Keinomakeuttajilla on surkea maine – mutta mihin pelot ja epäluulot perustuvat? Katso asiantuntijoiden vastaukset

toimitus

Syöpäriski lisääntyy. Dementiariski lisääntyy. Tinnitustakin esiintyy, eikä lihomiseltakaan voi välttyä. Kaikkea näitä ja paljon muitakin pelkoja liitetään makeutusaineisiin.

Epäluuloja herättävät erityisesti keinotekoiset makeutusaineet, kun taas luontaisia makeutusaineita pidetään turvallisempina.

Molempia eli energiaa sisältämättömiä luontaisia ja keinotekoisia makeutusaineita käytetään vähentämään valkoisen sokerin määrää ruoissa ja juomissa. Mutta kuinka paljon näitä energiattomia makeutusaineita on turvallista käyttää, ja millaisia eroja eri aineilla on?

Kysymyksiin vastaavat Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen erikoistutkija Heli Kuusipalo sekä Helsingin yliopiston ravinnon turvallisuuden professori Marina Heinonen. Jutussa ovat lähteinä myös Ruokavirasto ja Duodecim.

Miksi makeutusaineisiin liitetään niin paljon epäluuloja ja pelkoja?

Ihmisiä hämmentävät eritasoiset keskustelut. Asiantuntijat eivät ole keskustelupalstoilla läsnä koko ajan, ja "tietoja" jaetaan monista lähtökohdista.

Elintarvikelainsäädännössä energiattomat makeutusaineet luokitellaan lisäaineiksi. Monella kuluttajalla on se käsitys, että niin sanottu luontainen on turvallista ja jopa terveellistä. Lisäaine kuulostaa siltä, että sitä on jollain lailla käsitelty.

Lisäaineen turvallisuus ei kuitenkaan riipu siitä, onko se luonnonmukainen vai synteettinen.

Kuva: Eveliina Salomaa Eveliina Salomaa

Millä tavalla makeutusaineita tutkitaan?

Elintarvikkeiden valmistuksessa saa käyttää vain hyväksyttyjä lisäaineita, joita makeutusaineetkin ovat. EU:ssa turvallisuusarvioinnin tekee Euroopan elintarviketurvallisuusviranomainen EFSA.

Lisäaineelle määritetään turvallisuusarvioinnin perusteella niin sanottu ADI-arvo. Se tarkoittaa hyväksyttävää päivittäistä annosmäärää, jolle ihminen voi altistua periaatteessa joka päivä koko elämänsä ajan ilman terveydellisiä haittavaikutuksia. ADI ilmoitetaan milligrammoina henkilön painokiloa ja vuorokautta kohden.

Käytössä olevien lisäaineiden turvallisuus tarkistetaan lain mukaan määräajoin, ja tällainen arviointi on makeutusaineiden osalta EU:ssa parhaillaan käynnissä.

Voiko siis sanoa, että makeutusaineet ovat turvallisia?

Kaikki E-koodilla varustetut lisäaineet ovat turvallisia käyttää. Keinomakeuttajia pitäisi syödä tai juoda todella valtavia määriä, jotta terveydelle vaarallinen taso ylittyisi.

Esimerkiksi aspartaamin hyväksyttävä päiväannos on 40 milligrammaa painokiloa kohden päivässä. Se ylittyy vasta, kun aikuinen juo 6–7 litraa aspartaamia sisältävää limsaa päivässä.

Sen sijaan sokerialkoholit (kuten maltitoli, sorbitoli ja ksylitoli) on arvioitu niin turvallisiksi, että niille ei ole asetettu käyttömäärien rajoituksia. Sokerialkoholit ovat myös hammasystävällisiä, mutta niitä ei saa käyttää juomissa.

Kaikkien keinomakeuttajien käytössä kannattaa kuitenkin noudattaa kohtuutta, vaikka terveysriskit ovat tutkimusten mukaan pienet.

Miksi aspartaamia pidetään pahiksena, steviaa hyviksenä?

Steviaa pidetään luonnonmukaisena, koska se on kasvi. Kun puhutaan steviasta makeuttajana, tarkoitetaan kuitenkin makeutusainetta nimeltä stevioliglykosidit. Se on lisäaine (E 960), vaikka se valmistetaan steviakasvin lehtiuutteesta.

Aspartaami on kahden elimistössä tavallisesti esiintyvän aminohapon muodostama synteettinen yhdiste. Sen hajoamistuotteisiin ihmisen ruoansulatuselimistössä lukeutuu metanoli. Se voi olla suurissa määrin nautittuna vaarallinen, mutta aspartaamista sitä saadaan niin vähän, ettei sillä ole tutkimusten mukaan merkitystä.

