Turku ei ota lunta talteen – Paraisilla voi aloittaa hiihtokauden hyvin pian läpi kesän säilötyn lumen takia, Turussa se olisi hankalampaa

Kun Turku aloittaa lumettamisen, tekevät lumitykit työtään Impivaarassa kellon ympäri. Teemu Nurmi

Teemu Nurmi

Hiihtoharrastajat ovat päässeet viime vuosina Turussa laduille usein vasta tammikuun puolen välin paikkeilla. Kuluvan vuoden tammikuun 11. päivä Turun kaupunki uutisoi, että hiihtämään pääsi silloin muun muassa Tortinmäessä, Maariassa ja Moisiossa ja että Luolavuoressa, Ispoisissa, Haritussa, Lausteella, Orikedolla ja Impivaara-Mälikkälässä ladut olivat vielä kovin jäisiä.

Impivaaran Nunnavuoressa oli auki kilometrin lisälenkin lisäksi 300 metrin naperolenkki, mutta 1,7 kilometrin reittiä varten tarvittiin lisää tykkilunta.

Lähellä Turkua sijaitsevan Paraisten Pargas IF:n hiihtojaosto on säilönyt lunta jo kaksi kesää ja käyttänyt sitä yhden talven. Uusi säilötyn lumen kausi on edessä ja se alkanee reilusti ennen kuin esimerkiksi Turussa voi hiihtää ulkona.

– Tarkoitus on, että sahanpurut otetaan pois lumen päältä 9.12. ja latujen piitäisi olla hiihtokunnossa saman viikon keskiviikkona. Se mahdollistaa myös sen, että voimme pitää kansalliset hiihtokilpailut 15.12. säilölumella, Pargas IF:n valmennusvastaava Niklas Westerlund kertoo.

Yksi keinoista säilöä lunta on peittää se sahanpurun alle, mutta etenkin rinnekeskukset käyttävät myös muita peittämistapoja.

LiikuntapaikkamestariJukka Virtanen Turun liikuntapalvelukeskuksesta kertoo, että Turussa ei ole varsinaista ulkoista painetta saada kaupungin ladut pikapikaa tehtyä, koska Turussa ei ole mastohiihdon huippu-urheiluseuraa, joka tarvitsisi niitä aikaisessa vaiheessa.

Lumen mahdollisessa säilömisessä talvesta seuraavaan on käytännönkin ongelmia.

– Lumetuspaikkamme Nunnavuoressa ei sovellu lumen säilöntään. Siellä ei ole sopivaa eikä tarpeeksi suurta tilaa eli meidän pitäisi silloin miettiä jotain ihan toista paikkaa lumen säilyttämiselle. Se vaatii omanlaiset olosuhteet, Virtanen sanoo.

Hän muistuttaa, että lumen säilöntään tarvittaisiin rinne, vähän kuin hiekkakuoppa, jonka reunoja vasten säilöminen tehtäisiin.

– Nunnavuoreen menee jo nyt kaudessa noin 250-300 kuormaa lunta ja jos se vielä tuotaisiin jostain kauempaa, vaikkapa Paattisilta, niin kustannukset kasvaisivat rajusti.

Turun kaupunki ottaa 5.12. vastaan asiantuntijan, joka kertoo lumen säilömisestä. Jukka Virtasen mukaan Turku haluaa uteliaisuuttaan kuunnella, missä mennään lumen säilömisen tekniikan suhteen.

– Totta kai mekin mietimme tulevaisuutta ja mitä se tuo tullessaan talvien suhteen.

Liikuntapaikkamestari Virtanen sanoo turkulaisten olevan ymmärtäväisiä sen suhteen, että Turussa ei pääse hiihtämään alkutalvesta.

– Mutta kun pakkasjakso alkaa Turussa, on hiihtoväkikin varpaillaan, että milloin on se päivä, kun pääsee ladulle, Virtanen naurahtaa.

Latujen teko oli viime talvenakin tuskallista, sillä öisin oli pitkään pakkasta, mutta lämpö nousi päivisin nollan tienoille.

– Järkevää tekemistä on se, että pakkasta on vähintään 5 astetta läpi vuorokauden ja noin 10 päivää putkeen. Silloin ladut saadaan kuntoon.

Paraisten Niklas Westerlund sanoo, etttä monella paikkakunnalla säilölumella pyritään siihen, että päästään aikaisin syksyllä hiihtämään, mutta Pargas IF:lle lumen säilöminen on lähinnä varmistuskeino sille, että ylipäätään päästään hiihtämään Paraisilla alkutalven aikana.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Turkulaisen ilmestyminen jää tauolle
 2. Tanssitunteja, jumppaa, teatteria – Turussa tapahtuu virtuaalisesti vaikka mitä, ja kaupungin tapahtumakalenteri kerää vinkkejä yhteen
 3. Lähikuvassa: Hissu Kytö on auttanut maahanmuuttajia Turussa pian 50 vuotta: "Skinheadeilta tuli tappouhkauksia ja sain luodin postiluukusta"
 4. Lähikuvassa: Kun kiekko lensi kaukalosta raitiovaunun katolle – legenda Timo Nummelin muistelee, millaisissa olosuhteissa pelattiin hänen lapsuudessa ja nuoruudessa
 5. Elossa 24 h -sarjassa esiintyvä turkulaislääkäri Kosti Koivisto-Kokko pelastaa vapaaehtoistyössään ihmisiä, jotka palaavat heti takaisin sotaan – "Huono muisti" suojelee työssä uupumiselta
 6. Jaanan poika ei koskaan palannut laivareissulta – Nikun katoaminen on yhä täysi mysteeri
 7. "Oli tosi kova paikka, kun tajusin, että lapsia ei tule muita kuin Pasi" – Kotimäen tilaa pyörittävälle Taikku Nurmelle tärkeintä elämässä on perhe, mutta jokaista päivää tahdittavat hevoset
 8. Burn out pysäytti nuoren Michaelan: "Kotona vain tärisin ja itkin"
 9. Moniko pesee kädet kunnolla? Turkulainen kävi yleisessä vessassa katsomassa ja tulos yllätti lääkärin
 10. Arno Kasvi: Ruissalo ei kestä tällaista rumbaa, tarvitaan toinen silta ja kauriskannan harventamista
 11. Turussa karanteenia viettävän Karita Mattilan heippalappu "meluhäiriöstä" riemastutti Twitterissä – "Äiti laittoi äsken viestiä, että joku hänen entinen työkaverinsa haluu tulla mun luo kylään välillä 14–18", nauraa twiittaaja nyt
 12. Tässä on Turun ruuhkaisin kohta – Naantalin pikatien pätkä Köydenpunojankadun ja Vakka-Suomentien välillä pitää yhä ykköstilaa, katso muut ruuhkakertymäkadut
 13. Korona peruutti ay-väen ja vasemmistopuolueiden yhteisen vappujuhlan Turussa – luvassa koronavappu netissä
 14. Anu Pentikin näyttely siirtyy kesälle 2021 – Muutoksia Turun museokeskuksen näyttelyohjelmistossa
 15. "Suurin ja karanteeniystävällisin opiskelijatapahtuma" – Turun Wappuradio tulee taas

Näytä lisää