Kaadoitko kinkkurasvaa viemäriin? – älä laske ainakaan kylmää vettä perään

Kun kinkun paistaa paistopussissa, pussin pohjalle kertyy suuri määrä rasvaa. Muista hävittää se oikein! Arkisto/Tero Honkaniemi

Anniina Virtanen

Kinkun paiston ajankohta lähestyy. Koska viime kerrasta on todennäköisesti vuosi aikaa, on hyvä muistutella rasvan hävittämisestä.

Paistohommissa on muistettava, että viemäri ei ole roska-astia. Kinkun paistorasva on pitkäaikainen vieras putkistossa, älä siis kaada sitä viemäriin.

Vaikka kinkkurasva on lämpimänä juoksevaa, niin jäähtyessään se kittaantuu ikävästi viemäriputkeen. Veden laskeminen rasvan kanssa ei auta: kylmä vesi jopa vauhdittaa rasvan kovettumista ja nopeuttaa viemärin tukkeutumista.

ErityisasiantuntijaJuha-Ville Mäkinen LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU ry:stä antaa vinkit kinkkurasvan hävittämiseen.

Anna kinkkurasvan jäähtyä ja kovettua sopivassa astiassa esimerkiksi maitopurkissa, ja siirrä jäähtynyt rasva biojäteastiaan. Yksi vaihtoehto on tehdä siitä herkullinen kastike joulupöytään. Paistinrasvan voi myös kierrättää uusiutuvaksi polttoaineeksi Kinkkutempun kautta.

Biolan muistuttaa sivuillaan, että kinkun paistinrasvan voi heittää suoraan pelliltä pihan kompostoriin, jossa pieneliöt kiittävät lämpöisestä rasvasta. Kun joulukinkun paistorasva on kaadettu kompostoriin, sen päälle kannattaa laittaa uutta kuiviketta.

Jos rasva kuitenkin vahingossa lirahtaa viemäriin ja viemäri tukkeutuu, siitä voi tulla kallis lasku. Varsinkin kerrostalojen keittiöviemärilinjoissa putken sisäpinta on useimmiten tukkeutunut pitkältä matkalta.

– On kaikkien etu, että viemäri avataan ja puhdistetaan koko pituudeltaan ammattimaisesti. Näin joulukin sujuu leppoisimmissa tunnelmissa, Mäkinen toteaa.

Martat on tehnyt kinkkurasvan hävittämisestä selkeän ohjevideon: