"Päästyäni Eerikinkadulle kohtasi minua kauhistuttava näky, kuolleita ja haavoittuneita oli joka puolella" – Talvisodan synkin päivä Turussa vaati 36 uhria, ensimmäisistä pommituksista tänään 80 vuotta

Wuorelan talo osoitteessa Puutarhakatu 40 oli liekeissä pommin jäljiltä 19.12.1939. Yrjö Paldan/ Turun museokeskus

Teemu Nurmi

29.1.1940 kello 9.40. Ilmahälytys raikaa Turussa. Sireenit soivat pahasti myöhässä, sillä Neuvostoiliiton koneet ovat jo kaupungin yllä. Pommitus alkaa välittömästi.

Iskut kohdistuvat etenkin Linnankadun, Eskelinkadun, Eerikinkadun ja Kristiinankadun rajaamaan kortteliin. Turkulaiset juoksevat pommisuojiin, mutta moni liian myöhään.

36 ihmistä menettää henkensä sinä synkkänä Talvisodan päivänä.

Suurimmat henkilövahingot sattuivat ydinkeskustassa. Suomen Pankin lähistöllä kuoli kolme ihmistä ja Postitalon luona kymmeniä. Tapahtuneesta muistuttavat laatta ja pommien aiheuttamat vauriot entisen Postitalon Eerikinkadun puoleisella seinällä.

– Päästyäni Eerikinkadulle kohtasi minua kauhistuttava näky. Kuolleita ja haavoittuneita oli joka puolella. Nämä ihmiset olivat pyrkineet postin pommisuojaan, mutta syystä, jota en tiedä, postin Eerikinkadun puoleinen portti oli kiinni. Ihmiset yrittivät kiertää suojaan Humalistonkadun puolelta, mutta kymmenet eivät ehtineet, Nils Wiren muistelee Jouni Kallioniemen kirjassa Sotavuosien 1939-45 Turku.

Milloinkaan ei selvinnyt, miksi neuvostokoneet ehtivät kaupungin ylle samaan aikaan, kun sireenit alkoivat soida. Tieto koneiden saapumisesta oli kuitenkin välitetty hälytyskeskukseen hyvissä ajoin.

Suomen ja Neuvostoliiton välinen Talvisota alkoi 30.11.1939.

Ensimmäinen Turkuun tehty pommitus tapahtui 19.12.1939, lähes päivälleen 80 vuotta sitten ja viimeinen 9.3.1940. Pommituskertoja oli kaikkiaan 60, ilmahälytyksiä 126. Viholliskoneet pudottivat Turkuun yli 4000 pommia.

Talvisodan pommituksissa kuoli 52 turkulaista, 28 haavoittui vakavasti ja 123 lievästi.

Kallioniemen kirjassa kerrotaan, että turkulaiset eivät ottaneet ensimmäisen pommituksen tullessa pommisuojaan menoa tosissaan, mutta ymmärsivät pian todellisen uhan olevan kyseessä ja suojat olivatkin täynnä.

Vielä vuoden 1939 puolella venäläiset keskittyivät moukaroimaan enimmäkseen Turun satamaa ja sen lähialueita kuten Crichton Vulcanin telakkaa.

Lukuisissa pommituksissa tuhon kohteeksi joutuivat myös muun muassa Korppolaismäki ja Linnanfältti.

Neuvostoliitto ei säästänyt turkulaisia vuoden 1940 alussakaan. Se kohdisti pommit satamaan, Uittamolle ja Vähä-Heikkilään.

Myöhemmin tammikuussa se pommitti myös asuinkortteleita. 12.1. pommituksissa kärsivät pahiten Martinkirkon seutu ja Mikaelinkirkon ympäristö, 15.1. monet rakennukset Yliopistonkadulla, Eerikinkadulla ja Brahenkadulla ja 20.1. Kupittaa sekä Kauppatorin ja Aninkaistenkadun välinen alue.

Ensimmäinen yöpommitus iski Turkuun 1.2.1940. Tuho ei ollut suuri, mutta yöpommittamiset olivat kansalaisille henkisesti raskaampia kuin päivällä tapahtuneet. Pommitukset olivat tulleet tavallisesti kello 10-15 välillä, mutta nyt piti elää epävarmuudessa läpi yönkin.

Viimeinen pommitus 9.3. ei ollut mittava. Turku pääsi sen jälkeen aloittamaan hurjat pommitustuhojen raivaustyöt. Talvisota päättyi 13.3.1940.

Lähteet: Jouni Kallioniemi: Sotavuosien 1939-45 Turku, Lea-Kaarina Hallanvaara: Turun pommitukset Talvisodan aikana.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Palvelut