IL: Äiti kertoo tyttärensä joutumisesta Veijo Baltzarin kultin aivopesun uhriksi – "Baltzar rikkoi perheemme ja tyttäremme"

Veijo Baltzar. Arkisto/ Juha Poutanen

toimitus

Iltalehti kertoo "Miraksi" kutsutun eteläsuomalaisen äidin tuskaisen tarinan hänen tyttärestään, joka lähti mukaan Veijo Baltzarin teatteriin. Baltzar on tällä hetkellä vangittuna epäiltynä törkeästä ihmiskaupasta.

Jutussa Mira kuvailee tyttärensä olleen taiteellisesti lahjakas lapsi, joka rakasti tanssia, teatteria ja laulua. Hän oli jo täysi-ikäinen, kun sai kutsun Baltzarin teatteriproduktioon vuonna 2014. Epäilykset äidillä kuitenkin heräsivät, kun produktioon tuli yhä enemmän outoja piirteitä.

Esimerkiksi näytelmän nuoret miehet tipahtelivat yksitellen pois produktiosta, ja lopulta siinä oli vain Baltzar rakastajan roolissa sekä liuta nuoria kauniita naisia. Baltzarin mukaan näytelmän suuren rakastajan roolia pystyisi näyttelemään uskottavasti vain hän itse.

– Se huvitti ja ihmetytti, sellainen vanha ukko, Mira kuvailee reaktiotaan Iltalehdelle.

Sitten Baltzar aloitti vuoden 2015 eduskuntavaalikampanjansa työstämisen SDP:n ehokkaana, ja myös Miran tytär suostuteltiin vaalitoimintaan mukaan. Tässä vaiheessa äidin ja tyttären aiemmin avoimiin ja läheisiin väleihin tuli selvä muutos.

Tytär alkoi muun muassa haukkua vanhempiaan rasisteiksi fasisteiksi ja pukeutua omituisiin vanhoihin mekkoihin. Sitten tytär muutti Baltzarin taloon asumaan, ja tytär sanoi tätä varoitelleille vanhemmilleen, että jos he tekisivät Baltzarin suhteen jotakin, heidän elämänsä tuhottaisiin.

Äidin mukaan tytär oli aivopesty, ja hän yritti vedota apua saadakseen myös muihin ihmisiin, mutta nämä eivät uskoneet häntä, olihan Baltzar kulttuurineuvos ja arvostettu ihminen. Lopulta tytär lähti mukaan jo aiemmin lupaamaansa toiseen teatteriproduktioon ja pystyi näin irtaantumaan Baltzarin teatterista.

Mira katsoo, että irtaantuminen tapahtui kuitenkin liian myöhään. Jotain oli ehtinyt jo tapahtua, "hän ei ollut se sama lapsi". Lopulta tytär muutti poikaystävänsä luo eikä hän ole pitänyt perheeseensä enää mitään yhteyttä.

Äiti on saanut välikäsien kautta kuitenkin tietää, että perheensä lisäksi tytär on hylännyt myös teatterin, tanssin ja laulun. Äidin tuomio tapauksesta on yksiselitteinen: "Baltzar rikkoi perheemme ja tyttäremme".

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Turkulaisen ilmestyminen jää tauolle
 2. Tanssitunteja, jumppaa, teatteria – Turussa tapahtuu virtuaalisesti vaikka mitä, ja kaupungin tapahtumakalenteri kerää vinkkejä yhteen
 3. Lähikuvassa: Hissu Kytö on auttanut maahanmuuttajia Turussa pian 50 vuotta: "Skinheadeilta tuli tappouhkauksia ja sain luodin postiluukusta"
 4. Lähikuvassa: Kun kiekko lensi kaukalosta raitiovaunun katolle – legenda Timo Nummelin muistelee, millaisissa olosuhteissa pelattiin hänen lapsuudessa ja nuoruudessa
 5. Elossa 24 h -sarjassa esiintyvä turkulaislääkäri Kosti Koivisto-Kokko pelastaa vapaaehtoistyössään ihmisiä, jotka palaavat heti takaisin sotaan – "Huono muisti" suojelee työssä uupumiselta
 6. Jaanan poika ei koskaan palannut laivareissulta – Nikun katoaminen on yhä täysi mysteeri
 7. "Oli tosi kova paikka, kun tajusin, että lapsia ei tule muita kuin Pasi" – Kotimäen tilaa pyörittävälle Taikku Nurmelle tärkeintä elämässä on perhe, mutta jokaista päivää tahdittavat hevoset
 8. Burn out pysäytti nuoren Michaelan: "Kotona vain tärisin ja itkin"
 9. Moniko pesee kädet kunnolla? Turkulainen kävi yleisessä vessassa katsomassa ja tulos yllätti lääkärin
 10. Arno Kasvi: Ruissalo ei kestä tällaista rumbaa, tarvitaan toinen silta ja kauriskannan harventamista
 11. Turussa karanteenia viettävän Karita Mattilan heippalappu "meluhäiriöstä" riemastutti Twitterissä – "Äiti laittoi äsken viestiä, että joku hänen entinen työkaverinsa haluu tulla mun luo kylään välillä 14–18", nauraa twiittaaja nyt
 12. Tässä on Turun ruuhkaisin kohta – Naantalin pikatien pätkä Köydenpunojankadun ja Vakka-Suomentien välillä pitää yhä ykköstilaa, katso muut ruuhkakertymäkadut
 13. Korona peruutti ay-väen ja vasemmistopuolueiden yhteisen vappujuhlan Turussa – luvassa koronavappu netissä
 14. Anu Pentikin näyttely siirtyy kesälle 2021 – Muutoksia Turun museokeskuksen näyttelyohjelmistossa
 15. "Suurin ja karanteeniystävällisin opiskelijatapahtuma" – Turun Wappuradio tulee taas

Näytä lisää