Vaatesuunnittelija Kisu Korsi paljastaa Linnan juhlien pukusalat – tervehdys Michael Monroelle ja boolit mekolle

Vaatesuunnittelija Kisu Korsi arvelee, että tulevissa Linnan juhlissa nähdään hihoja, metallin hohtoa ja vihreitä sävyjä. Jasmin Koivisto

Jasmin Koivisto

Linnan juhlat ovat aivan juuri täällä, ja se tietää, että monet vieraat viimeistelevät kiireisinä pukukokonaisuuksiaan. Turkulaisen vaatesuunnittelijan Kisu Korsin iltapukuja pääsee jälleen ihailemaan muutaman vieraan yllä Presidentinlinnassa sekä uudessa näyttelyssä Kansallismuseossa.

Korsi on suunnitellut yhden uuden puvun tuleviin Linnan juhliin. Suunniteltu iltapuku on Åbo Underrättelserin päätoimittajan Tom Simolan puolisolle, Karin Simolalle Puvusta hän ei halua paljastaa paljoa, mutta hän mainitsee, että valmis luomus on kantajan tyylille räväkkä, mutta istuva, valinta.

– En ikinä piirrä mitään asiakkaalle. En myöskään näytä kuvia, koska silloin asiakas jämähtää ensimmäiseen versioon, Korsi kertoo mekkojen tekoprosessista.

Hän kokee erityisen tärkeäksi sen, että puku on asiakkaan näköinen, ja sopii tämän persoonaan.

Pukuloisteen taakse kätkeytyy monenlaisia tarinoita. Korsi suunnitteli puvun Turun entiselle kaupunginjohtajan Aleksi Randellin silloiselle puolisolle, Johanna Lukolalle, vuoden 2011 Linnan juhliin. Korsi paljastaa kauhunhetket, jotka sattuivat heti vastaanoton jälkeen.

Pari meni tervehtimään Michael Monroeta ja tämän vaimoa, kun hetkessä sattui pahin mahdollinen vahinko: jonkun boolilasi kaatui Lukolan vaalealle puvulle. Juhlien työntekijä kävi pikaisesti vetämässä Lukolan syrjään, ja kaatoi vissyn näköistä nestettä puvulle.

– En tiedä, mitä ainetta he käyttivät, mutta kankaassa ei ole mitään jälkiä vaaleanpunaisesta boolista! Korsi ihmettelee.

Juhlapuvut, jotka Linnan juhlissa nähdään, ovat aina suunnittelijoillekin yllätys. Korsi arvelee, että tulevissa juhlissaan voidaan nähdä hihoja, vihreän sävyjä ja metallin hohtoa. Hän toivoo, että suunnittelijat tuovat asiakkaiden persoonaa esiin.

Vaikka on hienoa tehdä jotain räväkkää, Korsin mielestä pukuetikettiä pitää noudattaa. Esimerkiksi lyhyet mekot ovat mauttomia iltajuhlaan.

– Etikettiä voi venyttää, mutta se pitää tuntea ensin, Korsi sanoo.

– Toivottavasti ihmiset muistavat myös, että kyseessä on kokonaisuus. Pitää olla myös taidolla tehty kampaus ja meikki, hän lisää.

Korsi kritisoi sitä, että mediassa keskitytään liikaa esittelemään julkimoita ja heidän pukujaan. Myös tuntemattomampia vieraita ja heidän loistavia pukuja pitäisi näkyä.

– Kaikkien vieraiden kuuluisi olla samalla tasolla, hän sanoo.

Korsin juhlapukuja voi käydä ihailemassa paikan päällä tulevassa näyttelyssä. Juhlapukujen taikaa – todellisuutta ja fantasiaa -näyttely aukeaa keskiviikkona 4.12. Kansallismuseossa Helsingissä.

Couture-näyttelyssä esitellään kuusitoista Korsin uniikkipukua, joista viisi on nähty Linnan juhlissa aiempina vuosina. Lisäksi näyttelyssä voi nähdä Olesja Hännikäisen virtuaalimaailman muotikuvituksina. Virtuaalitaidetta ja couture-pukuja ei ole aiemmin yhdistetty kulttuurimaailmassa.

Näyttely on merkittävä myös siksi, että Kansallismuseossa pidetään ensimmäistä kertaa yhden suunnittelijan töistä koostuva näyttely.

– Olen todella ylpeä turkulaisena, että saadaan ensimmäistä kertaa tällainen näyttely, Korsi hymyilee.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Turkulaisen ilmestyminen jää tauolle
 2. Tanssitunteja, jumppaa, teatteria – Turussa tapahtuu virtuaalisesti vaikka mitä, ja kaupungin tapahtumakalenteri kerää vinkkejä yhteen
 3. Lähikuvassa: Hissu Kytö on auttanut maahanmuuttajia Turussa pian 50 vuotta: "Skinheadeilta tuli tappouhkauksia ja sain luodin postiluukusta"
 4. Lähikuvassa: Kun kiekko lensi kaukalosta raitiovaunun katolle – legenda Timo Nummelin muistelee, millaisissa olosuhteissa pelattiin hänen lapsuudessa ja nuoruudessa
 5. Elossa 24 h -sarjassa esiintyvä turkulaislääkäri Kosti Koivisto-Kokko pelastaa vapaaehtoistyössään ihmisiä, jotka palaavat heti takaisin sotaan – "Huono muisti" suojelee työssä uupumiselta
 6. Jaanan poika ei koskaan palannut laivareissulta – Nikun katoaminen on yhä täysi mysteeri
 7. "Oli tosi kova paikka, kun tajusin, että lapsia ei tule muita kuin Pasi" – Kotimäen tilaa pyörittävälle Taikku Nurmelle tärkeintä elämässä on perhe, mutta jokaista päivää tahdittavat hevoset
 8. Burn out pysäytti nuoren Michaelan: "Kotona vain tärisin ja itkin"
 9. Moniko pesee kädet kunnolla? Turkulainen kävi yleisessä vessassa katsomassa ja tulos yllätti lääkärin
 10. Arno Kasvi: Ruissalo ei kestä tällaista rumbaa, tarvitaan toinen silta ja kauriskannan harventamista
 11. Turussa karanteenia viettävän Karita Mattilan heippalappu "meluhäiriöstä" riemastutti Twitterissä – "Äiti laittoi äsken viestiä, että joku hänen entinen työkaverinsa haluu tulla mun luo kylään välillä 14–18", nauraa twiittaaja nyt
 12. Tässä on Turun ruuhkaisin kohta – Naantalin pikatien pätkä Köydenpunojankadun ja Vakka-Suomentien välillä pitää yhä ykköstilaa, katso muut ruuhkakertymäkadut
 13. Korona peruutti ay-väen ja vasemmistopuolueiden yhteisen vappujuhlan Turussa – luvassa koronavappu netissä
 14. Anu Pentikin näyttely siirtyy kesälle 2021 – Muutoksia Turun museokeskuksen näyttelyohjelmistossa
 15. "Suurin ja karanteeniystävällisin opiskelijatapahtuma" – Turun Wappuradio tulee taas

Näytä lisää