Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Juttua korjattu: Aluehallintoviraston ratkaisun mukaan oppiminen vaarantunut Turun Raunistulan koulussa, Turku ei noudattanut toisen luokan ryhmäkoossa omia linjauksiaan

Raunistulan koulussa Turussa on ollut liian suuria opetusryhmiä, linjaa aluehallintovirasto (avi) tuoreessa ratkaisussaan.

– Opetusryhmien koko on niin suuri, että perusopetuslain 30 §:n 2 momentin mukainen opetussuunnitelmassa asetettujen tavoitteiden saavuttaminen vaarantuu ottaen huomioon erityisesti lasten etu, oikeus oppimiseen ja turvalliseen oppimisympäristöön, päätöksessä sanotaan.

Päätöksessä on huomioitu kaupungin selvitys, jossa on kerrottu tukitoimista ylisuurissa ryhmissä opiskeleville tokaluokkalaisille. Avi ei kuitenkaan pidä tukitoimia riittävinä opetuksen laadun turvaamiseksi.

Avi teki hallinnollisen ratkaisun, koska yhden tokaluokkalaisen vanhempi oli kannellut asiasta. Kantelijan mukaan hänen lapsensa luokassa oli 28 oppilasta. Kantelussa kerrotaan oppimisympäristön olevan niin rauhaton, että lapsille on suositeltu kuulosuojainten käyttöä. Rehtori tarkentaa selvityksessään, ettei kuulosuojaimia ole tarjottu yleisenä tukimuotona, vaanluokanopettaja on antanut mahdollisuuden käyttää niitä, jos oppilas ja huoltaja olisivat kokeneet sille tarvetta.Avi pitää kuulosuojainten käytön mahdollisuutta kuitenkin poikkeuksellisena ja osoituksena opetusryhmän rauhattomuudesta.

– Rauhallisen opiskeluympäristön turvaaminen tulisi olla mahdollista normaalein pedagogisin menetelmin. Aluehallintovirasto katsoo, että suuren opetusryhmän aiheuttama rauhattomuus ja melu heikentävät oppilaiden oikeutta turvalliseen opiskeluympäristöön, päätöksessä sanotaan.

Perusopetuksen ryhmäkokoa ole säännelty lailla. Vaikka enimmäiskoko on jätetty opetuksen järjestäjän harkintaan, harkintavalta ei avin mukaan ole rajoittamaton.

Opetus- ja kulttuuriministeriön Perusopetuksen laatukriteereissä suositellaan, että opetusryhmässä olisi enintään 20–25 oppilasta. Turun omissa oppilaaksi oton perusteissa määritellään 1.–2.-luokkalaisten ryhmäkooksi korkeintaan 23 oppilasta. Tästä voidaan poiketa siinä tapauksessa, että omalle oppilasalueelle muuttaa myöhemmin lisää oppilaita.

Kaupungin aville antaman selvityksen mukaan Raunistulan koulun ensimmäisen luokan ryhmäkoot ovat lukuvuonna 2017–2018 olleet 25 ja 26 oppilasta. Toiselle luokalle siirtyessä ryhmäkoko on kasvanut viime lukukaudella 27 ja 28 oppilaaseen.

– 2. luokan opetusryhmiä muodostettaessa on ilmeisesti käytetty lähtökohtana edellisvuoden 25 ja 26 oppilaan opetusryhmiä, jolloin 23 oppilaan enimmäiskoko peruslähtökohtana on jo ennen uusien oppilaiden lisäystä ylitetty. Turun kaupunki ei ole näin ollen noudattanut omia oppilaaksi oton perusteitaan, avin päätöksessä todetaan.

Raunistulan koulun suuret ryhmäkoot vaarantavat avin mielestä oppilaiden yhdenvertaisuuden.

– Suomessa vuonna 2017 opetusryhmien keskimääräinen koko on ollut 20 oppilasta perusopetuksen alaluokilla (Education at a Glance 2019 tilastot). Tähän verrattuna Raunistulan koulun 2. luokkien ryhmäkoot näyttäytyvät selkeästi keskimääräistä korkeampina.

Aluehallintovirasto perustelee päätöstään lain lisäksi YK:n lapsen oikeuksien sopimuksella. Sen mukaan lapsen edun on oltava ensisijainen.

Lue tästä koko hallinnollinen ratkaisu (pdf)

Muokattu 11.12. kello 21.30: Lisätty tieto rehtorin selvityksestä liittyen kuulosuojaimien tarjoamiseen ja muokattu otsikkoa niin, ettei siinäsanota koulun kehottaneen lapsia kuulosuojainten käyttöön. kello 22.21 muutettu otsikosta sana päätös sanaksi ratkaisu ja muutettu linkin sana päätös hallinnolliseksi ratkaisuksi. kello 23.11 Poistettu otsikosta kuulosuojainten käyttöön viitannut osa. 23.58: muutettu kaksi päätös-sanaa ratkaisuksi, muutettu rehtorin tarkennuksesta "jos ovat kokeneet" muotoon "jos olisivat kokeneet",poistettu avin sitaatista kohta "Kuulosuojainten tarjoamista oppilaille on kuitenkin pidettävä varsin poikkeuksellisena ja kyseenalaisena keinona turvata työrauha ja myös osoituksena opetusryhmän rauhattomuudesta." ja korvattu se ilmaisullaAvi pitää kuulosuojainten käytön mahdollisuutta kuitenkin poikkeuksellisena ja osoituksena opetusryhmän rauhattomuudesta, lisätty otsikkoon toinen luokka ja poistettu edes-sana Muokattu 12.12. kello 18.53: Muutettu ensimmäisen lauseen aikamuoto on -> on ollut.