Porvaripuolueet eivät halua toistaa Rinteen kaatanutta virhettä Turussa, vasemmisto ja perussuomalaiset Arkea-sopasta toista mieltä

Arkea tuottaa ruoka- ja kiinteistöpalveluita. Kuvituskuva. Ville Mäkilä

Minna Harmaala

Pitäisikö Turun kaupungin puuttua tytäryhtiönsä Arkean työehtosopimussiirtoon vai ei? Kysymys jakaa valtuustoryhmiä.

Porvaripuolueet ovat haluttomia työntämään lusikkaa tähän soppaan, kun taas vasemmisto ja perussuomalaiset hämmentäisivät sitä reilulla kädellä. Tieto on peräisin Turkulaisen valtuustoryhmien puheenjohtajille tekemästä kyselystä. Kyselyyn vastasivat kokoomuksen, vihreiden, SDP:n, vasemmistoliiton, perussuomalaisten ja RKP:n puheenjohtajat sekä keskustan varapuheenjohtaja.

Ainakin kokoomus, keskusta, RKP näkevät, että poliitikkojen ei kannata puuttua yhtiön asioihin. Myös vihreiden vastaus on tulkittavissa samoin: toimivalta asiassa on Arkean johdolla. – Meidän pitää ottaa valtakunnallisesti oppia, että hoidetaan asiat siellä, missä ne kuuluu hoitaa, linjaa kokoomuksen Olli A. Manni viitaten Postin omistajaohjauksesta syntyneeseen sotkuun.

– Ei meidän pidä Turussa mennä samaan halpaan kuin mihin valtakunnan poliitikot sotkeutuivat. Me emme ole neuvotteluiden osapuoli, sanoo myös keskustan Jarmo Laivoranta, jonka ääni oli konsernijaostossa yksi tes-siirron mahdollistaneista.

– Täydellistä ratkaisua ei ole. Yhtiö on tappiolla, joten nykytilanteen jatkaminen johtaa työpaikkojen vähentymiseen. Sidosyksiköksi palauttaminenkin johtaisi työpaikkojen vähentymiseen, muotoilee vihreiden Saara Ilvessalo

Manni ja RKP:n Nicke Wulff näkevät, että kaupungin puuttuminen tähän asiaan johtaisi siihen, että kaupungin odotettaisiin puuttuvan muihinkin tytäryhtiöiden asioihin. Laivorannan mukaan kaupunki ei voi vaikuttaa Arkean hallituksen päätöksiin, vaan toimivalta rajoittuu Arkean hallituksen vaihtamiseen. Siihen ei hänestä ole toistaiseksi perusteita.

Perussuomalaiset, vasemmistoliitto ja SDP puolestaan kaipaavat kaupungilta toimenpiteitä.

– Kaupunginhallituksen konsernijaoston tulisi käsitellä asia uudelleen ja päättää, että tessiä ei tule vaihtaa, linjaa valtuustoryhmän puheenjohtaja Ville Tavio (ps).

– Kaupungin johdon tulee huolehtia, että yhteisymmärrys löytyy pikaisesti. Samalla kaupungin johdolta pitää tulla tukea Arkeaan päin yrittää löytää muitakin tapoja talouden tasapainottamiseen kuin työehtojen heikennykset. Tämä vaatinee poliittisia päätöksiä, sanoo SDP:n Piia Elo

Valtuustoryhmissä ollaan melko yksimielisiä siitä, että Arkean johto ja työntekijät pitäisi nyt saada samaan neuvottelupöytään. Tätä tarjoavat ratkaisuksi vihreät, SDP, keskusta, vasemmistoliitto ja RKP.

– Täytyy käydä aidot neuvottelut osapuolien kesken. Joka tapauksessa TES-shoppailu on ehdottomasti kiellettävä. Matalapalkka-alojen jo valmiiksi heikon tulotason polkeminen on tuomittavaa, ja kyseessä on selkeästi ennakkotapaus – jos tämän nyt annetaan mennä läpi, loppua palkkojen halpuuttamiselle ei tule.sanoo vasemmistoliiton Mervi Uusitalo

Lue tästä, miten tes-siirto vaikuttaa Arkean huoltomiehen Markku Mikkolan elämään.

Jarmo Laivoranta sanoo, että neuvottelut olivat konsernijaoston päätöksessäkin ehtona tes-siirron siunaukselle. Hän epäilee, että Arkean johto ei ole noudattanut päätöksen tätä osaa, sillä päätöksestä ei mennyt kuin pari päivää ennen kuin Arkea ilmoitti tes-siirrosta.

– Ellei nyt ala tapahtua jotain positiivista Arkean johdossa, on pakko miettiä, mitkä ovat keinot, millä edetään, Laivoranta sanoo.

Kokoomuksen Manni ja vihreiden Ilvessalo puolestaan näkevät, että Arkea on noudattanut ohjeistusta.

Vasemmistoliitto vaatii Arkean ottamista kaupungin omaksi toiminnaksi. SDP ja perussuomalaiset suhtautuvat asiaan myönteisesti, mutta haluavat odottavat ensin sidosyksikköselvityksen tuloksia.

Kokoomus, vihreät, keskusta ja RKP muistuttavat, että siirron jälkeen Arkea ei voisi enää osallistua kaupungin ulkopuolisiin kilpailutuksiin ja henkilöstömäärä putoaisi rajusti.

– Yhtiöittämisestä on tullut kaupungille miljoonaluokan säästöt ja on pystytty jopa vähän tulouttamaan. Ottaen huomioon taloudellinen tilanteemme, päättäjien kannattaa miettiä ennen kuin tehdään ratkaisuja, jotka lisäävät taas menoja, Olli A. Manni sanoo.

Tästä on kyse

Arkea päätti syyskuussa, että se siirtää työntekijänsä ensi huhtikuusta alkaen Matkailu- ja ravintolapalvelut ry:n (MaRa) ja Kiinteistötyönantajat (Kita) ry:n työehtosopimukseen. Siirto pienentää monen palkkaa ja muuttaa työehtoja.

Tähän asti Arkea on noudattanut Avainta ry:n työehtosopimusta ja sen edeltäjää PTY:n tes:iä.

Tes-siirron mahdollisti kaupunginhallituksen konsernijaoston päätös, joka syntyi äänin 7–6.

Turun kaupunki omistaa Arkeasta 98 prosenttia.

Arkea tarjoaa muun muassa ruoka- ja kiinteistönhuoltopalveluita sekä kaupungille että markkinoilla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu