Autoalalla kallis riita käytetyn Nissanin moottorista – ostajalla maksettavaa jo lähes 95 000 euroa

Pakettiauton jakohihna rikkoutui 50 000 ajokilometrin jälkeen. Maahantuottajalta korvausta oikeudessa vaatinut sai maksettavakseen kymppitonnien oikeudenkäyntikulut. Juha Perämäki

Crista Lassfolk-Feodoroff

Mies osti autoliikkeestä käytetyn Nissan NV 200-mallisen pakettiauton 21 900 eurolla. Kaupat tehtiin vuoden 2014 toukokuussa, jolloin autolla oli ajettu noin 24 000 kilometriä.

Pakettiauto oli ensirekisteröity 9.10.2012 yksityishenkilön nimiin, joka myi sen sittemmin autoliikkeeseen, josta mies sen osti.

Mies ehti ajaa autollaan siihen asti, kunnes mittariin tuli 50 000 kilometriä, jolloin auton jakohihna rikkoutui vaurioittaen moottorin. Korjaus maksoi 6 000 euroa, josta autoliike korvasi miehelle 2 000 euroa.

Mies reklamoi asiasta maahantuojalle Nissan Nordic Europe Oy:lle, koska jakohihnan vaihtoväliksi oli auton huolto-ohjelmassa määritelty joko 150 000 ajokilometriä tai kuusi vuotta. Autoa oli huollettu asianmukaisesti.

Miehen mukaan jakohihnassa oli valmistusvirhe. Mies toimitti viallisen moottorin maahantuojalle ja vaati korvausta. Maahantuoja ylenkatsoi miehen vaateet.

Mies vei asian käräjille. Hänen lisäkseen kantajina olivat Autoalan Keskusliitto ry, yksi autohuoltamo ja yksi autokauppa.

Maahantuoja kiisti valmistusvirheen ja painotti näyttötaakan jakohihnan valmistusvirheestä olevan auton ostaneella miehellä. Lisäksi maahantuoja ei katsonut olevansa miehen kanssa minkäänlaisessa sopimussuhteessa, joka olisi velvoittanut korvauksiin.

Käräjäoikeus hylkäsi miehen kanteen 20.6.2018 ja määräsi hänet korvaamaan Nissan Nordic Oy:lle oikeudenkäyntikuluja 49 053 34 euroa.

Käräjäoikeus perusteli tuomionsa sillä, että uuden auton jälleenmyyntiin luovuttaneen maahantuojan vastuu virheestä ei ulotu ensimmäistä käyttöönottoa koskevaa kauppaa laajemmalle. Maahantuojaei ollut enää vastuussa väitetystä virheestä.

Mies valitti tuomiosta hovioikeuteen.

Hovioikeus päätti ratkaista niin kutsutulla välituomiolla ennakkotapaukseksi koetun kiistan siitä, oliko vastuu maahantuojalla vai ei. Aikaisemman myyntiportaan vastuun ulottumisesta ei ole julkaistuja tuomioistuinratkaisuja.

Hovioikeuden 26.11.2019 antaman tuomion mukaan aihetta käräjäoikeuden päätöksen muuttamiseen ei ole. Miehen tekemän valituksen tultua hylätyksi Nissan Nordic Europe Oy:n puuttuvan vastuuaseman vuoksi, asian käsittelyä hovioikeudessa ei ole tarpeen jatkaa.

Hovioikeus velvoitti miehen korvaamaan Nissan Nordic Europe Oy:n oikeudenkäyntikulut hovioikeudessa 17 050,75 eurolla.

Mies yritti saada vähennettyä korvauksen 8 510,62 euroon vedoten siihen, että hänellä oli perusteltu syy käydä asiasta oikeutta.

Hovioikeuden mukaan maahantuojan korvausvaatimukset olivatkohtuulliset.

Mies vetosi korvausalennusta pyytäessään siihen, että oli hovioikeudessa yksityishenkilönä. Tuomioistuin katsoi kuitenkin riidattomaksi sen, että hänen oikeudenkäyntikulunsa maksajaksi oli sitoutunut Autoalan Keskusliitto ry.

Yhteensä käytettynä ostettu Nissan on maksanut tähän mennessä noin 95 000 euroa.

Mies voi hakea tuomiosta valituslupaa korkeimmalta oikeudelta 27.1.2019 saakka.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Turkulaisen ilmestyminen jää tauolle
 2. Tanssitunteja, jumppaa, teatteria – Turussa tapahtuu virtuaalisesti vaikka mitä, ja kaupungin tapahtumakalenteri kerää vinkkejä yhteen
 3. Lähikuvassa: Hissu Kytö on auttanut maahanmuuttajia Turussa pian 50 vuotta: "Skinheadeilta tuli tappouhkauksia ja sain luodin postiluukusta"
 4. Lähikuvassa: Kun kiekko lensi kaukalosta raitiovaunun katolle – legenda Timo Nummelin muistelee, millaisissa olosuhteissa pelattiin hänen lapsuudessa ja nuoruudessa
 5. Elossa 24 h -sarjassa esiintyvä turkulaislääkäri Kosti Koivisto-Kokko pelastaa vapaaehtoistyössään ihmisiä, jotka palaavat heti takaisin sotaan – "Huono muisti" suojelee työssä uupumiselta
 6. Jaanan poika ei koskaan palannut laivareissulta – Nikun katoaminen on yhä täysi mysteeri
 7. "Oli tosi kova paikka, kun tajusin, että lapsia ei tule muita kuin Pasi" – Kotimäen tilaa pyörittävälle Taikku Nurmelle tärkeintä elämässä on perhe, mutta jokaista päivää tahdittavat hevoset
 8. Burn out pysäytti nuoren Michaelan: "Kotona vain tärisin ja itkin"
 9. Moniko pesee kädet kunnolla? Turkulainen kävi yleisessä vessassa katsomassa ja tulos yllätti lääkärin
 10. Arno Kasvi: Ruissalo ei kestä tällaista rumbaa, tarvitaan toinen silta ja kauriskannan harventamista
 11. Turussa karanteenia viettävän Karita Mattilan heippalappu "meluhäiriöstä" riemastutti Twitterissä – "Äiti laittoi äsken viestiä, että joku hänen entinen työkaverinsa haluu tulla mun luo kylään välillä 14–18", nauraa twiittaaja nyt
 12. Tässä on Turun ruuhkaisin kohta – Naantalin pikatien pätkä Köydenpunojankadun ja Vakka-Suomentien välillä pitää yhä ykköstilaa, katso muut ruuhkakertymäkadut
 13. Korona peruutti ay-väen ja vasemmistopuolueiden yhteisen vappujuhlan Turussa – luvassa koronavappu netissä
 14. Anu Pentikin näyttely siirtyy kesälle 2021 – Muutoksia Turun museokeskuksen näyttelyohjelmistossa
 15. "Suurin ja karanteeniystävällisin opiskelijatapahtuma" – Turun Wappuradio tulee taas

Näytä lisää