Kaunokirjallisuuden Finlandia-palkinnon sai Pajtim Statovci

Pajtim Statovci asuu Helsingissä ja valmistelee Helsingin yliopistossa väitöskirjaa kirjallisuuden eläinrepresentaatioista. Otava / Jonne Räsänen

Jussi Vehkasalo

Kirjallisuuden Finlandia-palkinnon saajat on valittu, valinnat julkistettiin Helsingin Lasipalatsin elokuvateatteri Bio Rexissä järjestetyssä tilaisuudessa.

Kaunokirjallisuuden palkinnon sai Pajtim Statovcin Bolla (Otava), valitsijana toimi Yleisradion toimitusjohtaja Merja Ylä-Anttila Tietokirjallisuuden palkinnon sai Anssi Jokirannan, Pekka Juntin, Anna Ruohosen ja Jenni Räinän kirjoittama Metsä meidän jälkeemme (Like), valitsijana toimi taloustieteilijä ja tietokirjailija Sixten Korkman Lasten- ja nuortenkirjallisuuden palkinnon sai Marisha Rasi-Koskisen Auringon pimeä puoli (WSOY), valitsijana toimi muusikko Olavi Uusivirta

Vuonna 1990 syntynyt Statovcion Suomen kansainvälisesti menestyneimpiä kirjailijoita, romaanit Kissani Jugoslavia ja Tiranan sydänovat saaneet hyvän vastaanoton englanninkielisessä maailmassa. Hänen teostensa käännösoikeuksia on myyty yli 15 kielialueelle. Statovci palkittiin esikoisromaanistaan Kissani Jugoslavia Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkinnolla, ja Tiranan sydän voitti Toisinkoinen-kirjallisuuspalkinnon. Statovci asuu Helsingissä ja valmistelee Helsingin yliopistossa väitöskirjaa kirjallisuuden eläinrepresentaatioista.

Ylä-Anttila perusteli valintaansa muun muassa seuraavasti:

–Kirjan tarina kiteyttää syviä inhimillisiä asioita. Se nostaa esiin ikuisia kysymyksiä, jotka ovat kaikkina aikoina ihmisille merkityksellisiä ja yhteisiä. Teos jätti minuun syvät jäljet ja jäi myllertämään mieltä pitkäksi aikaa. Kirja on raju, väkivaltainen, rumakin ja koettelee lukijaansa, mutta se myös palkitsee monin verroin.

Kaunokirjallisuuden, tietokirjallisuuden sekä lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-voittajat saavat kukin 30 000 euroa. Jokaisessa kategoriassa oli ehdolla kuusi teosta.

Suomen Kirjasäätiö asettaa vuosittain kolmijäsenisen valintalautakunnan, jonka tehtävänä on nimetä vähintään kolme ja enintään kuusi ehdokasta palkinnonsaajaksi, sekä henkilön, joka valitsee nimetyistä ehdokkaista lopullisen palkinnonsaajan. Kilpailuun voivat osallistua teokset, jotka on julkaistu edellisen kilpailun ehdokasasettelun määräpäivän ja kuluvan vuoden määräpäivän välisenä aikana.

Myös yleisö sai äänestää suosikkejaan ehdokkaiden joukosta. Paras kaunokirjallisuuden ehdokkaista oli lukijoiden mielestä Johanna Venhon romaani, Sylvi Kekkosesta kertova Ensimmäinen nainen ja tietokirjoista Anssi Jokirannan, Pekka Juntin, Anna Ruohosen ja Jenni Räinän kirjoittama Metsä meidän jälkeemme Lasten- ja nuortenkirjallisuuden ehdokkaista suosikiksi äänestettiin Tomi Kontion kirjoittama ja Elina Warstan kuvittama Koira nimeltään Kissa tapaa kissan

Juttua muokattu 27.11.2019 kello 15.16: Lisätty tietoa Statovcista, lähde: www.otava.fi. ja kello 15.20 lisätty Ylä-Anttilan valintaperusteluja.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Palvelut