Ikävä ilmiö paljastui maahantuotujen lemmikkien tehovalvonnassa – näitä puutteita havaittiin

Yli puolella tarkastetuista koirista havaittiin puutteita. Kuvan koira ei liity juttuun. Varonen Mervi

Anniina Virtanen

Puolella tehovalvonnan haaviin jääneistä lemmikeistä havaittiin puutteita. Etelä-Suomen aluehallintovirasto järjesti matkailijoiden tehovalvonnan poliisin, tullin ja Helsingin valvontaeläinlääkärin kanssa.

Poliisi ja tulli pysäytti 834 lautalta tulevaa autoa satamassa. Etelä-Suomen aluehallintoviraston läänineläinlääkärit tarkastivat niissä olevat 50 eläintä, joista 45 oli koiria.

Valvonnassa tarkastettiin Suomeen matkaavien lemmikkien maahantulon edellytyksiä sekä kerrottiin lemmikkien kanssa liikkuville tuontivaatimuksista ja tautiriskeistä. Yli puolella tarkastetuista koirista, 24:llä havaittiin puutteita. Koirilta puuttui joko ekinokokkilääkityksiä, rabiesrokotuksia tai passi.

Omistajille annettiin määräys puutteiden korjaamiseksi määräajassa sekä kaksi ilman passia matkustanutta koiraa käännytettiin omistajan kanssa takaisin Viroon.

Tarkastettavien joukossa oli lisäksi yksi kissa ja neljä hevosta, joiden tuontiasiakirjat olivat kunnossa.

Tarkastuksessa paljastui myös ikävä ilmiö. Koiratuonti yritetään naamioida yksityiseksi tuonniksi, vaikka viranomaisista on selvää, että koira välitetään edelleen uudelle omistajalle. Kaupallisen tuonnin vaatimuksia ei kuitenkaan täytetä.

─ Olen törmännyt tähän ilmiöön sekä rescue-tuonnissa että pentukaupassa ja ilmoitan tällaiset tuonnit poliisille, sanoo läänineläinlääkäri Sari Haikka tiedotteessa.

Jokaisen rescue-koiran mukana tulee olla TRACES-terveystodistus, joka on EU-komission ylläpitämä terveystodistusjärjestelmä. Eläinlääkäri tarkastaa tällaisen eläimen lähtömaassa 48 tuntia ennen tuontia Suomeen.

Suomalaiset ostavat koiranpentuja edelleen pentutehtailijoilta. Pentutehtaalta koiran hankkiva henkilö tukee rikollista ja eläinten kärsimystä aiheuttavaa toimintaa. Vastuu on ostajalla.

Lemmikkien tuonti- ja vientivaatimukset voi selvittää Ruokaviraston sivujen hakukoneen avulla.

─ Koirilla ja kissoilla tulee olla rabiesrokotus tai rabiesvakuus. Jos tuodaan katukoiria rabiesriskialueilta, kuten Venäjältä tai Romaniasta, on suositeltavaa testata rabieksen vasta-aineet, Haikka ohjeistaa.

Jos koiralla havaitaan puutteita rokotuksissa tai lääkityksessä, tehdään tautiriskiarvio ja sen perusteella koira joko lähetetään takaisin lähtömaahan, eristetään tai lopetetaan.

– Virallinen rabiesepäily johtaa lähes aina eläimen lopettamiseen. Rabiesta tai ekinokokkia ei esiinny Suomessa, ja näin tulisi olla jatkossakin, Haikka painottaa.

Toisesta EU-maasta Suomeen tuotavilla koirilla täytyy olla siru, passi, lääkitys ekinokokkoosia vastaan sekä rabiesrokotus tai rabiesvakuus. Kissoilla on samat vaatimukset lukuun ottamatta ekinokokkilääkitystä.

Näin vältät pentutehdas-koiran ostamisen

Käy katsomassa pentua ainakin kahdesti muutaman viikon välein.

Pyydä nähdä kasvatusolosuhteet ja pennun emä molemmilla kerroilla.

Vältä ostamasta koiraa pelkän nettimyynti-ilmoituksen perusteella.

Älä anna suloisten koiranpentukuvien hämätä.

Varmista, että saat tarvittavat asiakirjat, kuten kauppakirjan koiran ostosta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Turkulaisen ilmestyminen jää tauolle
 2. Tanssitunteja, jumppaa, teatteria – Turussa tapahtuu virtuaalisesti vaikka mitä, ja kaupungin tapahtumakalenteri kerää vinkkejä yhteen
 3. Lähikuvassa: Hissu Kytö on auttanut maahanmuuttajia Turussa pian 50 vuotta: "Skinheadeilta tuli tappouhkauksia ja sain luodin postiluukusta"
 4. Lähikuvassa: Kun kiekko lensi kaukalosta raitiovaunun katolle – legenda Timo Nummelin muistelee, millaisissa olosuhteissa pelattiin hänen lapsuudessa ja nuoruudessa
 5. Elossa 24 h -sarjassa esiintyvä turkulaislääkäri Kosti Koivisto-Kokko pelastaa vapaaehtoistyössään ihmisiä, jotka palaavat heti takaisin sotaan – "Huono muisti" suojelee työssä uupumiselta
 6. Jaanan poika ei koskaan palannut laivareissulta – Nikun katoaminen on yhä täysi mysteeri
 7. "Oli tosi kova paikka, kun tajusin, että lapsia ei tule muita kuin Pasi" – Kotimäen tilaa pyörittävälle Taikku Nurmelle tärkeintä elämässä on perhe, mutta jokaista päivää tahdittavat hevoset
 8. Burn out pysäytti nuoren Michaelan: "Kotona vain tärisin ja itkin"
 9. Moniko pesee kädet kunnolla? Turkulainen kävi yleisessä vessassa katsomassa ja tulos yllätti lääkärin
 10. Arno Kasvi: Ruissalo ei kestä tällaista rumbaa, tarvitaan toinen silta ja kauriskannan harventamista
 11. Turussa karanteenia viettävän Karita Mattilan heippalappu "meluhäiriöstä" riemastutti Twitterissä – "Äiti laittoi äsken viestiä, että joku hänen entinen työkaverinsa haluu tulla mun luo kylään välillä 14–18", nauraa twiittaaja nyt
 12. Tässä on Turun ruuhkaisin kohta – Naantalin pikatien pätkä Köydenpunojankadun ja Vakka-Suomentien välillä pitää yhä ykköstilaa, katso muut ruuhkakertymäkadut
 13. Korona peruutti ay-väen ja vasemmistopuolueiden yhteisen vappujuhlan Turussa – luvassa koronavappu netissä
 14. Anu Pentikin näyttely siirtyy kesälle 2021 – Muutoksia Turun museokeskuksen näyttelyohjelmistossa
 15. "Suurin ja karanteeniystävällisin opiskelijatapahtuma" – Turun Wappuradio tulee taas

Näytä lisää