteisöjen sisällä käytettävä väkivalta on mekanismeiltaan hyvin samankaltaista yhteisöstä riippumatta. Uhrin näkökulmasta ongelmat paikantuvat pitkälti samoihin kohtiin, onpa kyse sitten kunniaan liittyvästä väkivallasta tai esimerkiksi kotimaisen uskonnollisen yhteisön sisällä harjoitettavasta väkivallasta, Tuuli Hong huomauttaa.

Tuuli Hongin väitöskirja Kunniaan liittyvän väkivallan uhrin oikeudellinen asema tarkastetaan Turun yliopistossa lauantaina 11. tammikuuta. Väitöksen alana on oikeustiede.