Masan baari pitää kiinni perinteisestä tunnelmasta: "Syttyi kipinä, että tämä täytyy pelastaa"

Jore Airola on halunnut säilyttää Masan baarin kaurismäkeläisen tunnelman. Tomi Kangasniemi

Tomi Kangasniemi

Moni keskiolutkuppila on sulkenut ovensa Turussakin. Tampereentien legendaarinen Masan baarikin oli syksyn ajan kiinni, mutta pubi avautui nyt uuden omistajan voimin.

– Tulin katsomaan paikkaa, ja siitä syttyi kipinä, että tämä täytyy pelastaa ja pitää sellaisena kuin se on, yrittäjä Jore Airola tiivistää.

Airola kertoo, miten hän oli elokuun lopussa katsomassa Interin peliä, kun Masan baarin pitkäaikainen työntekijä Ari Virtanen mainitsi, että baari on viimeistä päivää auki. Sitten piti toimia.

Masan baari on varsin maineikas. Se pääsi yhtenä kahdeksasta turkulaisbaarista M. A. Nummisen Baarien mies -kirjaan. Ja kun sisään astuu, ymmärtää miksi. Tuntuu kuin olisi imaistu mukaan Kaurismäen elokuvaan. Keltaiset seinät, ruskeat nahkasohvat, vanha jukeboksi ja isosta tynnyristä tehty pöytä henkivät ajasta, jolloin autossa soivat c-kasetit ja sisällä sai vielä polttaa.

Airola kertookin, että muutoksia on tehty lähinnä vain tiskin takana. Seinät on maalattu, mutta vanhaan sävyyn. Pientä ilmastointi- ja sähköremppaa on myös tehty, ja darts-taulut odottavat heittäjiä.

Perinteistä kiinni pitäminen tarkoittaa myös sitä, että myös Ari Virtanen nähdään edelleen tiskin takana.

Aivan ennallaan kaikki ei tule säilymään. Airola lupailee, että ainakin elävää musiikkia on luvassa.

– Turussa on paljon soittajia, trubaduureja ja pikkubändejä, jotka haluavat päästä soittamaan, kun vain on paikkoja.

Kun moni perinteinen keikkapaikka on sulkenut ovensa, houkuttelevat muutkin pubit asiakkaita live-musalla. Elina Mikkonen pyörittää Tampereentiellä Pulina pubia ja Vasaramäessä Pubelinaa. Hänen mukaansa musiikkia ja muutakin ohjelmaa pitää nykyisin olla tarjottavana.

– Pulina pubissa meillä on live-musiikkia noin kerran kuukaudessa. Pubelinassa on ollut erityyppisiä bändejä keikoilla ja tammikuussa keskitytään punk-iltoihin. Bändeiltä tulee paljon yhteydenottoja. Selkeästi hyvistä ja siisteistä keikkapaikoista on Turussa pulaa. Monenmoista muutakin on kokeiltu. Haasteena on kuitenkin väen saaminen liikkeelle etenkin arki-iltoina, Mikkonen toteaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu