Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolme neljästä luottaa yhä sikaan joulupöydässä – "Kinkun asema on vakaa"

Kinkun asema suomalaisessa joulupöydässä on vakaa, tiedottaa Lihatiedotusyhdistys. Tänä jouluna 74 prosenttia suomalaisista aikoo syödä kinkkua. Parhaiten kinkku maistuu miehille ja 45–54-vuotiaille kuluttajille. Vähiten kinkkua syövät 18–30-vuotiaat naiset.

Tiedot perustuvat Lihatiedotusyhdistyksen teettämään vuosittaiseen kinkun ostoaikomuksia selvittäneeseen tutkimukseen. Tutkimuksesta myös ilmenee, että vajaa viidennes ei aio syödä kinkkua lainkaan ja kahdeksan prosenttia ei osaa sanoa. Marraskuussa tehtyyn tutkimukseen vastasi 1 176 yli 18-vuotiasta suomalaista (poislukien Ahvenanmaa).

Lähes joka kolmas alle 30-vuotias nainen ja joka viides korkeasti koulutettu ei syö kinkkua lainkaan. Pääkaupunkiseudulla syödään kinkkua muuta maata vähemmän. Jos ei syö kinkkua, se korvataan useimmiten kalkkunalla, kalalla, riistalla, seitankinkulla, kasviksilla tai muulla liharuualla. Noin kaksi prosenttia koko väestöstä korvaa kinkun jollakin kasviperäisellä tuotteella, yleensä seitanilla.

Joulukinkkua syödään yli 6 miljoonaa kiloa ja määrä on pysynyt lähes samana yli kymmenen vuoden ajan. Lihatiedotuksen jäsenyrityksiltä saatujen ennakkotietojen mukaan kinkkumyynti tulee tänäkin jouluna olemaan samaa tasoa.