Taloyhtiö saa kieltää asukkaan jouluvalot, jos ne ovat vaaraksi – valot parantavat viihtyisyyttä ja turvallisuutta pimeällä

Turkulaiset ovat kehuneet Brahenpuiston jouluvaloja paljon sosiaalisessa mediassa. Jasmin Koivisto

Jasmin Koivisto

Jouluvaloista on yhtä monta mielipidettä kuin on katsojaakin. Useimmiten ne ihastuttavat talven pimeydessä – mutta välillä myös ärsyttävät. Naapurit ja turvallisuus on otettava huomioon valoja asentaessa.

– Valot ovat kuin mikä tahansa taloyhtiön muu asia eli kompromisseja pitää tehdä ja asukkaiden palautteita kannattaa kuunnella, kertoo Mika Artesola, joka on toiminut monen eri taloyhtiön puheenjohtajana.

Taloyhtiö saa puuttua asiaan ja kieltää asukkaan jouluvalot, jos ne ovat vaaraksi, haitaksi tai rikkovat talon järjestystä. Esimerkiksi jos parvekkeelle asennetaan valot, niiden pitää olla ulkokäyttöön tarkoitetut. Valot eivät saa roikkua naapurin puolella. Myöskään elävää tulta ei voi pitää parvekkeella paloturvallisuussyistä.

– Niin kivoja kuin kynttilät ja tervapadat ovatkin, ne eivät kuulu parvekkeelle. Onneksi nykyisin on saatavilla turvallisia led-kynttilöitä, Artesola toteaa.

Artesola ei ole todistanut tapauksia, joissa jouluvalot olisivat aiheuttaneet suurempia ongelmia taloyhtiössä. Hän kehottaa huomioimaan kaikkien osapuolien mielipiteet tilanteissa.

Sairashuoneenkatu 14:ssa on valaistuna pihan kaksi isoa kuusta, kolme pensasta, autokatos ja roska-astioiden alue. Artesola kertoo, että valot ovat tietenkin lisäämässä jouluista ja talvista tunnelmaa, mutta ne myös auttavat luomaan pihasta turvallisemman. Esimerkiksi pimeässä valot auttavat erityisesti ihmisiä, joilla on heikentynyt näkö. Valot myös lisäävät asukkaiden viihtyisyyttä.

– Tässä ollaan kuitenkin pyritty pitämään valot hillityn rauhallisina, hän sanoo.

Artesolan mukaan talon asukkaat ovat olleet tyytyväisiä pihan valoihin. Perinne Sairashuoneenkatu 14:n jouluvalojen asentamiseen alkoi alun perin talonmiehen aloitteesta.

Myös kaupunki panostaa jouluvaloihin vuosittain. Turun kaupungin katuvalosuunnittelija Robert Johansson kertoo, että valojen kohteet valitaan vuosikohtaisesti.

Johansson arvioi, että jouluvaloista on tullut kolme tai neljä palautetta kaupungin virallista palautteenantokanavaa pitkin. Hänen mukaansa palaute on ollut myönteistä, ja erityisesti Brahenpuiston valoja on kehuttu. Ne ovat saaneet paljon positiivista palautetta myös sosiaalisessa mediassa.

Tänä vuonna kaupunki halusi panostaa lähiöiden jouluvaloihin. Valot asennettiin Hövelin alueen ympäristöön Pernossa, Runosmäen nuorisotalon edustalle ja Lausteen Kirjurinaukiolle. Jouluvalojen asennus on rahoitettu Turun kaupungin kaunistamisrahastosta, josta rahoitetaan kaupunginhallituksen päättämä summa Turun kaunistamiseen ja luonnonsuojeluun.

Lähiöiden lisäksi jouluvalot sytytettiin kaupungin toimesta Kauppahallin kujalle, Porthanin puistoon ja Brahenpuistoon.

Valot sytytettiin lauantaina 30.11. ja ne palavat 13.1. Nuutin päivään asti.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Palvelut