Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Luvassa lumeton ja lauha joulu – Tapanina pikkupakkasta Etelä-Suomessakin

Etelässä jouluaatto on lumeton ja lauha. Jouluyön aikana sadealue liikkuu etelästä maan keski- ja itäosiin.

Joulupäivänä lämpötila vaihtelee etelässä nollan molemmin puolin.

Tapaninpäivänä sää kylmenee niin, että Etelä-Suomessakin on pikkupakkasta.

Näin lupaa Ilmatieteen laitoksen ennuste.

Jouluna lumiraja kulkee likimain Lappeenrannasta Hämeen pohjoisosien ja Pirkanmaan itäosien kautta Keski-Pohjanmaalle yltävällä alueella.

–Tämän rajan eteläpuolella joulu on lumeton, tosin joulupäivänä satanee lunta paikoin myös etelämpänä, meteorologi Jari Tuovinen sanoo Ilmatieteen laitoksen tiedotteessa.

Viime vuonna joulu oli valkea koko maassa.

Aattoillan ja jouluyön aikana lännestä alkaen sää lauhtui, ja joulupäivän aikana Suomen yli itään liikkui sadealue. Joulupäivänä lämpötila nousi plussan puolelle maan etelä-osissa. Tapaninpäivä oli laajalti poutainen.

Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan valkoinen joulu on tavallisesti lähes takuuvarma maan pohjoisosassa Perämeren rannikkoa lukuun ottamatta sekä Itä-Suomen pohjoisosassa. Mitä lähemmäksi rannikkoa tullaan, sitä pienemmäksi valkoisen joulun todennäköisyys käy. Esimerkiksi Helsingin Kaisaniemessä valkoisia jouluja on keskimäärin kaksi kolmesta. Ahvenanmaalla ja Saaristomerellä keskimäärin vain joka toinen joulu on valkea.