Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Eläinlääkäriliitto: Ihmisen kuoleminen rabiekseen Suomessa on vain ajan kysymys ­– rescue-koirat riskinä

Suomen Eläinlääkäriliitto kertoo nettisivuillaan lisääntyvästä rabies-riskistä Suomessa. ELL Maiju Tammisen Eläinlääkäripäivien luentoon perustuvassa artikkelissa kerrotaan, miten rabiekseen kuolee vuosittain maailmanlaajuisesti lähes 60 000 ihmistä. Heistä 98 prosenttia on saanut tartunnan koiralta. Sairaus johtaa oireiden alettua aina tuskalliseen kuolemaan.

Maissa, joissa rabiesta esiintyy, ovat koiran pureman jälkeen varmuuden vuoksi annettavien rokotussarjojen kustannukset terveydenhuollolle huimat. Suomessakin nämä rokotussarjat kustannetaan julkisen terveydenhuollon varoista ja niiden määrä on ollut viime vuosina voimakkaassa kasvussa (THL). Suomeen tuodaan Ruokaviraston riskinarvioinnin mukaan vuosittain 400 rabiesrokottamatonta koiraa ja satakunta koiraa, jotka on oletettavasti rokotettu, mutta joiden rabiesvasta-ainetaso on riittämätön.

Rabieksen itämisaika tartunnasta oireiden alkamiseen on muutamasta viikosta jopa puoleen vuoteen. Näin ollen vesikauhuun voi sairastua koira, joka on saanut tartunnan ennen rabiesrokotteen antamista. Tämän lisäksi maissa, joissa rabiesta esiintyy, on rokotusprosessissa usein puutteita.

Rescue-koirien maahantuonnista käydään Suomessa, muissa Pohjoismaissa ja maailmanlaajuisestikin kiivasta keskustelua. Norja kielsi rescue-koirien tuonnin ulkomailta kokonaan tämän vuoden alkupuolella vedoten tautiriskiin, joka on perustelujen mukaan mahdotonta saada hyväksyttävälle tasolle ilman täyskieltoa.

Rabies ei ole ainoa tuontikoiriin liittyvä kansanterveydellinen riski, mutta koska sairaus johtaa poikkeuksetta kuolemaan, sen uhka olisi syytä ottaa nykyistä vakavammin.

Tällä hetkellä Suomi luetaan rabiesvapaaksi maaksi. Nykyisten tuontiehtojen valossa ja ulkomaisten rescue-koirien jatkuvasti lisääntyvän määrän myötä ihmisen kuolema rabiekseen Suomessa on kuitenkin vain ajan kysymys, Tamminen muistuttaa.