Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yle: Suomen suurimpien yritysten johto on edelleen vankasti miesten käsissä – 40 suurimman yrityksen johtoryhmissä vain joka viides jäsen on nainen

Suomen suurimpien yritysten johto on edelleen tiukasti miesten käsissä, Ylen selvitys paljastaa. Esimerkiksi Suomen suurimpien yritysten toimitusjohtajista vain kaksi on naisia ja neljänkymmenen suurimman yrityksen johtoryhmissä vain joka viides jäsen on nainen. Muun muassa Nordea-pankin, Metsä Groupin ja puhelinvalmistaja HMD Globalin johtoryhmiin ei kuulu ainuttakaan naista.

Sen sijaan eniten naisia on eläkeyhtiöiden Elon (55 %), Varman (50 %) ja Ilmarisen (50 %) johtoryhmissä. Myös yksi harvoista suurten yritysten naistoimitusjohtajista, Satu Huber, työskentelee Elossa. Toinen naistoimitusjohtaja on metsäyhtiö Stora Enson Annica Bresky

Kuitenkin nainen on usein johtoryhmässä henkilöstö- tai viestintäjohtaja, harvemmin esimerkiksi liiketoimintojen johtaja tai toimitusjohtaja. Keskuskauppakamari onkin ilmaissut huolensa siitä, että naisille jää johtoryhmissä monesti tukitoimintojen hoitaminen, kuten lakiasiat, viestintä, henkilöstö ja talous.

Keskuskauppakamarin entinen varatoimitusjohtaja Leena Linnainmaa katsoo, että tarvittaisiin järeitä toimia koulutuksessa ja yritysten sisällä, jotta naisia saataisiin lisää johtotehtäviin.

– Yhteiskunnan pitäisi kannustaa tyttöjä opiskelemaan matemaattis-teknisiä aineita. Työnantajien pitäisi ottaa ylätason strateginen tavoite, että miehillä ja naisilla on yhtäläiset mahdollisuudet edetä. Naisten tulisi puolestaan laajentaa osaamistaan ja tarttua haasteisiin, Linnainmaa kertoo Ylelle.