Tiesitkö, että myös Helsingissä toimii mystinen Opus Dei -liike? – IS haastatteli liikkeen jäseniä: "tämä ei sovi kaikille"

Kuvituskuva. JOHANNA ERJONSALO

toimitus

Ilta-Sanomat kertoo laajasti Opus Dei -liikkeestä, joka toimii myös Suomessa. Liike on saanut omituisen maineen muun muassa DaVinci-koodi elokuvasta, jossa liike esitetään itseruoskinnan kulttina.

Nimi Opus Dei tarkoittaa Suomeksi "Jumalan työ". Liike on perustettu Espanjassa vuonna 1928 ja se on katolisen kirkon itsehallinnollinen organisaatio. Globaalisti siinä on noin 100 000 jäsentä. Liikkeen ajattelun mukaisesti tavallinen työnteko voi tehdä ihmisestä pyhän eikä varsinaisia luostareita järjestöllä ole.

Suomeen Opus Dei tuli vuonna 1987. Nykyään Suomessa asuu noin 40 Opus Dein jäsentä, joista 10–15 on Suomen kansalaisia. Helsingissä on yksi miesten ja yksi naisten keskus sekä yksi nuorille naisille ja naisopiskelijoille tarkoitettu keskus.

Järjestö pyörittää asuntolaa Helsingin Taka-Töölössä, jossa on pelkästään miehille tarkoitettu Opiskelijakoti Tavasttähti. Talossa on pieni kappeli, jossa pidetään joka ilta rukoushetki ennen ruokailua.

Tavasttähden isäntä on Suomeen vuonna 2008 muuttanut espanjalainen Jorge Soria, joka tekee parhaillaan väitöskirjaa kansantaloustieteestä. Sorian mukaan Opus Dei on maallikkoliike, jonka idea on alusta asti ollut pitää yhteyttä myös muulla tavoin uskovien kanssa. Siksi asukkaiden ei tarvitse olla katolilaisia, vaikkakin valtaosa on.

Opus Dei -liikkeen maine ankarine katumusharjoituksineen ja reiteen kiristettävine piikkivöineen ei kuulemma vastaa todellisuutta. Järjestön säännöissä on sallittu vain sellaiset katumusharjoitukset, joista ei ole ruumiillista haittaa. Silti osa jäsenistä voi esimerkiksi nukkua yönsä epämukavilla alustoilla tai ottaa aamuisin kylmiä kylpyjä.

Sorian mukaan liike ei myöskään pyri tuputtamaan uskoansa muille.

– Emme usko, että siitä olisi hyötyä. Tavoitteemme ei ole, että kaikista tulisi Opus Dein jäseniä. Me tunnustamme, että tämä ei sovi kaikille, Soria sanoo Ilta-Sanomille.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Turkulaisen ilmestyminen jää tauolle
 2. Tanssitunteja, jumppaa, teatteria – Turussa tapahtuu virtuaalisesti vaikka mitä, ja kaupungin tapahtumakalenteri kerää vinkkejä yhteen
 3. Lähikuvassa: Hissu Kytö on auttanut maahanmuuttajia Turussa pian 50 vuotta: "Skinheadeilta tuli tappouhkauksia ja sain luodin postiluukusta"
 4. Lähikuvassa: Kun kiekko lensi kaukalosta raitiovaunun katolle – legenda Timo Nummelin muistelee, millaisissa olosuhteissa pelattiin hänen lapsuudessa ja nuoruudessa
 5. Elossa 24 h -sarjassa esiintyvä turkulaislääkäri Kosti Koivisto-Kokko pelastaa vapaaehtoistyössään ihmisiä, jotka palaavat heti takaisin sotaan – "Huono muisti" suojelee työssä uupumiselta
 6. Jaanan poika ei koskaan palannut laivareissulta – Nikun katoaminen on yhä täysi mysteeri
 7. "Oli tosi kova paikka, kun tajusin, että lapsia ei tule muita kuin Pasi" – Kotimäen tilaa pyörittävälle Taikku Nurmelle tärkeintä elämässä on perhe, mutta jokaista päivää tahdittavat hevoset
 8. Burn out pysäytti nuoren Michaelan: "Kotona vain tärisin ja itkin"
 9. Moniko pesee kädet kunnolla? Turkulainen kävi yleisessä vessassa katsomassa ja tulos yllätti lääkärin
 10. Arno Kasvi: Ruissalo ei kestä tällaista rumbaa, tarvitaan toinen silta ja kauriskannan harventamista
 11. Turussa karanteenia viettävän Karita Mattilan heippalappu "meluhäiriöstä" riemastutti Twitterissä – "Äiti laittoi äsken viestiä, että joku hänen entinen työkaverinsa haluu tulla mun luo kylään välillä 14–18", nauraa twiittaaja nyt
 12. Tässä on Turun ruuhkaisin kohta – Naantalin pikatien pätkä Köydenpunojankadun ja Vakka-Suomentien välillä pitää yhä ykköstilaa, katso muut ruuhkakertymäkadut
 13. Korona peruutti ay-väen ja vasemmistopuolueiden yhteisen vappujuhlan Turussa – luvassa koronavappu netissä
 14. Anu Pentikin näyttely siirtyy kesälle 2021 – Muutoksia Turun museokeskuksen näyttelyohjelmistossa
 15. "Suurin ja karanteeniystävällisin opiskelijatapahtuma" – Turun Wappuradio tulee taas

Näytä lisää