Suukoistaan tunnetun Brunbergin joulu alkaa juhannuksena – ikisuosikin resepti on ollut sama 20-luvulta saakka

Niko Laurilan Porvoo-kuvalla varustettu suklaapakkaus on tullut jäädäkseen, lupaa Katarina Enholm. Aada Hotti

Inka Töyrylä

Makeistehdas Brunbergilla eletään vuoden kiireisimpiä viikkoja. Joulu on suklaasesongeista ylivoimaisesti suurin.

Oikeastaan kovin kiire on käsillä nyt tehtaanmyymälöissä. Tuotannon puolella joulu alkoi jo ennen juhannusta.

– Silloin aloitetaan tryffeleiden valmistus nimenomaan joulua ajatellen. Olemme pieni toimija ja piikki on niin iso, että varastoja on alettava täyttää hyvissä ajoin. Vähittäiskauppaan menevien tuotteiden osalta kiivain joulukuukausi on aina lokakuu, sillä joulumakeiset laitetaan siellä hyvissä ajoin esille, Brunbergin toimitusjohtaja Katarina Enholm selittää.

Yksityisasiakkaat saapuvat joulukuussa. Silloin jono ulottuu tehtaanmyymälöissä usein ulos asti.

– Tryffelit ovat vuodesta toiseen suosituin joulutuotteemme. Ne ovat pysyneet samanlaisina 1920-luvulta asti. Ei ole ollut mitään syytä lähteä muuttamaan niitä. Rinnalle on toki tuotu nougattryffeli ja mokkatryffeli, Enholm kertoo.

Varastoja aletaan täyttää joulua varten jo ennen juhannusta. Joulun jälkeen hyllyt ovat melko tyhjiä. Kuva: Aada Hotti Aada Hotti

Tryffelin vanavedessä tulevat riisisuklaa, laku ja kolmivärinen marmeladi.

– Marmeladi tehdään alusta loppuun käsityönä. Tästä syystä sen saanti on niin vähäistä, että voimme myydä sitä vain tehtaanmyymälöissä, vähittäiskauppaan sitä ei riitä. Sitä ei yksinkertaisesti ehditä tekemään niin paljon, kuin pitäisi.

Brunberg myy vuodessa noin miljoona kaksisataatuhatta kiloa makeisia. Tästä 70 prosenttia on suklaata.

– Tämä on ollut hyvä vuosi, kasvua on tullut kymmenen prosenttia. Suomalaiset syövät makeisia ympäri vuoden, Enholm toteaa.

Brunberg tuo varsinaisia uutuuksia markkinoille vain harvoin.

– Olemme pieni toimija, markkinaosuutemme on Fazerin ja Pandan hallitsemassa suklaa-Suomessa vain 3–4 prosenttia, mutta brändimme tunnetaan koko maassa vahvana ja vanhana. Olemme todenneet parhaaksi keskittyä tuotteisiin, jotka tunnetaan ja mitkä toimivat, Enholm sanoo.

Tryffelit ovat joulun tärkein tuote Brunbergille. Tässä tulee nougattryffeleitä. Suosituimman, perinteisen tryffelin resepti on pysynyt samana 1920-luvulta asti. Kuva: Aada Hotti Aada Hotti

Brunbergin asemasta kertoo esimerkiksi nettisivusto Trip Advisor, jossa Brunbergin Välikadun tehtaanmyymälä Porvoossa on suosituimpien käyntikohteiden listalla heti toisena vanhan kaupungin jälkeen, ennen tuomiokirkkoa.

Eri tyyppisiä kausivälipaloja kuitenkin tehdään. Suukoissa on kausimakuja ja suklaapuolella valmistuu parhaillaankin esimerkiksi suklaalusikoita.

– Ne on aika hauskoja vaikka kaakaomukissa. Lapset tykkäävät syödä muroja suklaalusikalla, Enholm nauraa.

Näitä tosin saa vain joulumarkkinoilta. Jos niitä sattuu jäämään yli, myydään loput siinä tapauksessa tehtaanmyymälässä.

Kesällä Brunbergilla keksittiin pakata jo pitkään markkinoilla ollut suklaalevy uudella tavalla. Suklaaterveisiä Porvoosta lähettävässä pahvipakkauksessa komeilee Niko Laurilan postikortti, jonka voi irrottaa ja pistää talteen tai lähettää tutuille.

– Aloitimme tämän ihan pienimuotoisena kokeiluna Välikadun myymälässämme. Se lähti sen verran hyvin, että päätimme tehdä talveksi oman pakkauksen. Tämä on otettu niin hyvin vastaan, että jatkamme varmasti sekä kesä- että talvimaisemalla, Enholm kertoo.

