Naisia ennätysmäärä pörssiyhtiöiden toimitusjohtajina – siitä huolimatta määrä on edelleen pieni

Keskuskauppakamarin varatoimitusjohtaja Anne Horttanainen. Liisa Takala

Anniina Virtanen

Naisten määrä pörssiyhtiöiden toimitusjohtajana on noussut uuteen ennätykseensä, kun jo 11 pörssiyhtiössä toimitusjohtaja on nainen. Lähes yhdeksässä prosentissa suomalaisista pörssiyhtiöistä on nainen toimitusjohtajana. Asiasta tiedottaa Keskuskauppakamari.

Keskuskauppakamarin johtava asiantuntija Ville Kajala muistuttaa, että naistoimitusjohtajien määrä pörssiyhtiöissä on ennätyksestä huolimatta edelleen pieni.

Naisten osuus johtoryhmän jäsenistä kasvaa vauhdilla suurissa pörssiyhtiöissä: 36 prosenttia tänä vuonna nimitetyistä suurten pörssiyhtiöiden johtoryhmien jäsenistä oli naisia. Naisten osuus suomalaisten pörssiyhtiöiden johtoryhmissä on tällä hetkellä 24 prosenttia.

– Tulevaisuuden kehityksen kannalta on hyvä, että naisten osuus sekä liiketoimintojen johdossa että talousjohdossa on kasvanut tasaisesti, sillä toimitusjohtajaksi edetään yleensä sitä kautta, Kajala sanoo tiedotteessa.

– Myös tulevaisuuden hallitusosaajat löytyvät tämän päivän toimitusjohtajista ja johtoryhmien jäsenistä, sanoo Kajala.

Naisia on eniten toimitusjohtajina kulutustavarat ja palvelut -toimialalla. Viime vuosina naisia on kuitenkin valittu toimitusjohtajiksi myös perinteisimmillä teollisuustoimialoilla.

Selvästi suurin osa johtoryhmien naisjäsenistä johtaa niin sanottuja tukitoimintoja, kuten henkilöstö-, viestintä- tai lakiasioita. Jos tarkastellaan ainoastaan johtoryhmissä toimivia liiketoimintajohtajia, heistä ainoastaan yksi kahdeksasta on nainen.

Keskuskauppakamarin varatoimitusjohtaja Anne Horttanainen muistuttaa, että Keskuskauppakamari on edistänyt naisjohtajuutta pitkään ja menestyksekkäästi itsesääntelyn keinoin.

– Tavoitteemme on, että suomalaisten yritysten johtoon valitaan parhaat henkilöt sukupuolesta riippumatta. Naisjohtajakatsauksella tuomme faktatietoa julkiseen keskusteluun, jotta johtamisen kehittäminen ja politiikkatoimet perustuisivat tietoon eikä tunteisiin, hän sanoo tiedotteessa.

Naisjohtajuutta edistääkseen Keskuskauppakamari on vuodesta 2012 lähtien järjestänyt Naisjohtajien mentorointiohjelmaa. Ohjelman järjestyksessään viides vuosikurssi käynnistyy vuoden 2020 alussa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu