Monen hitin mies Veepee Lehto haluaa laulujen tekijät paremmin esiin – tämä on lukijoiden äänestämä Matin ja Tepon paras biisi

Veepee Lehto on sanoittanut valtaosa Matin ja Tepon hittibiiseistä. Kaikkiaan hän on tehnyt veljeksille 143 sanoitusta. Tomi Kangasniemi

Tomi Kangasniemi

Veepee Lehto tunnetaan monen Matin ja Tepon hitin sanoittajana. Yhteensä Veepee on tehnyt laskujensa mukaan veljeksille kolme sävellystä ja 143 sanoitusta.

Ei siis ihme, että Lehdon sanoittama oli myös Turkulaisen järjestämän Mikä on Matin ja Tepon paras biisi -äänestyksen voittaja. Lukijoiden ykköseksi nousi Kaiken takana on nainen Äänestyksessä annettiin yli tuhat ääntä, ja Kaiken takana on nainen sai 188 mainintaa.

– Veljesten isä laittoi aina fraaseja ylös, ja tämä oli listassa mukana. Matti otti fraasin käyttöön ja sävelsi. Mä rupesin rakentamaan sanoitusta. Paras kohta mielestäni on ”hyvin meni meno mainen, menon takana on rakkaus”, Veepee muistelee laulun syntyä.

Veepeen mukaan Kaiken takana on nainen ei ollut etukäteen mitenkään selvä hitti. Hänen muistinsa mukaan sitä ei ensin ajateltu julkaista sinkkuna.

Se osui joka tapauksessa vuonna 1987 saumaan, jolloin Matti ja Teppo lähti humoristisempaan suuntaan.

– Antti Hyvärinen sovitti kappaleen, se oli duurissa ja popimpaa meininkiä. Pop- ja rock-piiritkin tykkäsivät biisistä. Veljekset laittoivat vielä mustat aurinkolasit päähän ja puvut Blues Brothers -henkeen.

Hitti sai vielä toisenkin elämän, kun Sleepy Sleepers teki kappaleesta oman versionsa. Siihen Matti ja Teppo sekä Veepee suhtautuivat lopulta positiivisesti.

– Oli minulla vähän epäilyjä. Tämä uuden aallon rock-porukka oli vähän sitä mieltä, että jyrätään iskelmä Itämereen. Mutta veljekset suhtautuivat siihen ihan ookoo, ja minä sitten myös. Eihän merkityksettömästä biisistä tehdä parodiaa.

Veepeen sanoittamat biisit niittivät menestystä Turkulaisen äänestyksessä. Se ei ole ihme, sillä valtaosa veljesten hittien sanoituksista on hänen käsialaansa. Veepee toivookin, että nykyinen tapa piilottaa biisien tekijät tulisi muuttumaan.

– Olen puhunut tästä jo kauan. Kun oli vain Yle, siellä oli tiukat säännöt, miten tekijät pitää aina mainita. Kaupallinen radio muutti tämän, ja digitaalisuuden myötä se unohtui jo kokonaan.

Tällä hetkellä Teosto, Gramex ja Muusikoiden liitto kampanjoivat voimakkaasti tekijän aseman puolesta. Biisien tekijät pitäisi mainita ohjelmissa, ja sama pätee suoratoistopalveluihin.

– Tässä on taustalla myös se, että mitä enemmän tekijöistä puhutaan sitä enemmän heillä on töitä. Ja kun tekijät mainitaan, myös kuulijoille tulee asiasta oikea kuva, Veepee muistuttaa.

Aiheeseen liittyvää

  1. IS: Matti ja Teppo saivat kutsun Linnan juhliin 7.11.2019 8:42
  2. Matti ja Teppo lähtevät viimeiselle kiertueelle 8.5.2019 9:15
  3. Iltalehti: Matti ja Teppo valtaavat Hartwall Areenan lokakuussa 22.1.2019 9:20

Kommentoi

Palvelut