Vähävaraisten jouluaterioille riittää tulijoita ja lahjoille ottajia: "Neljän lapsen äitinä sydäntä särkee"

Malin Koivusaari koordinoi Joulupuu-lahjakeräystä Skanssissa. Kerätyt lahjoitukset toimitetaan Turun kaupungin sosiaalitoimelle, joka jakaa lahjat lapsiperheille. Tomi Kangasniemi

Tomi Kangasniemi

Eva Halenius on järjestänyt Nick’s Food Design -ravintolassa vähävaraisille ilmaisen joulubrunssin jo viitenä vuotena peräkkäin. Hän on konkreettisesti huomannut, miten avuntarvitsijoiden määrä kasvaa vuosi vuodelta.

– Ensimmäiset kyselyt tulivat jo syyskuussa. Nyt viestejä tulee päivittäin kymmenittäin. Meillä on kaksi kattausta ja pystymme ruokkimaan vain sata henkeä, hän harmittelee.

Halenius toivookin, että muut ravintoloitsijat ja ihmiset muutenkin lähtisivät auttamaan vähävaraisia perheitä.

– Turussa on satoja ravintoloita, ja myös tavalliset ihmiset voisivat tarjota apuaan. Tehdä laatikoita tai vaikka ostaa kinkun. Varmasti löytyy esimerkiksi Facebook-ryhmiä, jota kautta apua voi antaa.

Halenius muistuttaa, miten tärkeää apu perheille on. Hän on sen nähnyt vuosien aikana.

– Monet kirjoittavat, ettei leipäjonoissakaan riitä ruokaa kaikille. On hirveästi kamalia kohtaloita. Neljän lapsen äitinä sydäntä särkee, kun niin monessa perheessä ei saada jouluruokaa pöytään tai yhtään lahjaa lapselle.

Myös Operaatio Ruokakassista kerrotaan, että avulle on tarvetta myös nyt joulun alla. Ruokakassi on järjestänyt työttömille ja vähävaraisille jouluruokailun jo 23 kertaa. Kun alkuaikoina ruokailijoita oli noin 400, nyt joulupöytä katetaan yli tuhannelle.

– Avuntarve on ympärivuotista, ja iso tapahtuma on jälleen edessä. Viime vuonna vapaaehtoisia oli tapahtumaa järjestämässä 300 henkeä ja ruokailijoita yli 1000. Logomon jalkapallokentän kokoinen suurin sali oli aivan täynnä, Operaario Ruokakassin toiminnanjohtaja Jari Niemelä kertoo.

Niemelä kiittelee Logomoa tilaisuuden mahdollistamisesta. Tilat ja ruokailuvälineet saadaan tapahtumaa varten käyttöön maksutta.

Myös lahjoille on perheissä tarvetta. Joulupuu-keräys on jälleen kerännyt lastensuojelun piirissä oleville lapsille joululahja-lahjoituksia. Turussa keräystä koordinoi Mothers in Business -organisaatio, jota avustaa Turun Seudun Mamit.

Malin Koivusaari häärii järjestämässä lahjoja Skanssin kauppakeskuksen varastotiloissa. Lahjoitusten määrää on vielä vaikea arvioida.

– Puhutaan vähintään 20 rullakosta. Meillä on toinen varasto vielä käytössä K-Puhakassa.

Koivusaaren urakka alkoi jo marraskuussa. Ydintiimiin kuuluu neljä henkilöä. Lisäksi apuna on parikymmentä henkeä, jotka auttelevat parina päivänä. Apuna on myös yrityksiä. Esimerkiksi torstaina lahjoja lajittelevat Kaivogenin työntekijät.

Vaikka Turussa Joulupuun puitteissa lahjoitusaika on jo päättynyt, Koivusaari muistuttaa, että Turun Hopen kautta ja Joulupuu Kaarinan kautta lahjoituksia on vielä mahdollista tehdä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Turkulaisen ilmestyminen jää tauolle
 2. Tanssitunteja, jumppaa, teatteria – Turussa tapahtuu virtuaalisesti vaikka mitä, ja kaupungin tapahtumakalenteri kerää vinkkejä yhteen
 3. Lähikuvassa: Hissu Kytö on auttanut maahanmuuttajia Turussa pian 50 vuotta: "Skinheadeilta tuli tappouhkauksia ja sain luodin postiluukusta"
 4. Lähikuvassa: Kun kiekko lensi kaukalosta raitiovaunun katolle – legenda Timo Nummelin muistelee, millaisissa olosuhteissa pelattiin hänen lapsuudessa ja nuoruudessa
 5. Elossa 24 h -sarjassa esiintyvä turkulaislääkäri Kosti Koivisto-Kokko pelastaa vapaaehtoistyössään ihmisiä, jotka palaavat heti takaisin sotaan – "Huono muisti" suojelee työssä uupumiselta
 6. Jaanan poika ei koskaan palannut laivareissulta – Nikun katoaminen on yhä täysi mysteeri
 7. "Oli tosi kova paikka, kun tajusin, että lapsia ei tule muita kuin Pasi" – Kotimäen tilaa pyörittävälle Taikku Nurmelle tärkeintä elämässä on perhe, mutta jokaista päivää tahdittavat hevoset
 8. Burn out pysäytti nuoren Michaelan: "Kotona vain tärisin ja itkin"
 9. Moniko pesee kädet kunnolla? Turkulainen kävi yleisessä vessassa katsomassa ja tulos yllätti lääkärin
 10. Arno Kasvi: Ruissalo ei kestä tällaista rumbaa, tarvitaan toinen silta ja kauriskannan harventamista
 11. Turussa karanteenia viettävän Karita Mattilan heippalappu "meluhäiriöstä" riemastutti Twitterissä – "Äiti laittoi äsken viestiä, että joku hänen entinen työkaverinsa haluu tulla mun luo kylään välillä 14–18", nauraa twiittaaja nyt
 12. Tässä on Turun ruuhkaisin kohta – Naantalin pikatien pätkä Köydenpunojankadun ja Vakka-Suomentien välillä pitää yhä ykköstilaa, katso muut ruuhkakertymäkadut
 13. Korona peruutti ay-väen ja vasemmistopuolueiden yhteisen vappujuhlan Turussa – luvassa koronavappu netissä
 14. Anu Pentikin näyttely siirtyy kesälle 2021 – Muutoksia Turun museokeskuksen näyttelyohjelmistossa
 15. "Suurin ja karanteeniystävällisin opiskelijatapahtuma" – Turun Wappuradio tulee taas

Näytä lisää