Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Turun lentoasemalla näkyy Puola-ilmiö – Turun ja Puolan välillä on pian kolme lentoyhteyttä, miksi?

Turun ja Puolan välillä on kaksi lentoyhteyttä (Gdansk ja Krakova) ja ensi kesänä avautuu kolmas reitti (Varsova). Voidaan puhua varsinaissuomalaisesta Puola-ilmiöstä. Mistä on kyse?

Wizz Air aloitti huhtikuun 2008 alussa lennot Turun ja Gdanskin välillä. Ensimmäiset lentovuodet olivat taloudellisesti haastavia, mutta taustalla oli jo silloin tietoa siitä, että Pohjois-Puolan ja Varsinais-Suomen välillä olisi runsaasti työvoiman liikkuvuutta.

Turussa haettiin tuolloin vahvaa kasvua ja uusia kansainvälisiä kontakteja liittyen erityisesti lentokentän alueen niin sanottuun pilot-hankkeeseen. Gdanskin lentoyhteys syntyi sen työn tuloksena.

– Näen tänä päivänä Pomeranian (Puolan pohjoisimman maakunnan) ja Varsinais-Suomen luovasti ajatellen yhtenäisenä työssäkäyntialueena. Pomeraniassa on nyt jo jopa parikymmentä tuhatta suomalaisille yhtiöille suoraan tai välillisesti töitä tekevää tai niihin liittyvää ihmisiä, Turun Yrittäjien puheenjohtaja Jari Rastas sanoo.

Rastaalla on pitkä kokemus toimimisesta puolalaisen yritysmaailman kanssa. Puolan kunniapääkonsuli Rastas on ollut Puolan kunniakonsuli Varsinais-Suomessa jo 20 vuotta ja aloitti toiminnan Puolassa vuonna 1990. Hän on työstänyt useiden suomalaisyritysten sijoittumista Puolaan ja on osakkaana suomalaisessa lämpötekniikkayhtiö Gebwellissä, jolla on Puolassa merkittävä markkinaosuus sekä lämmönsiirrontehdas Gdyniassa, Joka on myös rastaan ”kotikaupunki” puolassa.

– Lentoyhteydet Turusta Gdanskiin ovat tuoneet Pomeranian ja Varsinais-Suomen yhteistyöhön uusia ulottuvuuksia. Puolassa nähdään entistä vahvemmin, että Suomi on tärkeä kumppani. Siitä on hyvä esimerkki juuri solmittu laaja-alainen yhteistyön kehittämissopimus Turun ja Gdynian satamien kesken, maakuntien ohjausryhmässä mukana oleva Rastas kertoo.

Wizz Air aloitti toisen Turku-Puola -lentoyhteyden toukokuussa 2019 ja kolmas, Varsovaan suuntautuva, käynnistyy kesäkuussa 2020. Jari Rastas sanoo eteläisessä Puolassa sijaitsevan Krakovan olevan alueensa keskus työvoiman liikkuvuuden ja bisneksen kannalta.

Logistisesti siten sijainti on vastaava kuin pohjoinen Gdansk. Krakovalla on myös historialisia liitäntöjä Turkuun. Keski-Puolassa oleva Varsova taas on pääkaupunkistatuksensa takia tärkeä jo ihan luonnollisesti ja hyvin vilkas eurooppalainen kaupunki.

Millaisia Puolan kohteet sitten ovat suomalaisen turistin kannalta? Puolan tuntija Rastas muistuttaa Gdanskin vanhasta kulttuurista ja niin sanotusta kolmoiskaupunkikokonaisuudesta eli Gdanskista, Gdyniasta ja Sopotista, jotka sijaitsevat hyvin lähellä toisiaan.

– Kolmoiskaupunki houkuttelee ihmisiä erityisesti keväästä syksyyn. Se on rantakaupunkialuetta, jossa on paljon nähtävää ja lähellä on myös useita golfkenttiä.

– Krakovassa on historiaa jopa 1100-luvulta, lähellä oleva Auschwitz-Birkenaun keskitysleiri ja Wieliczkan valtava suolakaivosluolasto.

– Varsova on mittasuhteiltaan kansainvälinen metropoli, jossa yhdistyy historia ja modernius pilvenpiirtäjineen.