Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Uuden auton osto on himottanut suomalaisia tänä vuonna vähemmän – viime vuoden innolle selvä selitys

Uusia henkilö- ja pakettiautoja rekisteröidään tänä vuonna vähemmän kuin viime vuonna, selviää tuoreista tilastoista. Tänä vuonna ensirekisteröintien määrä on jäämässä noin 113 000 henkilöautoon, joka edustaa 2010-luvun keskimääräistä tasoa.

Henkilöautoja on alkuvuoden aikana ensirekisteröity 105 983, joka on 7,3 prosenttia vähemmän kuin viime vuoden tammi-marraskuussa.

Henkilöautoja ensirekisteröitiin viime vuotta vähemmän erityisesti tammi-toukokuun aikana. Kesän ja syksyn aikana ero on hieman tasaantunut.

Vuonna 2018 ensirekisteröintien määrä kasvoi yli 120 000 henkilöautoon, joka oli toiseksi korkein vuosilukema tällä vuosikymmenellä.

Viime vuonna kasvua selitti erityisesti romutuspalkkio, jonka aikana hankittiin lähes 7 000 uutta vähäpäästöistä autoa. Autoala on ennakoinut kysynnän kasvavan ensi vuonna noin 116 000 henkilöautoon.

Tavara-autojen kysynnän kasvu on hiipunut. Uusia pakettiautoja rekisteröitiin marraskuussa 1 030, joka on 18,3 prosenttia vähemmän kuin viime vuoden marraskuussa. Samoin kuorma-autoja rekisteröitiin 12,5 prosenttia vähemmän.

Pakettiautojen kysynnän hiipuminen johtuu ensisijaisesti talouskasvun hidastumisesta.

Kuorma- ja linja-autojen ensirekisteröintimäärät sen sijaan ovat kasvamassa viime vuotta suuremmiksi. Kuorma-autojen kysynnän kasvun on ensi vuonna kuitenkin ennakoitu hidastuvan.

Erityisesti pienten alle kuuden tonnin painoluokan kuorma-autojen kysyntä on ollut kasvussa, mikä nostaa kuorma-autojen kokonaismäärän tänä vuonna poikkeuksellisen korkeaksi.