Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Korkeakoulututkinto valmiiksi puolitoista vuotta etuajassa – edes kolari tai yllättävä sairastuminen ei estänyt turkulaista Satu Matikaista

Satu Matikainen suoritti ammattikorkeakoulututkinnon alle kahdessa ja puolessa vuodessa, kun hän samaan aikaan huolehti lapsestaan, meni naimisiin, joutui kolariin ja tuli sairaaksi. Miten Matikainen onnistui tasapainoilemaan opiskelun, perheen ja terveyden välillä?

Suurimmat haasteet Matikaisen opiskelun aikana olivat diagnoosi syövän esiasteesta ja liikenneonnettomuus. Hän sai joulukuussa 2017 yllättävän diagnoosin, jota seurasi operaatio, ja jonka jälkeen hän oli kahden kuukauden sairauslomalla.

– Opettajat tukivat minua ja antoivat mahdollisuuksia tehdä kotona tehtäviä. Pää olisi ollut ihan sekaisin, jos ei olisi ollut mitään muuta kuin kotona makaaminen, Matikainen sanoo.

Myöhemmin syyskuussa tänä vuonna Matikainen joutui kolariin, kun hän oli matkustajana bussissa, jonka eteen kiilasi henkilöauto. Hän loukkasi jalkansa ja ranteensa, ja sai kävelykepit joksikin aikaa.

– Työharjoittelu piti laittaa tauolle, että se hieman hidasti tahtia.

Matikaisella oli Paasikivi-opistosta ja Jyväskylän yliopistosta vähän pohjaa jo valmiiksi medianomiopintoja varten, jolloin hän pystyi ottamaan etumatkaa opintoihin. Hän edisti opintojaan myös kesäisin suorittamalla projektiopintoja ja työharjoittelun.

Opintojen suorittaminen piti priorisoida, joten Matikainen työskenteli vain jonkin verran opiskelun ohella. Perheen taloudellinen puoli hoitui enimmäkseen siis puolison työpanoksella.

Matikaisen esikoinen, 6-vuotias Mikael, osallistui välillä koulutehtävien tekoon olemalla kuvausmallina tai antamalla mielipiteensä opinnäytetyön edistymiseen.

– Hän on luonteeltaan kiltti, joten hän pystyy odottamaan sen aikaa, että opiskelen hieman ensin ja sitten vasta leikitään, Matikainen kertoo.

Ajanhallinta ja aikataulujen suunnittelu etukäteen ovat olleet avainasemassa Matikaisella. Hän kertoo, että suunnittelee omat ja perheen menot niin pitkälle kuin mahdollista. Paperikalenteri on ehdoton.

– Pidin kalenterin selkeänä enkä tehnyt merkintöjä moneen eri paikkaan. Lisäksi merkitsin aina menojen aloitus- ja lopetusajan. Jos sovin peräkkäisiä menoja, jätin tunnin siirtymisajan niiden väliin, Matikainen opastaa.

Turun ammattikorkeakoulun medianomin tutkintoon sisältyy 240 opintopistettä ja tavoiteaika opintojen suorittamiselle on neljä vuotta. Turun ammattikorkeakoulun media-alan koulutus- ja tutkimuspäällikkö Samuel Raunio ei osaa sanoa varmaksi, onko Matikaisen valmistumisaika nopein Taideakatemiassa. Jos opiskelija suoriutuu opinnoista tavoiteaikaa nopeammin, tutkinto suoritetaan yleisimmin kolmessa ja puolessa vuodessa.

– 2,5 vuodessa tutkinnon suorittanut opiskelija on lähtökohtaisesti sieltä kaikkein nopeimmin tutkintonsa suorittaneiden joukosta Turun Ammattikorkeakoulun media-alan koulutuksessa, Raunio kommentoi.

Valmistumisjuhlat on ehditty jo juhlia läheisten kesken edellisenä viikonloppuna. Samalla juhlittiin aviomiehen tutkintosuoritusta, hääjuhlaa ja pikku-Mikaelin 6-vuotissyntymäpäiviä. Matikainen kertoo, että valmistuminen on tietysti hienoa, mutta pinnalla on hieman haikea olo.

– Aika meni paljon odotettua nopeammin, hän sanoo.

Tällä hetkellä Matikaisen toiveena on päästä kokoaikatyöhön. Hän suunnittelee suorittavansa lisää opintoja myöhemmin tulevaisuudessa.

– Nyt on kuitenkin ollut mukavaa antaa enemmän huomiota lapselle, kun voi olla paremmin läsnä, Matikainen hymyilee.