Turkulaisnuorukainen keksi tehdä kalasta jauhelihaa – Nyt tuote on myynnissä kaupoissa kautta maan

Paavo Vallas menestyi hyvin Suomalainen menestysresepti -innovaatiokilpailussa ja sai tuotteensa sitä kautta S-ryhmän myymälöihin. Teemu Nurmi

Teemu Nurmi

”Suomen luonto tuottaa vuosittain noin 50 miljoonaa kiloa särkikaloja. Tähän asti niiden hyödyntäminen on ollut hyvin vähäistä. Niitä on jopa valtion rahoilla hoitokalastettu, jotta on saatu poistettua ravinteita Itämerestä. Hoitokalastuksessa särkikalat on tyypillisesti kompostoitu. Tässä ei ole mitään järkeä! Maailma kaipaa yhä enemmän puhdasta proteiinia eikä planeettamme kestä enää lihankulutuksen kasvua. Miksi siis hukkaisimme särkikalojen arvokkaan proteiinin?”

Näin kirjoitti turkulainen Paavo Vallas sähköpostissa, jonka hän lähetti Turkulaiselle. Vallas tarttui jo vuosia sitten mainitsemaansa ongelmaan ja keksi sinnikkään kehitystyön seurauksena oman keinonsa parantaa maailmaa yhden ihmisen voimin. Tuloksena syntyi särkikaloista valmistettu kalajauheliha, jota on nyt saatavilla S-ryhmän kaupoista kautta maan.

Mennään muutama vuosi taaksepäin. Paavo Vallas opiskeli Aalto-yliopistossa biotuotetekniikkaa. Hän pohdiskeli opintojen ohessa, mitä aikoo elämässään tehdä.

– Yrittäjyys ja ympäristöasiat kiinnostivat eniten. Maailman ympäristöongelmien parantaminen keinolla millä tahansa oli vahvasti läsnä ikätovereideni keskuudessa. Ajattelin särkikalojen kalastamista: sillä saadaan vähennettyä Itämeren rehevöitymistä ja särjet ovat kaiken lisäksi mitä mainiointa ruokaa. Ne ovat puhtaita ja niistä saa terveellistä proteiinia. Silloin en vielä tiennyt, mihin ajatustyöni vie.

Vallas tajusi, että tuotteen, jonka hän särkikaloista jalostaa, pitää olla valmistus- ja myyntivolyymiltaan iso, jotta vaikutus ympäristöön olisi merkittävä.

Hän kävi vierailulla sittemmin aktiivisen kalanjalostustoiminnan lopettaneessa turkulaisessa Kala-Apu Oy:ssä, joka erotti lahnasta lihaa. Samalla lihanerottimella saattoi tehdä broilerin jauhelihaa, joten Vallas mietti, eikö kalastakin voisi tehdä samalla tavalla jauhelihaa.

Vallas aloitti kokeensa heittämällä lahnan lihaa pannulle sellaisenaan. Haasteita tuli eteen heti, mutta usko hyvään lopputulokseen oli vahva.

– Tein tuotekehittelyä ensin Espoon Otaniemessä ja muutettuani Turkuun, jatkoin sitä Halisissa opiskelija-asunnossani. Testasin, mitä tapahtuu, kun teen näin ja mitä tapahtuu, kun teen näin...kun sain aikaan jonkunlaisen fiksun lopputuloksen, testautin sen tuttavilla ja sukulaisilla. He tykkäsivät, mutta heidän palautteensa on tietysti hiukan puolueellista, Paavo Vallas muistelee.

Nyt Vallaksen Särkifood Oy saa särkikalaraaka-ainetta Uusikaarlepyyssä olevalta Brännskata Fiskarelta sekä lukuisilta muilta toimittajilta. Kalajauhelihan valmistuu tapahtuu Keravalla Helsingin Kalatalon tiloissa. Vallas sanoo, että omaan, miljoonia maksavaan laitokseen ei kannata investoida tässä vaiheessa.

– Tavoite oli alussa, että yritys hyödyntää miljoona kiloa särkikalaa vuodessa. Siitä ollaan vielä kaukana, mutta kuusinumeroiseen lukemaan pääsemme kuitenkin jo nyt, Vallas kertoo ja uskoo, että vuonna 2022 yritys pääsee tavoitteeseensa.

Vallas muistuttaa, että ei ole itsestäänselvyys, että opiskelija saa ilman rahoitusta tuotteensa kaikkiin S-ryhmän kauppoihin. Taustalla on monta tekijää. Tärkein lienee pienille ja keskisuurille elintarvikevalmistajille tarkoitettu Suomalainen menestysresepti -innovaatiokilpailu, joka esitettiin kesällä 2019 tv-sarjanakin. Särkifood Oy pääsi finaaliin asti ja ovi S-ryhmään avautui sitä myötä.

– Kilpailu teki tästä oikean firman. Särvin-tuote pääsi suoraan heidän valikoimaansa ja sain samalla tuotekehitysapua. Kehitimme sinä aikana pakastetuotteen jääkaappilämpöön sopivaksi.

Paavo Vallas kertoo, että hotelli- ja ravintolapuolen toimijat olevat häneen usein yhteydessä kysellen kalajauhelihaa tarjontaansa. Vielä nyt hän joutuu kieltäytymään.

– Valmistuskapasiteetti ei anna siihen vielä mahdollisuutta, mutta toivottavasti se on mahdollista tulevaan kesään mennessä.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Palvelut