Pääkirjoitus: Vaaratonta joulua!

Joulusuklaa on vaarallista koirille. Silja Tenhunen

Minna Harmaala

Jos joku ei vielä ole huomannut, ihan kohta on joulu. (Vallitsevan säätilan vuoksi tämä voi tulla yllätyksenä.)

Vastuullinen media varoittaa lukijoita elämässä vaanivista vaaroista, joten käytän tämänkertaisen pääkirjoituksen sesongin mukaisiin varoituksiin. Perinteinen suomalainen joulunviettohan on, kuten media ansiokkaasti joka vuosi kertoo, vaaranpaikkoja täynnä.

Otetaanpa nyt ensin vaikka kynttilät. Kumminkaan ette osaa polttaa niitä oikein vaan panette tuikut sellaisinaan pöydälle tai jätätte ne loimottelemaan ihan keskenään. Tai sijoitatte ne paikkaan, josta perheen pienimmät/karvaisimmat pääsevät niihin käsiksi/tassuiksi, ja siinä sitä sitten mennään.

Joka joulu joku polttaa kotitalonsa ja ajaa perheensä hankeen. Tai, tämänvuotisessa turkulaisjoulussa todennäköisemmin, kuralätäkköön. Tämä lienee potentiaalinen skenaario myös siinä tapauksessa, että pitää sähköisiä jouluvaloja ilman valvontaa kytkettyinä verkkoon.

Jos tulipaloa ei kynttilöistä sytykään niin keuhkosyöpä voi tulla. Kuuleman mukaan kynttilänliekistä irtoilee nokihiukkasia ja esim. polyaromaattisia hiilivetyjä eli PAHeja, jotka ovat ilmeisen yksiselitteisesti PAHaksi ihmiselle.

Entäs sitten jouluherkut!

Esim. piparkakussa eli piparissa on kanelia ja kanelissa puolestaan kumariinia. Kanelia eli kumariinia ripotellaan myös joulupuuron päälle. Kumariini tappaa tai ainakin sairastuttaa, jos altistus on voimakas. Epäilemättä glögiinkin on tätä maksamyrkkyä piilotettu.

Jos joulustressi ja tietoisuus joulun vaaroista ei vielä ole verenpainetta kilauttanut korkeuksiin, suolainen kinkku sen viimeistään tekee.

Vaarallisinta joulunvietto on kuitenkin lemmikkitalouksissa. Melkein kaikki ihmisten jouluherkut nimittäin ovat muunlajisille perheenjäsenille myrkyllisiä. Kuten myös joulukukat, joiden sisäistä nauttimista ei tosin voi suositella homo sapiensillekaan.

Lahjatavaroiden pakkausmuoveihinkin on moni tukehtunut.

Kaikesta huolimatta, hauskaa – ja vaaratonta – joulua kaikille!

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Palvelut