Aspartaamin huono maine perustunee osittain myös siihen, että perinnöllistä fenyyliketonuria-aineenvaihduntasairautta sairastaville aspartaami on haitallista.

Lihottavatko makeutusaineet?

Tutkimustiedon perusteella vankka käsitys on, että ne eivät lihota. Päinvastoin on tutkittu, että kun ihmiset ovat vaihtaneet sokerin keinomakeutusaineisiin, he ovat laihtuneet.

Väitetty lihominen perustuu näkemykseen, jonka mukaan makeutusaineet lisäisivät ruokahalua ja sitä kautta ylensyöntiä. Tällaista mekanismia ei kuitenkaan ole tutkimuksissa havaittu yksiselitteisesti. Asiaa tutkitaan edelleen.

Aiheuttavatko makeutusaineet vatsavaivoja?

Eivät kaikki. Tämä ominaisuus on sokerialkoholeilla. Niiden runsas käyttö voi aiheuttaa turvotusta ja ripulia, koska ne eivät imeydy ohutsuolesta täydellisesti.

Lain mukaan sokerialkoholien laksatiivisesta (suolen toimintaa kiihdyttävästä) vaikutuksesta on varoitettava pakkausmerkinnöissä, jos tuote sisältää yli kymmenen prosenttia sokerialkoholeja.

Sen sijaan siitä, miten muut keinomakeuttajat vaikuttavat suoliston mikrobistoon, ei vielä ole riittävästi tutkimustuloksia.

Onko erityisryhmien varottava keinomakeuttajien käyttöä?

Suomessa Ruokavirasto ei ole rajoittanut makeutusaineita sisältävien elintarvikkeiden käyttöä millään erityisryhmällä.

Makeutusaineiden päivittäinen annossuositusraja (ADI-arvo) pätee myös lapsille ja raskaana oleville.

Kirjoittaja: Eija Marja-aho

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Turkulaisen ilmestyminen jää tauolle
 2. Tanssitunteja, jumppaa, teatteria – Turussa tapahtuu virtuaalisesti vaikka mitä, ja kaupungin tapahtumakalenteri kerää vinkkejä yhteen
 3. Lähikuvassa: Hissu Kytö on auttanut maahanmuuttajia Turussa pian 50 vuotta: "Skinheadeilta tuli tappouhkauksia ja sain luodin postiluukusta"
 4. Lähikuvassa: Kun kiekko lensi kaukalosta raitiovaunun katolle – legenda Timo Nummelin muistelee, millaisissa olosuhteissa pelattiin hänen lapsuudessa ja nuoruudessa
 5. Elossa 24 h -sarjassa esiintyvä turkulaislääkäri Kosti Koivisto-Kokko pelastaa vapaaehtoistyössään ihmisiä, jotka palaavat heti takaisin sotaan – "Huono muisti" suojelee työssä uupumiselta
 6. Jaanan poika ei koskaan palannut laivareissulta – Nikun katoaminen on yhä täysi mysteeri
 7. "Oli tosi kova paikka, kun tajusin, että lapsia ei tule muita kuin Pasi" – Kotimäen tilaa pyörittävälle Taikku Nurmelle tärkeintä elämässä on perhe, mutta jokaista päivää tahdittavat hevoset
 8. Burn out pysäytti nuoren Michaelan: "Kotona vain tärisin ja itkin"
 9. Moniko pesee kädet kunnolla? Turkulainen kävi yleisessä vessassa katsomassa ja tulos yllätti lääkärin
 10. Arno Kasvi: Ruissalo ei kestä tällaista rumbaa, tarvitaan toinen silta ja kauriskannan harventamista
 11. Turussa karanteenia viettävän Karita Mattilan heippalappu "meluhäiriöstä" riemastutti Twitterissä – "Äiti laittoi äsken viestiä, että joku hänen entinen työkaverinsa haluu tulla mun luo kylään välillä 14–18", nauraa twiittaaja nyt
 12. Tässä on Turun ruuhkaisin kohta – Naantalin pikatien pätkä Köydenpunojankadun ja Vakka-Suomentien välillä pitää yhä ykköstilaa, katso muut ruuhkakertymäkadut
 13. Korona peruutti ay-väen ja vasemmistopuolueiden yhteisen vappujuhlan Turussa – luvassa koronavappu netissä
 14. Anu Pentikin näyttely siirtyy kesälle 2021 – Muutoksia Turun museokeskuksen näyttelyohjelmistossa
 15. "Suurin ja karanteeniystävällisin opiskelijatapahtuma" – Turun Wappuradio tulee taas

Näytä lisää