Katarina Enholm odottaa jo joulumarkkinoita, jolloin hän on itsekin myymässä suklaata. Suklaalusikat ovat joulun erikoistuote, joita ei saa muulloin. Kuva: Aada Hotti Aada Hotti

Ensimmäiset pari vuotta Brunbergin joulukojusta kysyttiin laktoosittomia tuotteita. Sitten haluttiin gluteenittomia makeisia ja suklaata.

– Viime vuonna nousi vegaanisuus. Vegaanisuus on edelleen niin suuressa roolissa, että uskon sen olevan myös tämän joulun hitti, Enholm sanoo.

– Olemme olleet ajassa kiinni. Esimerkiksi tämä tumma suklaa on kokonaan vegaaninen, samoin tyrnimarmeladi, sokeriton riisipatukka, minttunappi... Näitä on aika hyvin.

Myös gluteenittomia ja laktoosittomia tuotteita on paljon.

– Olemme esimerkiksi ainoa kotimainen valmistaja, joka tekee laktoositonta maitosuklaata, Enholm sanoo.

– Ehkä olemme kiinnostavia myös siksi, että tuotteemme ovat paitsi hyvin perinteisiä, on valikoima kuitenkin erilainen kuin muilla.

Joulun jälkeen on vain muutama päivä aikaa hengähtää. Joulun ja loppiaisen välillä huolletaan koneet ja levätään.

– Kun tammikuussa tullaan taas töihin, ovat varastot melko lailla tyhjät. Suukkolinja käynnistyy heti kahdessa vuorossa. Ystävänpäivästä on tullut iso suukkosesonki ja se on taas edessä nopeammin kuin ehtii tajutakaan, Enholm naurahtaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Turkulaisen ilmestyminen jää tauolle
 2. Tanssitunteja, jumppaa, teatteria – Turussa tapahtuu virtuaalisesti vaikka mitä, ja kaupungin tapahtumakalenteri kerää vinkkejä yhteen
 3. Lähikuvassa: Hissu Kytö on auttanut maahanmuuttajia Turussa pian 50 vuotta: "Skinheadeilta tuli tappouhkauksia ja sain luodin postiluukusta"
 4. Lähikuvassa: Kun kiekko lensi kaukalosta raitiovaunun katolle – legenda Timo Nummelin muistelee, millaisissa olosuhteissa pelattiin hänen lapsuudessa ja nuoruudessa
 5. Elossa 24 h -sarjassa esiintyvä turkulaislääkäri Kosti Koivisto-Kokko pelastaa vapaaehtoistyössään ihmisiä, jotka palaavat heti takaisin sotaan – "Huono muisti" suojelee työssä uupumiselta
 6. Jaanan poika ei koskaan palannut laivareissulta – Nikun katoaminen on yhä täysi mysteeri
 7. "Oli tosi kova paikka, kun tajusin, että lapsia ei tule muita kuin Pasi" – Kotimäen tilaa pyörittävälle Taikku Nurmelle tärkeintä elämässä on perhe, mutta jokaista päivää tahdittavat hevoset
 8. Burn out pysäytti nuoren Michaelan: "Kotona vain tärisin ja itkin"
 9. Moniko pesee kädet kunnolla? Turkulainen kävi yleisessä vessassa katsomassa ja tulos yllätti lääkärin
 10. Arno Kasvi: Ruissalo ei kestä tällaista rumbaa, tarvitaan toinen silta ja kauriskannan harventamista
 11. Turussa karanteenia viettävän Karita Mattilan heippalappu "meluhäiriöstä" riemastutti Twitterissä – "Äiti laittoi äsken viestiä, että joku hänen entinen työkaverinsa haluu tulla mun luo kylään välillä 14–18", nauraa twiittaaja nyt
 12. Tässä on Turun ruuhkaisin kohta – Naantalin pikatien pätkä Köydenpunojankadun ja Vakka-Suomentien välillä pitää yhä ykköstilaa, katso muut ruuhkakertymäkadut
 13. Korona peruutti ay-väen ja vasemmistopuolueiden yhteisen vappujuhlan Turussa – luvassa koronavappu netissä
 14. Anu Pentikin näyttely siirtyy kesälle 2021 – Muutoksia Turun museokeskuksen näyttelyohjelmistossa
 15. "Suurin ja karanteeniystävällisin opiskelijatapahtuma" – Turun Wappuradio tulee taas

Näytä lisää