Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Piraattipalvelujen käyttö elokuvien ja tv-sarjojen lataamiseksi kiihtyy – "Erittäin huolestuttavaa"

Av-sisältöjen hankkiminen laittomista lähteistä on kääntynyt Suomessa kasvuun, selviää ruotsalaisen Mediavisionin vuotuisesta tutkimuksesta.

Keväällä toteutetun tutkimuksen mukaan Suomessa on 395 000 henkilöä, jotka käyttävät laittomia palveluita kuukausittain. He kuluttavat laittomasta lähteestä vuoden aikana yhteensä 24 miljoonaa elokuvaa ja 34 miljoonaa tv-sarjan jaksoa eli yhteensä 58 miljoonaa nimikettä.

Vuoden 2018 keväällä vastaava luku oli yhteensä 34 miljoonaa nimikettä, joten laittoman av-sisällön käyttömäärä on kasvanut yli 70 prosenttia vuodessa.

– On erittäin huolestuttavaa, että AV-piratismi on lähtenyt taas kasvuun Suomessa, vaikka laillisia vaihtoehtoja pitäisi löytyä enemmän kuin koskaan. Piraattisivustot tekevät jatkuvaa bisnestä laittomalla toiminnallaan ja heikentävät samalla suoraan AV-alan ja laillisten palveluiden toimintaedellytyksiä, sanoo Suomen Filmikamari ry:n toimitusjohtaja Tero Koistinen tiedotteessa.

Tutkimuksen mukaan arviolta kymmenen prosenttia 15–74-vuotiaista suomalaisista lataa tai suoratoistaa elokuvia ja tv-sarjoja laittomista palveluista. Vuoden 2018 keväällä vastaava luku oli kuusi prosenttia. Vuosina 2014 – 2017 taso pysyi kahdeksassa prosentissa.

Tämä on ensimmäinen kerta Mediavisionin kyselytutkimuksen historiassa, kun piratismi on Suomessa lisääntynyt.

Tutkimuksessa tarkastellaan suomalaisten, ruotsalaisten, norjalaisten ja tanskalaisten harjoittamaa elokuvien sekä tv-sarjojen lataamista ja suoratoistoa laittomista palveluista. Tanskassa, Norjassa ja Ruotsissa av-piratismin määrä on pysynyt samalla tasolla tai vähentynyt viime vuoteen verrattuna.

Pohjoismaista yleisintä piratismi on edelleen Ruotsissa, jossa viidennes kuluttaa av-sisältöjä laittomista lähteistä. Tanskassa vastaava luku on jo neljän vuoden ajan ollut kymmenen prosenttia.