Kuin lentävä lautanen! Tämä työ voitti Kansallismuseon lisärakennuskisan

JKMM Arkkitehtien voitokas ehdotus nimeltä Atlas. JKMM Arkkitehdit

toimitus

Atlas-niminen kilpailuehdotus on voittanut arkkitehtuurikilpailun Kansallismuseon lisärakennuksen suunnittelusta. Ehdotuksen on tehnyt JKMM Arkkitehdit.

Kilpailun ensimmäiseen eli ideointivaiheeseen tuli 185 ehdotusta, joista kilpailun toiseen vaiheeseen kutsuttiin viisi kiinnostavinta ideaa. Kaksivaiheisen kilpailun järjestivät Museovirasto, Suomen kansallismuseo ja Senaatti-kiinteistöt.

Palkintolautakunnan puheenjohtajana toimiva Senaatti-kiinteistöjen operatiivinen johtaja, arkkitehti Juha Lemström luonnehti kilpailua erittäin onnistuneeksi. Kilpailu herätti laajaa kiinnostusta niin kotimaassa kuin kansainvälisestikin.

– Kansallismuseo on yksi valtion arvokohteista. Erityisesti valtiolle tärkeissä kohteissa, kuten Kansallismuseossa, hyödynnetään Senaatin toimintatavan mukaisesti arkkitehtuurikilpailuja parhaan mahdollisen lopputuloksen varmistamiseksi, toteaa Lemström tiedotteessa.

Lisärakennus suunnitellaan nykyisen museorakennuksen yhteyteen, ja se sijoittuu osittain maan alle. Suunnitelman mukaisesti uusi museorakennus ja pihapuiston kokonaisuus avautuisi yleisölle vuonna 2025. Muunneltava uudistila mahdollistaa esimerkiksi kansainvälisten suurnäyttelyiden rakentamisen Kansallismuseoon sekä konferenssien ja konserttien tuomisen tiloihin.

Kokonaissuunnitelmassa haluttiin myös aktivoida Kansallismuseon tontilla sijaitseva pihapuisto, joka on nytkin avoinna yleisölle, mutta joka uudessa museokokonaisuudessa nousee keskeisempään rooliin avoimena keitaana keskellä Helsinkiä.

Tarkoituksena on, että voittanut suunnitteluryhmä lähtee yhdessä Senaatti-kiinteistöjen ja Kansallismuseon kanssa kehittämään kilpailuehdotuksesta toteuttamiskelpoiset luonnossuunnitelmat. Suunnitelmien valmistuttua tehdään rakentamispäätös.

Senaatti vastaa kehitysprojektin organisoinnista ja johtamisesta sekä rakennushankkeen rahoituksesta, mikä edellyttää Kansallismuseon sitoutumista lisärakennuksen vuokraamiseen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Turkulaisen ilmestyminen jää tauolle
 2. Tanssitunteja, jumppaa, teatteria – Turussa tapahtuu virtuaalisesti vaikka mitä, ja kaupungin tapahtumakalenteri kerää vinkkejä yhteen
 3. Lähikuvassa: Hissu Kytö on auttanut maahanmuuttajia Turussa pian 50 vuotta: "Skinheadeilta tuli tappouhkauksia ja sain luodin postiluukusta"
 4. Lähikuvassa: Kun kiekko lensi kaukalosta raitiovaunun katolle – legenda Timo Nummelin muistelee, millaisissa olosuhteissa pelattiin hänen lapsuudessa ja nuoruudessa
 5. Elossa 24 h -sarjassa esiintyvä turkulaislääkäri Kosti Koivisto-Kokko pelastaa vapaaehtoistyössään ihmisiä, jotka palaavat heti takaisin sotaan – "Huono muisti" suojelee työssä uupumiselta
 6. Jaanan poika ei koskaan palannut laivareissulta – Nikun katoaminen on yhä täysi mysteeri
 7. "Oli tosi kova paikka, kun tajusin, että lapsia ei tule muita kuin Pasi" – Kotimäen tilaa pyörittävälle Taikku Nurmelle tärkeintä elämässä on perhe, mutta jokaista päivää tahdittavat hevoset
 8. Burn out pysäytti nuoren Michaelan: "Kotona vain tärisin ja itkin"
 9. Moniko pesee kädet kunnolla? Turkulainen kävi yleisessä vessassa katsomassa ja tulos yllätti lääkärin
 10. Arno Kasvi: Ruissalo ei kestä tällaista rumbaa, tarvitaan toinen silta ja kauriskannan harventamista
 11. Turussa karanteenia viettävän Karita Mattilan heippalappu "meluhäiriöstä" riemastutti Twitterissä – "Äiti laittoi äsken viestiä, että joku hänen entinen työkaverinsa haluu tulla mun luo kylään välillä 14–18", nauraa twiittaaja nyt
 12. Tässä on Turun ruuhkaisin kohta – Naantalin pikatien pätkä Köydenpunojankadun ja Vakka-Suomentien välillä pitää yhä ykköstilaa, katso muut ruuhkakertymäkadut
 13. Korona peruutti ay-väen ja vasemmistopuolueiden yhteisen vappujuhlan Turussa – luvassa koronavappu netissä
 14. Anu Pentikin näyttely siirtyy kesälle 2021 – Muutoksia Turun museokeskuksen näyttelyohjelmistossa
 15. "Suurin ja karanteeniystävällisin opiskelijatapahtuma" – Turun Wappuradio tulee taas

Näytä lisää