Kiinteistönvälittäjillä isot odotukset Turussa: Hintojen kasvuodotus tuplat keskiarvosta

Kiinteistönvälittäjien mukaan asuntokauppa vilkastuu Turun seudulla ja hinnatkin nousevat. Tomi Kangasniemi

Minna Harmaala

Kiinteistönvälittäjät odottavat asuntokaupan virkistyvän tänä vuonna erityisesti Turussa, selviää Suomen Kiinteistönvälittäjien (SKVL) ennusteesta. Ennusteen takana on lähes 1 600 välittäjää koko Suomessa.

Turun seudulla yli 97 prosenttia välittäjistä uskoo, että kerrostaloasuntojen kauppa lisääntyy tai käy entiseen tahtiin, kun koko maan luku on 80 prosenttia. Koko maan kysyntäennuste on noussut edellisestä neljänneksestä 10 prosenttiyksikköä. Kasvua odotetaan myös Tampereen ja Helsingin vaikutusalueilla.

Turun alueella sijaitsevien pientalojen kysynnän odotetaan myös pysyvän ennallaan tai kasvavan.

Turussa muun muassa telakkateollisuus vaikuttaa edelleen vahvasti asuntomarkkinoihin ja lisää asuntojen kysyntää. Keskusta-alueella on kysyntää remontoiduista asunnoista ja erityisesti pienemmistä asunnoista.

Turun seudulla ja pääkaupunkiseudulla välittäjät odottavat hintojen nousevan tammi-maaliskuun aikana keskimäärin noin 2 prosenttia, kun muualla Suomessa odotetaan noin prosentin kasvua.

– Koko Suomessa alueelliset erot pientenkin paikkakuntien välillä voivat olla suuria riippuen työpaikkatilanteesta, kommentoi SKVL:n toimitusjohtaja Jussi Mannerberg järjestön tiedotteessa.

Myös vuokra-asuntojen kysyntä kasvaa välittäjien mukaan edelleen vahvasti.

Turun seudulla yli puolet välittäjistä arvioi, että kysyntä kasvaa vuoden ensimmäisen neljänneksen aikana. Vain muutama prosentti uskoo kysynnän laskevan.

Vajaa puolet välittäjistä uskoo, että vuokrataso nousee hieman. Kovaa vuokrien nousua ei Turkuun povaa kukaan.

Kiinteistönvälittäjien mukaan niin sanotun Mörttisen työryhmän ehdottama lainakatto – 450 prosenttia vuositulosta – olisi merkittävä este asunnonhankinnalle.

Välittäjät pitävä myös 25 vuoden enimmäislaina-aikaa liian rajoittavana. Jopa 75 prosenttia näkee lainakaton vaikutuksen olevan suurta, selvää tai jonkin verran koko Suomessa. Vaikutuksia pidetään vakavina myös muualla kuin kasvukeskuksissa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Palvelut