Arkealaisten palkat eivät pienene, lomarahoista leikataan – "Ei oikein mieltä lämmitä", kommentoi huoltomies Mikkola syntynyttä sopua

Turkulaisen jo viime viikolla haastattelema huoltomies Markku Mikkola ei vaikuttunut uudestakaan sopimuksesta. Minna Harmaala

Minna Harmaala

Viime viikolla syntynyt sopu työehtosopimuksista tarkoittaa, että Arkean työntekijät saavat pitää nykyiset kuukausipalkkansa ja lomansa. Näin kertovat työntekijäjärjestöt Julkisten ja hyvinvointialojen liitto sekä Jyty.

– Kynnyskysymyksemme siis saavutettiin, kommentoi JHL:n aluepäällikkö Maaret Laakso

– Säästöt ovat määräaikaisia eräistä lisistä sekä lomarahoista. Olemme tyytyväisiä, että palkkoja tai lomia ei tarvitse leikata, kommentoi Jytyn puheenjohtaja Maija Pihlajamäki

Sovun ansiosta henkilöstö pysyy nykyisessä työehtosopimuksessaan. Uutta sopimusta avattiin henkilöstölle maanantaina. Mitä asiasta miettii Turkulaisen viime viikolla haastattelema huoltomies Markku Mikkola?

– Ei se oikein mieltä lämmitä. Kesälomarahoista viedään 30 prosenttia. Yleensä kesäisin yritetään lapsillekin järjestää juttuja ja nyt viedään se.

Mikkolan mukaan myös lauantailisästä leikataan. Hän antaa kuitenkin JHL:lle kiitosta siitä, että lakkoilu esti työehtosopimuksen vaihtumisen.

– Ei Arkean lakko yksin, vaan tukilakko tuotti tulosta.

Vielä viime viikon alussa näytti siltä, että osapuolia ei saada samaan neuvottelupöytään. Mikä siis muuttui, Arkean toimitusjohtaja Tuija Rompasaari-Salmi?

– Neuvotteluissa on aina kaksi osapuolta. Molemmilta puolilta löytyi ratkaisuhalukkuutta ja valmiutta tehdä kipeitä ratkaisuja. Arkealle asia on kokonaisuudessaan aika kipeä. Tämä on siedettävissä oleva ratkaisu.

Vielä hieman ennen sovun löytymistä Arkea linjasi, että muutos on välttämätön, jotta tappiollista tulosta tekevä yhtiö saa riittävästi säästöjä aikaan. Mistä säästöt siis nyt otetaan?

– Ihan normaalin toiminnan kautta. Edelleen otetaan yhtiön henkilöstö mukaan ideointiin ja johto toki tekee omaa työtään. Olemme keränneet henkilöstöltä säästöideoita jo koko tämän vuoden ajan ja jatkamme edelleen.

Juuri tämän enempää Rompasaari-Salmi ei halua sopimuksen sisältöä kommentoida. Hänen mukaansa säästöratkaisuja haetaan edelleen. Toimitusjohtaja ei ota kantaa siihen, onko tulossa yt-neuvottelut kuten kaupunginhallituksen konsernijaoston puheenjohtaja Jukka Vornanen (vihr) arveli Turun Sanomissa viime viikolla.

Työntekijäjärjestötkään eivät avaa muutoksia kovin tarkasti. Näin on Maaret Laakson mukaan sovittu.

– Teimme myönnytyksiä jo aika paljon, emmekä ole ehtineet vielä pohtia lisäsäästöjä. Toki työtä ja työtapoja kehittämällä on löydettävissä lisää tuottavuutta, mutta sitä on jo Arkean aikana tehty ja saatu kohotettua huomattavassa määrin, Laakso sanoo.

Hän uskoo, että osapuolet löytävät yhdessä säästökohteita ja -tapoja, sillä neuvotteluissa sovittiin yhteistoiminnan kehittämisestä. Hänen mukaansa liika säästäminen tai tehostaminenkaan ei ole pitemmän päälle kannattavaa.

– Jos toimintaa tehostetaan tai säästöjä lisätään lisäämällä työn määrää, se johtaa jossain kohtaa sairauslomien lisääntymiseen ja pahimmillaan ennenaikaisiin eläköitymisiin, ja siitähän syntyy valtavia kuluja.

