Turkulainen saunamamma antaa vinkit joulusaunaan

”Monet kokevat, että sauna on ainut somevapaa alue nykypäivänä, kertoo saunamamma ja kuppari Mervi Hongisto. Jasmin Koivisto

Jasmin Koivisto

Joulusaunan avulla laskeudutaan ja rauhoitutaan joulunviettoon. Oman saunan saa helposti viritettyä joulutunnelmaan, vaikka saunatontut olisivatkin lähteneet joululomalle etelän lämpöön.

Joulusaunalla on pitkät perinteet ja uskomukset, jotka ovat lähtöisin monien vuosikymmenten takaa.

Saunatontut, -haltijat ja -maahiset osallistuivat saunan lämmitykseen, saunomiseen ja siivoamiseen. Aattona saunottiin päivällä, koska haltijat saunoivat iltaisin. Tonttuja ei kannattanut suututtaa mölyämällä tai juopottelemalla saunassa, sillä muuten ne polttivat rakennuksen.

– Tontut on koettu ihmisten auttajiksi, kertoo saunamamma ja kuppari Mervi Hongisto

Saunalla on ollut aikanaan monia tarkoituksia. Saunassa ollaan synnytty ja lähdetty viimeiselle matkalle, sodan aikana pidettiin täisaunoja ja kovan fyysisen työn jälkeen lihakset on rentoutettu saunomalla. Hongisto kertoo, että ennen kaikkea saunomisella on edistetty terveyttä ja puhtautta.

– Eihän suomalaiset olisi selvinneet ilman saunaa. Saunalla on aivan valtava merkitys, hän toteaa.

Oman saunan saa viritettyä joulutunnelmaan pienillä muutoksilla. Tunnelmaan voi virittyä löylytuoksuilla. Hongisto suosittelee joulusaunaan esimerkiksi kanelin, piparin ja tervan tuoksua. Katajanmarjoista voi puristaa tippoja tai laittaa kanelitangon löylyveteen.

– Kun on aitoja asioita, ne antavat enemmän kuin sellaiset synteettiset hapatukset, Hongisto sanoo tomerana.

Joulusaunan voi koristella elävillä kasveilla, kuten havun oksilla tai pikkujoulukuusella. Kun sytyttää kynttilöitä saunan puolelle, Hongisto suosittelee käyttämään Havin tuikkuja.

– Ne ovat ainoat, jotka toimivat saunassa, hän naureskelee.

Hongisto muistuttaa, että kun kyseessä on yleinen sauna, kuten taloyhtiön yhteinen, pitää muistaa huomioida muutkin saunojat. Esimerkiksi löylytuoksuja ei voi käyttää ja roskat pitää korjata mennessään.

Forum Saunassa on yleinen ilmainen joulusauna aattona kello 10-14. Tarjolla on piparia ja glögiä.

Vaikka jokaisen saunamieltymykset ovat erilaiset, Hongisto jakaa vinkit perinteisten "saunavirheiden" välttämiseksi.

Vaikka tuoksuja kannattaa hyödyntää, tippoja ei kannata laittaa suoraan löylyveteen. Silloin tuoksua voi helposti annostella liikaa ja ilmasta tulee tunkkainen. Tipat kannattaa pudottaa löylykauhaan, kun on heittämässä kiukaalle lisää vettä. Tervantuoksua ei kannata hakea lisäämällä paksua tervaa veteen, sillä se palaa kiukaaseen kiinni.

Jos tykkää tehdä itselleen jalkakylvyn, kannattaa laittaa viileää tai kylmää vettä kylpyyn. Silloin pystyy olemaan saunassa pidempään eikä kuumasta kylvystä tule epämukava olo.

Loppusiivous on myös tärkeä. Jos käyttää vihtaa, suolaa tai turvetta saunassa, pitää huolehtia lauteiden putsaamisesta. Esimerkiksi suola ei erotu märkänä, mutta kuivuttuaan lauteet voivat olla kauttaaltaan valkoiset suolasta.

Mutta virheistä kamalin on Hongiston mielestä se, ettei saunota lainkaan ja omaa saunaa pidetään säilytystilana.

– Se on saunan raiskausta. Se ei ole tehty sitä varten, hän toteaa.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Palvelut