Turkulaisbaari myy kalan pissasta tehtyä olutta

Nikolai Sumelius halusi baarinsa oluen raaka-aineeksi merivettä. Tomi Kangasniemi

Tomi Kangasniemi

Maistuisiko olut, joka on tehty kalojen pissasta? Monelle maistuu, kertoo Saaristobaarin yrittäjä Nikolai Sumelius

Olut on turkulaisbaarin ja saaristolaispanimo Rousal Brygghusin yhteistyön tulos.

– He kysyivät, haluammeko omaa bisseä. Me kysyimme, pystyykö siinä käyttämään merivettä. He onnistuivat sellaisen oluen sitten tekemään, Sumelius kertoo.

Kemiöläinen pienpanimo on tullut tutuksi oluiden erikoisista raaka-aineista. Esimerkiksi Örö Pale Alessa materiaalina on käytetty merenpohjasta nostettuja kiviä ja metalliromua. Tulikuumina ne laitetaan mäskin sekaan tuomaan makua.

Saaristobaarin oluen vesi tulee suodatettuna Kasnäsin lohitehtaalta. Oluen nimen sai päättää kansa Facebook-äänestyksessä.

– Fish Piss (suom. kalan pissa) oli voittaja, Sumelius naurahtaa.

Nyt tarkoitus on brändätä tuotetta Euroopan laajuisesti. Vastuullisuus on tärkeää Saaristobaarin yrittäjille, ja oluen myynnistä tuloutetaan Pidä Saaristo Siistinä ry:lle kymmenen senttiä litralta.

Oma olut on ollut Saaristobaarin yrittäjillä Sumeliuksella ja Emil Ölanderilla mielessä pitkään. Se oli ajatuksissa jo ennen Saaristobaarin perustamista, mutta viime hetkillä ajatus omasta panimosta vaihtui baariin.

– Kerroimme sitten pankissa, että laina meneekin toiseen tarkoitukseen, Sumelius kertoo.

Saaristobaari avasi kesällä 2016, ja se oli nuorten miesten unelmien täyttymys.

– Olemme Emilin kanssa olleet alalla töissä - eniten Nauvossa. Halusimme rentoa saaristomeininkiä omaan baariin. Paikkaa, missä voi olla oma itsensä. Perustimme paikan Turkuun, koska olemme molemmat opiskelleet täällä ja tykätään Turusta.

Saaristobaari vetää sekä nuorempaa että varttuneempaa väkeä. Moni, jolla on saaristossa mökki, on innostunut piipahtamaan.

Aluksi Saaristobaari kokeili myös lounastarjontaa, mutta nyt on huomattu, että istuskelu- ja bilepaikka on se toimiva konsepti.

– Turussa on niin paljon lounaspaikkoja, ja meille tuli liian pitkiä päiviä, kun olimme täällä sekä lounasaikaan että yöllä. Live-musa on meille tärkeää. Klubipuolelle otetaan isompia bändejä, ja pub-puolella on sitten trubaduuria ja vastaavaa.

Kun Sumelius ja Ölander aloittivat, heitä varoiteltiin, että Turussa baarin keskimääräinen elinikä on vuosi. Nyt takana on 3,5 vuotta, mikä kertoo siitä, että asioita on tehty oikein.

– Paljon on töitä ollut. On tehty erilaista remppaa, ja kaikenlaista muuta mitä ei alun perin luullut tekevänsä. Kilpailua riittää, ja pitää keksiä aina jotain ekstraa. Meille on syntynyt oma asiakaskunta, ja heistä pidetään kiinni.

Pienpanimot Turun seudulla

Turku: Panimoravintola Koulu, Kakola Brewing, Kolme pukkia, Kaskenmäen panimo ja Orava brewing

Kaarina: Kuninkaantien panimo

Naantali: Gratiae brewing ja Mallassepät

Lieto: Tired uncle brewing co.

Parainen: Bornemannin mehustamo, Skärgårdscider ja Nude cider

Lähde: suomenpienpanimot.fi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Turkulaisen ilmestyminen jää tauolle
 2. Tanssitunteja, jumppaa, teatteria – Turussa tapahtuu virtuaalisesti vaikka mitä, ja kaupungin tapahtumakalenteri kerää vinkkejä yhteen
 3. Lähikuvassa: Hissu Kytö on auttanut maahanmuuttajia Turussa pian 50 vuotta: "Skinheadeilta tuli tappouhkauksia ja sain luodin postiluukusta"
 4. Lähikuvassa: Kun kiekko lensi kaukalosta raitiovaunun katolle – legenda Timo Nummelin muistelee, millaisissa olosuhteissa pelattiin hänen lapsuudessa ja nuoruudessa
 5. Elossa 24 h -sarjassa esiintyvä turkulaislääkäri Kosti Koivisto-Kokko pelastaa vapaaehtoistyössään ihmisiä, jotka palaavat heti takaisin sotaan – "Huono muisti" suojelee työssä uupumiselta
 6. Jaanan poika ei koskaan palannut laivareissulta – Nikun katoaminen on yhä täysi mysteeri
 7. "Oli tosi kova paikka, kun tajusin, että lapsia ei tule muita kuin Pasi" – Kotimäen tilaa pyörittävälle Taikku Nurmelle tärkeintä elämässä on perhe, mutta jokaista päivää tahdittavat hevoset
 8. Burn out pysäytti nuoren Michaelan: "Kotona vain tärisin ja itkin"
 9. Moniko pesee kädet kunnolla? Turkulainen kävi yleisessä vessassa katsomassa ja tulos yllätti lääkärin
 10. Arno Kasvi: Ruissalo ei kestä tällaista rumbaa, tarvitaan toinen silta ja kauriskannan harventamista
 11. Turussa karanteenia viettävän Karita Mattilan heippalappu "meluhäiriöstä" riemastutti Twitterissä – "Äiti laittoi äsken viestiä, että joku hänen entinen työkaverinsa haluu tulla mun luo kylään välillä 14–18", nauraa twiittaaja nyt
 12. Tässä on Turun ruuhkaisin kohta – Naantalin pikatien pätkä Köydenpunojankadun ja Vakka-Suomentien välillä pitää yhä ykköstilaa, katso muut ruuhkakertymäkadut
 13. Korona peruutti ay-väen ja vasemmistopuolueiden yhteisen vappujuhlan Turussa – luvassa koronavappu netissä
 14. Anu Pentikin näyttely siirtyy kesälle 2021 – Muutoksia Turun museokeskuksen näyttelyohjelmistossa
 15. "Suurin ja karanteeniystävällisin opiskelijatapahtuma" – Turun Wappuradio tulee taas

Näytä lisää