Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Varhaiskasvatuksen ryhmäkoot pienentyvät ensi vuonna yli 3-vuotiaiden ryhmissä – tavoitteena myös työhyvinvoinnin parantaminen

Ensi vuonna elokuussa päiväkodeissa on yksi lapsi vähemmän aikuista kohden yli 3-vuotiaiden ryhmissä. Valtioneuvosto on päättänyt muuttaa päiväkotien henkilöstön ja lasten välistä suhdelukua.

Muutoksen jälkeen päiväkodeissa on seitsemän lasta yhtä kasvattajaa kohden, kun nykyinen suhdeluku on 1/8. Suhdeluvun muutos koskee kolme vuotta täyttäneitä lapsia, jotka ovat päiväkodissa yli viisi tuntia päivässä.

Nykyinen suhdeluku on ollut voimassa vuoden 2016 syksystä alkaen. Hallitusohjelmaan on kirjattu vaatimus täyspäiväisestä, kokoaikaisesta subjektiivisesta varhaiskasvatusoikeudesta sekä yli 3-vuotiaiden ryhmäkokojen pienentämisestä. Muutos tukee tätä kohtaa.

Tavoitteena on parantaa varhaiskasvatuksen laatua. Kun kasvattajia on enemmän lapsia kohden, heillä on enemmän aikaa lapsille ja paremmat mahdollisuudet vastata kunkin lapsen yksilöllisiin tarpeisiin. Myös henkilöstön työhyvinvointia pyritään muutoksella parantamaan.

Asetusmuutos astuu voimaan 1. elokuuta 2020. Samaan aikaan astuu voimaan subjektiivisen varhaiskasvatusoikeuden rajauksen poisto.

Varhaiskasvatusoikeuden rajaus 20 tuntiin viikossa perustui Sipilän hallitusohjelmaan ja rajoittamisella tavoiteltiin säästöjä. Sitä ennen kaikilla lapsilla oli subjektiivinen oikeus varhaiskasvatukseen, eikä varhaiskasvatusoikeutta oltu rajattu.

Muutoksen taloudelliset vaikutukset on huomioitu valtion vuoden 2020 talousarvioesityksessä ja vuosia 2020–2023 koskevassa julkisen talouden suunnitelmassa.

Vuonna 2020 peruspalvelujen valtionosuuksiin lisätään 6,7 miljoonaa euroa, joka vastaa 5/12 täysistä kustannuksista. Vuodesta 2021 alkaen valtionosuuksiin on tarkoitus lisätä 16 miljoonaa euroa vuosittain.

Koska kyseessä on kunnille laajeneva tehtävä, valtionosuus kattaa kustannuksista 100 prosenttia.