Annos yhdelle, kiitos – Marjo Eklund kokkaa ja kattaa itselleen, koska arvostaa sekä ruokaa että omaa hyvinvointiaan

Täydestä padasta riittää pariksi päiväksi lämmitettävää, ja keittoa jää myös pantavaksi annosrasioihin pakastimeen. Sami Lettojärvi

toimitus

Yksin asuminen sopii toisille, mutta se voi myös vaarantaa terveyden. Stressiin liittyvissä tutkimuksissa on havaittu, että yksin elävien sydän- ja verisuonitautikuolleisuus on korkeampi kuin avioliitossa elävillä. Tähän vaikuttaa moni asia, mutta yksi riskitekijöistä on ruokavalio.

Yksin ollessa kotiruoan ja kokonaisten aterioiden valmistaminen unohtuu helposti. Tämän ovat huomanneet nekin, jotka elävät parisuhteessa mutta ovat esimerkiksi asuinkumppanin työmatkan takia usein itsekseen.

Lahtelainen opettaja Marjo Eklund, 55, on viiden vuoden ajan tehnyt ruokaa yhdelle.

– Alussa söin lähinnä leipää. Huomasin pian, että jos ei nauti kunnollista ateriaa, tulee naposteltua koko illan ajan.

Nyt tilanne on toinen: hän syö joka päivä lämpimän aterian ja kaiken lisäksi katetun pöydän ääressä.

– Istun alas syömään. Näin aivoihin tulee tieto, että nyt on tämä hetki päivästä.

Sohvalla television edessä syöminen ei tule kuuloonkaan.

– Silloin ei arvosta ruokaa.

Jos ruokaan ei kiinnitä huomiota, ruokavalio voi muuttua yksipuoliseksi. Riskiryhmää ovat vanhukset, jotka asuvat yksin. Itä-Suomen yliopiston tutkimuksessa todettiin, että huomattavan suuri osa vanhuksista kärsii aliravitsemuksesta.

– Huomasin tämän oman isäni kohdalla. Huolestuin vähän, kun hän alkoi syödä yksin. Kävimme yhdessä kaupassa ja totesin, että hänestä on tullut einesten asiantuntija. Lopulta hän lämmitti jotain mikrokeittoa, Marjo Eklund kertoo.

– Ja sitten näin, miten olinkin itse ihan samassa tilanteessa.

Hän jäi pohtimaan, että työssäkäyvillä on edes joitain sosiaalisia suhteita. Mutta mitä ne yksinäiset syövät?

– Poikani oli lukenut, että dementian ensimmäinen oire ovat jääkaappiin unohtuneet ruoat. Kun hän käy täällä, hän tutkii, mitä jääkaapissani on, 55-vuotias Marjo Eklund nauraa

Poika huomauttelee vaikkapa maustekastikkeista, joiden parasta ennen -päivämäärä meni jo. Ei niissä ole niin tarkkaa. Pestokin on vanhaa vasta, kun se on pörröistä, äiti vitsailee.

Marjo Eklund kattaa pöydän yhdelle. Hän kokee, että se kohottaa ruokailun arvoa. Kännykkä ja tietokone eivät myöskään kuulu ruokailuhetkeen. Linssikeitto syntyi pojan reseptillä. Kuva: Sami Lettojärvi Sami Lettojärvi

Marjo Eklund on lahtelaisen Kannaksen lukion opinto-ohjaaja mutta ei nauti lounaakseen kouluruokaa vaan kantaa mukana eväitä. Lämpimän ruoan hän nauttii töistä tultuaan.

– Saatan katsoa hävikkiruokaa myyvien ravintoloiden palvelusta, mitä siellä on tarjolla. Tai teen kotona jotain jatkuvalämmitteistä ruokaa, kuten tätä opiskelijapojan kehittämää linssikeittoa.

– Jos teen isomman annoksen, pakastan sitä annosrasioihin. Maku vain paranee lämmittämisestä.

