Turun yliopiston arkeologian oppiaine täyttää 50 vuotta – Raision Harkkoon aukeaa uusi näyttely

Turun yliopisto. Tomi Kangasniemi / arkisto

toimitus

Tänä vuonna tulee kuluneeksi 50 vuotta arkeologian professuurin perustamisesta Turun yliopistoon. Raision museo Harkko juhlistaa merkkivuotta yhdessä Turun yliopiston arkeologian oppiaineen kanssa seminaarilla ja näyttelyllä, tiedottaa Raision museo Harkko.

Viisi vuosikymmentä arkeologiaa -näyttelyllä halutaan myös juhlistaa sitä, kuinka Turun yliopiston arkeologian oppiaineesta on muodostunut Raision kaupungille tärkeä kumppani kaupungin varhaisimman historian selvittämisessä. Näyttely aukeaa sunnuntaina 8.12.

Raision kaupungin ja Turun yliopiston arkeologian oppiaineen välinen yhteistyö alkoi 1980-luvun lopulla Ihalassa sijaitsevan Siirin polttokalmiston kaivauksilla. Tästä eteenpäin kaivauksia on toteutettu yhteistyössä jokaisena vuosikymmenenä. 1990-luvulla tutkittiin Siirin polttokalmistoa ja Mullin eduspellon asuinpaikkaa, 2000-luvulla Papinkallion rautakautista löytöpaikkaa ja 2010-luvulla Papinkalliota ja Jokipeltoa. Yhteistyönä toteutetut kaivaukset ovat tuoneen paljon uutta tietoa Raision rautakautisesta asutuksesta.

Arkeologian opetus Turun yliopistossa sai alkunsa Ester ja Mauno Vanhalinnan yliopistolle 1956 tekemästä lahjoituksesta. Vuonna 1959 perustettiin arkeologian oppiaine historian laitoksen alaisuuteen ja 1.9.1969 perustettiin arkeologian professuuri Turun yliopistoon.

Arkeologian oppiaineen kaivaustoiminta alkoi Vanhalinnojen toiveiden mukaisesti Liedon Vanhalinnan linnavuorelta vuonna 1957. Vuosikymmenten kuluessa eri puolella Suomea tehdyt kaivaukset ovat palvelleet niin tutkimusta kuin opetusta. Ne ovat myös kartuttaneet arkeologista kokoelmaa, jonka perustamiseen oppiaine sai luvan Muinaistieteelliseltä toimikunnalta vuonna 1970. Kokoelma ja siihen talletetut esineet ovat pääosassa Harkossa esillä olevassa näyttelyssä.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Palvelut