"TPS:n joukkue on koottu poikkeuksellisen huonosti" – Juhani Tamminen muistuttaa, että päävalmentajan vaihdos antaa joukkueelle lyhytkestoisen piristysruiskeen, mutta jos muita rakenteellisia muutoksia ei tehdä, tilanne tasaantuu

Turkulaisen jääkiekkoasiantuntijan Juhani Tammisen viiltävät analyysit löytyvät nyt verkossa yhdestä osoitteesta. Teemu Nurmi

Teemu Nurmi

Turun Palloseura vaihtoi päävalmentajaa 1.11. Kauden aloittaneen päävalmentaja Kalle Kaskisen alaisuudessa TPS:n pistekeskiarvo oli 17 ottelun jälkeen 0,71 ja Kaskisen tilalle tulleen Marko Virtasen johtamana 8 ottelun (ennen 3.12. pelattuaTPS-Kärpät -ottelua) jälkeen 0,89 pistettä.

Positiivinen muutos ei ole toistaiseksi ollut merkitsevä. Se ei yllätä Turkulaisen kokenutta kiekkoasiantuntija Juhani Tammista

– Tästä päävalmentajan vaihdon vaikutuksesta on olemassa aitoa statistiikkaa. Päävalmentajan vaihdos antaa joukkueelle lyhytkestoisen piristysruiskeen, mutta jos muita rakenteellisia muutoksia ei tehdä, tilanne tasaantuu.

Tamminen puhuu kuuden viikon säännöstä: jos joukkueen tilanne ei ole muuttunut parempaan suuntaan 1,5 kuukauden kuluttua valmentajan vaihdoksesta, ei se muutu jatkossakaan ja seuraavan kuuden viikon jälkeen joukkueen tilanne on jopa alle lähtötason. TPS:n kohdalla ensimmäiset kuusi viikkoa tulee täyteen, kun Liiga lähtee joulutauolle. Turkulaiset kohtaavat HIFK:n kotonaan 20.12. ja seuraava ottelu on 3.1.2020.

– Silloin TPS saa loistavan mahdollisuuden harjoitella rauhassa pelinsä perusasioita, ”Tami” sanoo.

Palloseura ei ole tehnyt joukkueessa rakenteellisia muutoksia vaikka ehkäpä pitäisi. Pelillisesti TPS:ssa ovat menneet pieleen kaikkein tärkeimmät asiat, jotka pitää olla kunnossa, kun mielitään sarjan kärkipäähän.

–  Tehtyjä maaleja on liian vähän (55 25:ssa ottelussa, keskiarvo on 2,2/peli). TPS:lta suurimmat puutteet ovat peliä tekevät keskushyökkääjät, joista ainoastaan Ilari Filppula on luontainen pelintekijä, laitahyökkääjät, jotka ovat luontaisia maalintekijöitä sekä kiekolliset puolustajat, jotka osaavat antaa avaavan ykkössyötön nopeasti ja helposti ohi kärkikarvaajien. Nämä seikat huomioon ottaen joukkue on koottu poikkeuksellisen huonosti, Juhani Tamminen toteaa.

Samoista syistä johtuu joukkueen heikko ylivoimatehokkuus ja alivoimankin epäonnistumisen näkee tilastoista. TPS:n maalivahdit eivät ole pystyneet voittamaan vastustajan kollegoitaan maalivahti vastaan maalivahti -kilpailussa ja ovat useassa ottelussa hävinneet edellämainitun taiston.

Neljäs tärkeä elementti Tamin prinsiipeissä on niin sanottu individual effort -osasto eli pelaajat, joiden henkilökohtainen virtuositeetti ratkaisee joukkueen onnistumisen ja kyvyn voittaa tiukoissa paikoissa.

– Niitä ei ole tällä kaudella näkynyt. Ainoana poikkeuksena ovat duon Filppula-Zach Budish niin sanotut kuumat hetket.

Tamminen sanoo TPS:n tilanteen olevan haasteellinen ja jos alkukaudesta pelin pääelementeissä on epäonnistuttu, on niitä hänen kokemuksen mukaan vaikea korjata kovan julkisen ja sisäisen paineen alla.

– TPS:n ylivertainen vahvuus tänään on upporikkaat omistajat, joiden läsnäolo mahdollistaa kunnolliset uudet hankinnat. Yhtälö on yksinkertainen: jos homma ei luista siksi, että joukkueessa ei ole tarpeeksi hyviä pelaajia tietyillä pelipaikoilla, niitä pitää sitten hankkia. Harjoittelun, pelikurin ja ilmapiirin parantaminen ei yksin nosta kurimuksesta. Myös uutta, parempaa lahjakkuutta ja taitoa tarvitaan, koska aikaa on ei ole hukattavaksi. Muuten loppupelit karkaavat jo psykologisesti turhan kauaksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu