Somesika Sirpa, 316 kg, herkuttelee jouluna puurolla ja laatikoilla – joulukuusiakin kuluu useampia

Sirpa oli tähtivieraana Saaren kartanon Joulumaassa. Vastaava puutarhuri Risto Kononen tervehti emakkoa. Anton Soinne

Jouko Tuomas-Kettunen

Sirpa-emakko on kotiseudullaan julkkis. Sillä on jopa omat Facebook-sivutkin.

Kuulimme että Sirpa olisi tavattavissa Mäntsälässä Keudan Saaren kartanon Joulumaassa, missä sillä oli tärkeä edustustehtävä: olla röhnöttää viikon ajan.

Sirpa makaili leppoisasti pahnojen seassa.

– Välillä se aktivoituu ja seurailee ihmisiä. Ja sitten menee taas pötkölleen, naurahti emakkoa tarkkaillut vastaava puutarhuri Risto Kononen

Miten siihen saisi vähän liikettä, ihan vaan kuvan takia? Ei sitä viitsi muuten häiritä.

– Jospa ruokimme Sirpaa. Possusekoitusta. Leipää ja pullaa, ehdottivat eläintenhoitajaksi Keudassa opiskelevat Nanette Vuolle, Viivi Virtanen ja Olivia Tammiluoma

Sirpa haistoi heti makupalat. Salamat välähtivät, kun valtava emakko nousi koko mitassaan lempipuuhiinsa. Se rakastaa herkkujen etsimisleikkejä.

Muita harrastuksia ovat päiväunet ja ulkoilu. Lempiherkkuja ovat kaikenlaiset pullat ja munkit, letut ja makeat hedelmät.

Painoa ei hienoilta rouvilta kysellä, mutta Sirpan kotipaikan eli Jokirinteen tilan emäntä Hanne Syrjäläinen paljasti, että Sirpa painaa noin 316 kiloa.

– Vaikka ei vanhempi emakko viitsi enää vaakaa tuijottaa. Kunhan itsestä tuntuu olo mukavalta. Mutta linjoista on pidettävä kiinni, jotta jalat kantaisivat mahdollisimman pitkään.

Syrjäläinen kertoi, että jouluna Sirpa saa kotona perinteistä kasvispainotteista jouluruokaa.

– Joulupuuroa, torttuja, laatikoita ja muita herkkuja. Tietenkin oma kuusi pitää olla. Viime vuonna niitä kului ainakin viisi.

Vuonna 2013 syntynyt Sirpa on vähän erilainen emakko. Se saa viettää eläkepäiviä, toisin kuin monet muut lajitoverit.

Se on kotoisin vihtiläiseltä Ollikkalan Olkipossu -tilalta. Siellä Sirpa poiki kahdeksan kertaa. Nykyiseen kotiinsa Jokirinteelle Luhtikylään se tuli sattuman kautta viime jouluna ja jäi sinne viettämään eläkepäiviään.

Sirpa tapaa mielellään vieraita. Huhtikuussa se kävi edustamassa Helsingissä Elma-messuilla, joilla esiteltiin maaseudun eläimiä ja kädentaitoja.

Risteytysemakko on tehnyt yhteistyötä Helsingin yliopiston eläinlääketieteellisen tiedekunnan kanssa.

Sirpan rotuina ovat hamshire (50 prosenttia), maatiainen (25) ja yorkshire (25).

Sirpaa voi seurata Facebookissa ja Instagramissa: @sikaihanasirpa.

Sirpa-emakosta kertoi ensin Keski-Uusimaa-lehti.

Kommentoi

Palvelut