Sovusta huolimatta henkilöstön epävarmuus jatkuu, arvioi huoltomies Mikkola.

– Tämä ei tule riittämään Arkealle. Yt-neuvottelut varmasti tulevat jossain vaiheessa, hän epäilee ja lisää, että väkeä on jo valmiiksi vähän.

Tästä on kyse

Kiista työehtosopimuksista alkoi, kun Arkea päätti syyskuussa siirtää työntekijänsä ensi huhtikuusta alkaen Matkailu- ja ravintolapalvelut ry:n (MaRa) ja Kiinteistötyönantajat (Kita) ry:n työehtosopimukseen. Tämänhetkinen työehtosopimus on Avainta ry:n tes. Siirto olisi muuttanut työehtoja ja pienentää palkkoja. Tes-siirron olisi mahdollistanut kaupunginhallituksen konsernijaoston päätös, joka syntyi äänin 7–6.

Työntekijäjärjestöt vastasivat Arkean päätökseen lakoilla.

Sopu löytyi viime viikon lopussa. Työntekijät jäävät Avaintesiin paikallisella sopimuksella, joka tulee voimaan 1.1.2020.

Turun kaupunki omistaa Arkeasta 98 prosenttia.

Arkea tarjoaa muun muassa ruoka- ja kiinteistönhuoltopalveluita kaupungille ja markkinoilla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Turkulaisen ilmestyminen jää tauolle
 2. Tanssitunteja, jumppaa, teatteria – Turussa tapahtuu virtuaalisesti vaikka mitä, ja kaupungin tapahtumakalenteri kerää vinkkejä yhteen
 3. Lähikuvassa: Hissu Kytö on auttanut maahanmuuttajia Turussa pian 50 vuotta: "Skinheadeilta tuli tappouhkauksia ja sain luodin postiluukusta"
 4. Lähikuvassa: Kun kiekko lensi kaukalosta raitiovaunun katolle – legenda Timo Nummelin muistelee, millaisissa olosuhteissa pelattiin hänen lapsuudessa ja nuoruudessa
 5. Elossa 24 h -sarjassa esiintyvä turkulaislääkäri Kosti Koivisto-Kokko pelastaa vapaaehtoistyössään ihmisiä, jotka palaavat heti takaisin sotaan – "Huono muisti" suojelee työssä uupumiselta
 6. Jaanan poika ei koskaan palannut laivareissulta – Nikun katoaminen on yhä täysi mysteeri
 7. "Oli tosi kova paikka, kun tajusin, että lapsia ei tule muita kuin Pasi" – Kotimäen tilaa pyörittävälle Taikku Nurmelle tärkeintä elämässä on perhe, mutta jokaista päivää tahdittavat hevoset
 8. Burn out pysäytti nuoren Michaelan: "Kotona vain tärisin ja itkin"
 9. Moniko pesee kädet kunnolla? Turkulainen kävi yleisessä vessassa katsomassa ja tulos yllätti lääkärin
 10. Arno Kasvi: Ruissalo ei kestä tällaista rumbaa, tarvitaan toinen silta ja kauriskannan harventamista
 11. Turussa karanteenia viettävän Karita Mattilan heippalappu "meluhäiriöstä" riemastutti Twitterissä – "Äiti laittoi äsken viestiä, että joku hänen entinen työkaverinsa haluu tulla mun luo kylään välillä 14–18", nauraa twiittaaja nyt
 12. Tässä on Turun ruuhkaisin kohta – Naantalin pikatien pätkä Köydenpunojankadun ja Vakka-Suomentien välillä pitää yhä ykköstilaa, katso muut ruuhkakertymäkadut
 13. Korona peruutti ay-väen ja vasemmistopuolueiden yhteisen vappujuhlan Turussa – luvassa koronavappu netissä
 14. Anu Pentikin näyttely siirtyy kesälle 2021 – Muutoksia Turun museokeskuksen näyttelyohjelmistossa
 15. "Suurin ja karanteeniystävällisin opiskelijatapahtuma" – Turun Wappuradio tulee taas

Näytä lisää