Runosmäki parantaa vanhaa mainettaan – turkulaiset äänestivät aktiivisimmaksi kaupunginosaksi

Turun aktiivisin kaupunginosa on tänä vuonna Runosmäki. Runosmäkeläiset ovat jatkuvasti kehittämässä alueen palveluita ja panostavat yhteisöllisyyteen esimerkiksi pitämällä yhteisiä tapahtumia.

Runosmäkiseuran puheenjohtaja Jorma Hellsten kertoo, että tunnustuksesta ollaan todella iloisia ja ylpeitä.

– On ollut vähän sellainen tunnelma, että Runosmäkeä aliarvioidaan, joten oli positiivinen juttu saada tämä tunnustus, hän sanoo.

Hän uskoo, että äänestyksen voittamiseen vaikutti se, kuinka runosmäkeläiset ja Runosmäkiseura ovat aktivoituneet monella eri osa-alueella. Esimerkiksi eläkeläisjärjestöt ja nuorisotalo pitävät aktiviteetteja, Runosmäkiseura järjestää tapahtumia, kuten joulunavauksen, ja vuosittain juhlitaan Runosmäkipäivää.

Runosmäkeläiset ovat myös ylpeitä omasta Ruutiset-lehdestään, jonka seura tuottaa neljästi vuodessa vapaaehtoisvoimin. Uusin Ruutiset on Lyseon koulun oppilaiden kirjoittama. Lehteä painetaan noin 5 500 kappaletta.

Asukkaat ovat pitäneet todella tärkeänä sitä, että palvelut säilyvät alueella, ja että niitä saataisiin vielä lisää.

Esimerkiksi Runosmäen apteekin saaminen takaisin vuonna 2017 oli merkittävää. Runosmäki jäi ilman apteekkia vuonna 2015 ja apteekkipalvelut siirtyivät viiden kilometrin päähän Prisman yhteyteen.

Seuraava suurempi projekti on Runosmäen monitoimitalo, jonka hankesuunnitelma hyväksyttiin lokakuussa. Monitoimitalo sijoittuu vanhan koulurakennuksen paikalle.

Monitoimitalosta löytyisi neuvola ja perhekeskus, päiväkoti sekä kirjasto- ja nuorisotilat. Kaupunki toteuttaa hankkeen yhteistyössä seurakuntayhtymän kanssa, joten Maarian seurakunnan tilat olisivat myös uudessa monitoimitalossa.

Rakentamiskustannukset hankkeelle ovat arviolta noin 18,8 miljoonaa euroa. Monitoimitalon rakentaminen alkaisi arviolta vuosien 2021–2022 aikana.

Asukkailta löytyy kehittämisehdotuksia vielä lisää, sillä runosmäkeläiset haluavat kehittää aluetta jatkuvasti.

Toiveena olisi saada lähikahvila, ja lisää asuinrakennuksia purettavien päiväkotien ja nuorisotilan paikalle.

Joukkoliikennejärjestelyihin ollaan tyytyväisiä. Hellsten kertoo, että seura ja asukkaat eivät kaipaa ratikkaa Runosmäkeen. Ongelmana pidetään sitä, että matka ratikkapysäkille olisi pidempi.

– Nykyinen järjestely toimii niin hyvin, ettei sitä haluta vaarantaa, sanoo Hellsten.

Runosmäellä on ollut aikoinaan arveluttava maine. Miltä nyky-Runosmäki vaikuttaa?

– Täällä on todella vähän mitään häiriöitä. Yleinen mielipide on, että Runosmäen maine on kelvollinen. Täällä on rauhallista ja turvallista asua. Maahanmuuttajia on kuin missä tahansa muuallakin eikä se ole ollut mikään ongelma vaan päinvastoin.

Turun kaupungin tilastollisen vuosikirjan mukaan Runosmäessä asui vuonna 2016 melkein 7 000 ihmistä, joista äidinkieleltään muuta kuin suomea tai ruotsia puhui noin 1 100.

Kaupunginosassa asuu paljon vanhempaa väestöä ja yksinasujia. Vuonna 2016 yli 65-vuotiaita oli noin 2 000 asukasta.

Äänestys

Turun Kaupunginosaviikkojen tuki ry ja Turkulainen kysyivät aiemmin tänä syksynä, mikä Turun kaupunginosista on aktiivisin.

Turkulaisen verkkosivuilla olleeseen kyselyyn kertyi ääniä yli 750.

Voittaja julkistettiin Kaupunginosaviikkojen puurojuhlassa lauantaina 14.12.

Viime vuoden voittaja oli Kakskerta.

Lisää aiheesta

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut