Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ankea sää ei anna armoa: koko loppuviikko vettä, räntää tai lunta – "Ihan näin lämmintä ei kuuluisi olla"

Masentavan ropiseva, kolea ja tuulinen sää jatkuu vielä loppuviikkoon. Etelä-Suomen sää on tällä viikolla niin epävakaa, ettei Ilmatieteen päivystävä meteorologi Ari Mustala osaa varmaksi sanoa, tuleeko vettä, räntää vai lunta – mutta jotakin näistä joka tapauksessa.

Tämän viikon ainoa poikkeuspäivä on tiistai, jolloin mahdollisista auringonpilkahduksista kannattaa ottaa kaikki ilo irti. Pilvettömyys merkitsee myös pakkasta, johon on myös hyvä varautua ennalta. Lämpötila laskee muinakin päivinä pakkasen puolelle öisin, ja luntakin saattaa sadella.

– Keskiviikkona Suomeen on kuitenkin odotettavissa laaja matalapainealue, joka saapuu Pohjois-Atlantilta. Siinä vaiheessa etelätuuli voimistaa huomattavasti. Etelään on odotettavissa lumisadetta, mutta välillä myös vesisadetta nimenomaan iltaa kohden, Mustala kertoo.

Kurja vesikeli siis mahdollisesti jatkuu vielä tämänkin viikon, eikä valkeaa maata ole tiedossa ainakaan pitkiksi ajoiksi. Vaikka ajoittaisia ja peräkkäisiä poutapäiviä on ollut kuunvaihteen alussa, harmaa vesikeli on vallinnut sääkarttoja syksystä alkaen.

Meteorologi Ari Mustalan mukaan syksy oli keskimääräistä sateisempi. Myös joulukuu näyttää olevan keskimääräistä lämpöisempi.

– Eihän joulukuussa yleensäkään ole montaa auringonpaisteista päivää. Periaatteessa joulu- ja tammikuu ovat harmaita kuukausia, enimmäkseen on taivas pilvessä, Mustala kertoo.

Se puolestaan on varsin epätyypillistä, että lämpötilat ovat näin paljon plussan puolella. Mustalan mukaan tavanomaisesti joulukuussa vuorokauden keskilämpötila on pikkuisen pakkasen puolella, riippuen hieman ollaanko rannikolla vai sisämaassa.

– Ihan näin lämmintä ei kuuluisi olla. Joulukuun lämpötilat ovat tänä vuonna vaihdelleet 4–7 asteen paikkeilla lounaistuulen myötä. Lämpötilat kääntyvät kuitenkin vähitellen laskuun, meteorologi kertoo.

Entä joulu, voidaanko toivoa siitä valkoista?

– Voihan sitä toivoa, kuka valkoista joulua haluaa. Sen ennustaminen on kuitenkin vielä erittäin epävarmaa, Mustala toteaa.