Vain 150 vierasta, muusikolla kravatti päässä, presidentillä itku kurkussa... – Tiesitkö tämän erikoisista Linnan juhlista?

Huomenna järjestettävät Linnan juhlat ovat kokeneet sadan vuoden aikana monenlaisia vaiheita. ESM arkisto

Jari Pietiläinen

Tasavallan presidentin itsenäisyyspäivän vastaanotto eli Linnan juhlat täyttävät huomenna tasan sata vuotta.

Ensimmäisiä Linnan juhlia ei vietetty sisällissotavuonna 1918 lainkaan, vaan perinne alkoi vasta vuonna 1919, jolloin Presidentinlinnassa pidettiin ensimmäinen iltapäivävastaanotto.

K.J.Ståhlbergin isännöimissä juhlissa oli vain noin 150 kutsuvierasta vuoteen 1921 saakka.

Uusi perinne aloitettiin vuonna 1922, jolloin presidenttipari järjesti ensimmäisen iltavastaanoton Presidentinlinnassa.

Tilaisuus alkoi iltayhdeksältä, vieraita oli toista tuhatta ja ohjelmassa oli muun muassa yksinlaulua, soittoa ja tanssia.

Myös vieraiden määrä paisui. Esimerkiksi vuonna 1925 presidentti Lauri Kristian Relander vaimoineen kutsui juhlavaan illanviettoon noin 1 600 vierasta.

Kutsuttuina olivat hallitus, diplomaatit, kansanedustajat, ylempää upseeristoa, ylintä virkamieskuntaa sekä taiteen edustajia. Ilta sisälsi musiikkiohjelmaa ja tanssia aina aamuyöhön asti.

Vuoteen 1964 asti juhlaa kutsuttiin illanvietoksi. Tämän jälkeen Linnassa on järjestetty nykymuotoisia itsenäisyyspäivän juhlavastaanottoja. Kutsuvieraiden lukumäärä on vaihdellut: suurimmillaan se on ollut noin 2 000 henkeä.

Poikkeustilanteet ovat muutamia kertoja estäneet Linnan juhlien järjestämisen. Vastaanottoa ei ollut vuosina 1926, 1931, 1932 eikä sotavuosina 1939–1945.

Vuodesta 1946 alkaen itsenäisyyspäivän illanvietto on jäänyt pitämättä Presidentinlinnassa viisi kertaa.

Vuonna 1952 vastaanotto jäi väliin presidentti J.K. Paasikiven sairauden takia. Vuonna 1972 Linna oli remontissa ja juhla siirrettiin Finlandia-taloon.

Presidentti Urho Kekkonen ei vuonna 1974 isännöinyt vastaanottoa, koska rouva Sylvi Kekkonen oli kuollut nain neljä päivää aiemmin.

Kekkonen jäi sairaslomalle vuonna 1981, jolloin itsenäisyyspäiväksi ei järjestetty vastaanottoa Linnaan.

Myös vuonna 2013 Linna oli peruskorjauksessa ja tuolloin Sauli Niinistö ja Jenni Haukio kättelivät vieraat Tampere-talossa.

Linnan juhlissa on vuosikymmenten varrella sattunut monenlaisia kommelluksia.

Tavanomaisin kömmähdys syntyy, kun vieraat saapuvat kättelemään presidenttiparia. Kättelyn jälkeen ei ole harvinaista, että herrat astuvat daamiensa iltapuvun helman päälle tai lähtevät kävelemään pois tilanteesta ilman seuralaistaan.

Vuonna 1986 Linnan kutsuttiin ensimmäinen rockmuusikko, Juice Leskinen Juice otti tilanteesta ilon irti ja viihtyi boolimaljan parissa – hän irvaili myös pukeutumisetiketille ja esiintyi haastattelussa kravatti otsallaan roikkuen.

Suuria tunteitakin on vastaanotolla nähty. Viime vuosien aikana presidenttiparin silmissä on näkynyt liikutuksen kyyneleitä, kun veteraanit ovat esittäneet kappaleen Veteraanin iltahuuto

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Turkulaisen ilmestyminen jää tauolle
 2. Tanssitunteja, jumppaa, teatteria – Turussa tapahtuu virtuaalisesti vaikka mitä, ja kaupungin tapahtumakalenteri kerää vinkkejä yhteen
 3. Lähikuvassa: Hissu Kytö on auttanut maahanmuuttajia Turussa pian 50 vuotta: "Skinheadeilta tuli tappouhkauksia ja sain luodin postiluukusta"
 4. Lähikuvassa: Kun kiekko lensi kaukalosta raitiovaunun katolle – legenda Timo Nummelin muistelee, millaisissa olosuhteissa pelattiin hänen lapsuudessa ja nuoruudessa
 5. Elossa 24 h -sarjassa esiintyvä turkulaislääkäri Kosti Koivisto-Kokko pelastaa vapaaehtoistyössään ihmisiä, jotka palaavat heti takaisin sotaan – "Huono muisti" suojelee työssä uupumiselta
 6. Jaanan poika ei koskaan palannut laivareissulta – Nikun katoaminen on yhä täysi mysteeri
 7. "Oli tosi kova paikka, kun tajusin, että lapsia ei tule muita kuin Pasi" – Kotimäen tilaa pyörittävälle Taikku Nurmelle tärkeintä elämässä on perhe, mutta jokaista päivää tahdittavat hevoset
 8. Burn out pysäytti nuoren Michaelan: "Kotona vain tärisin ja itkin"
 9. Moniko pesee kädet kunnolla? Turkulainen kävi yleisessä vessassa katsomassa ja tulos yllätti lääkärin
 10. Arno Kasvi: Ruissalo ei kestä tällaista rumbaa, tarvitaan toinen silta ja kauriskannan harventamista
 11. Turussa karanteenia viettävän Karita Mattilan heippalappu "meluhäiriöstä" riemastutti Twitterissä – "Äiti laittoi äsken viestiä, että joku hänen entinen työkaverinsa haluu tulla mun luo kylään välillä 14–18", nauraa twiittaaja nyt
 12. Tässä on Turun ruuhkaisin kohta – Naantalin pikatien pätkä Köydenpunojankadun ja Vakka-Suomentien välillä pitää yhä ykköstilaa, katso muut ruuhkakertymäkadut
 13. Korona peruutti ay-väen ja vasemmistopuolueiden yhteisen vappujuhlan Turussa – luvassa koronavappu netissä
 14. Anu Pentikin näyttely siirtyy kesälle 2021 – Muutoksia Turun museokeskuksen näyttelyohjelmistossa
 15. "Suurin ja karanteeniystävällisin opiskelijatapahtuma" – Turun Wappuradio tulee taas

Näytä lisää