Nopeat reseptit ovat käytössä, yleensä ruoka on valmistunut ja syöty kello viiden aikaan. Silloin on Raipe-koirankin ruoka-aika. Kun molemmat ovat syöneet, on iltakävelyn aika.

Viikonloppuisin pöytään istuu viisi henkeä ja vauva, kun lapset kumppaneineen tulevat syömään. Joskus poika viettää aikaa äidin luona – hän on kuulemma tyypillinen tuulikaappilapsi. Siten kutsutaan nuoria, jotka muuttavat kotoa ja kotiin ennen kuin asettuvat lopullisesti aloilleen.

– Sekä poika että tytär ovat päättäneet, että he eivät osta kotiin lihaa mutta syövät sitä äidin pöydässä. Sitä sunnuntairuokaa tulee sitten usein syötyä muulloinkin.

Opiskelijapojan linssikeitto

kuusi annosta

1. Pilko sipulit ja pekonit, ruskista. Lisää sekaan tomaattimurskat, lihaliemikuutio ja huuhdellut linssit.

2. Lisää vettä tarpeen mukaan. Mausta ja anna hautua parikymmentä minuuttia. Viimeistele ruokakermalla.

Kirjoittaja: Mervi Pasanen

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

  1. Turkulaisen ilmestyminen jää tauolle
  2. Tanssitunteja, jumppaa, teatteria – Turussa tapahtuu virtuaalisesti vaikka mitä, ja kaupungin tapahtumakalenteri kerää vinkkejä yhteen
  3. Lähikuvassa: Hissu Kytö on auttanut maahanmuuttajia Turussa pian 50 vuotta: "Skinheadeilta tuli tappouhkauksia ja sain luodin postiluukusta"
  4. Lähikuvassa: Kun kiekko lensi kaukalosta raitiovaunun katolle – legenda Timo Nummelin muistelee, millaisissa olosuhteissa pelattiin hänen lapsuudessa ja nuoruudessa
  5. Elossa 24 h -sarjassa esiintyvä turkulaislääkäri Kosti Koivisto-Kokko pelastaa vapaaehtoistyössään ihmisiä, jotka palaavat heti takaisin sotaan – "Huono muisti" suojelee työssä uupumiselta
  6. Jaanan poika ei koskaan palannut laivareissulta – Nikun katoaminen on yhä täysi mysteeri
  7. "Oli tosi kova paikka, kun tajusin, että lapsia ei tule muita kuin Pasi" – Kotimäen tilaa pyörittävälle Taikku Nurmelle tärkeintä elämässä on perhe, mutta jokaista päivää tahdittavat hevoset
  8. Burn out pysäytti nuoren Michaelan: "Kotona vain tärisin ja itkin"
  9. Moniko pesee kädet kunnolla? Turkulainen kävi yleisessä vessassa katsomassa ja tulos yllätti lääkärin
  10. Arno Kasvi: Ruissalo ei kestä tällaista rumbaa, tarvitaan toinen silta ja kauriskannan harventamista
  11. Turussa karanteenia viettävän Karita Mattilan heippalappu "meluhäiriöstä" riemastutti Twitterissä – "Äiti laittoi äsken viestiä, että joku hänen entinen työkaverinsa haluu tulla mun luo kylään välillä 14–18", nauraa twiittaaja nyt
  12. Tässä on Turun ruuhkaisin kohta – Naantalin pikatien pätkä Köydenpunojankadun ja Vakka-Suomentien välillä pitää yhä ykköstilaa, katso muut ruuhkakertymäkadut
  13. Korona peruutti ay-väen ja vasemmistopuolueiden yhteisen vappujuhlan Turussa – luvassa koronavappu netissä
  14. Anu Pentikin näyttely siirtyy kesälle 2021 – Muutoksia Turun museokeskuksen näyttelyohjelmistossa
  15. "Suurin ja karanteeniystävällisin opiskelijatapahtuma" – Turun Wappuradio tulee taas

Näytä lisää