Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Meidän Turun Pauliina de Anna: ”Ei kuntalaisia pidä vain kuulla vaan kuunnella”

Vuonna 1993 perustetun Meidän Turku – Vårt Åbo ry:n taival tuli päätökseensä, kun yhdistys poistui yhdistysrekisteristä 7. marraskuuta. Puheenjohtajana toimineen Pauliina de Annan mukaan päätös oli väistämätön.

– Oli päätetty, että tällä porukalla jatketaan niin kauan kuin kuntoa ja innostusta riittää. Nyt katsottiin, että projekti on päättynyt.

Yhdistys perustettiin käymään ja luomaan julkista, tasa-arvoista ja rakentavaa keskustelua kaupunkisuunnittelusta. Se halusi myös edistää hyvän turkulaisen kaupunkikuvan luomista ja suojelemista sekä valvoa hyvän hallintotavan toteutumista ja kuntalaisten oikeusturvaa kaupunkisuunnittelua koskevissa kysymyksissä.

– Meillä on ollut kiinnostus siihen, että päätökset tehdään oikein perustein. Päätösten pitää perustua lakiin, de Anna muistuttaa.

De Annan mukaan yhdistyksen toiminnan historiaan mahtuu onnistumisia. Hän ottaa esimerkkeinä sen, että Humalistonkatu 14:ssä on nyt hienot ja toimivat puutalot - lisäksi Ratapihankatu 51:n kaava saatiin muutettua lain mukaiseksi.

Tappioita yhdistykselle taas ovat olleet Sinisen talon purkaminen ja toriparkin eteneminen.

– Jo kauan sitten luvattiin, että toriparkki toteutetaan yksityisellä rahalla. Nyt siihen on kuntalaisten rahaa palamassa eikä joukkoliikenteen tappioita kukaan maksa, de Anna kritisoi.

De Anna harmittelee sitä, että kansalaisvaikuttamisesta on tullut aika hankalaa. Tämä oli osasyy yhdistyksen lopettamiseen.

– Kansalaisten mahdollisuuksia vaikuttaa päätöksentekoon on jatkuvasti rajoitettu tai vaikeutettu muun muassa korkeimman hallinto-oikeuden valituslupajärjestelmällä ja hallinto-oikeuksien käsittelymaksuja huimasti korottamalla.

Hän muistuttaa, että valittaminen ei ole Meidän Turullekaan ollut koskaan itsetarkoitus. Suomessa valitetaan ylipäänsä kaavoista varsin vähän eikä Meidän Turkukaan ole de Annan mukaan kovin monesta kaavasta valittanut - vain isoimmista.

Nyt kun yhdistys on kuopattu, jatkavat Meidän Turun jäsenet vaikuttamista yksilötasolla.

Samaa hän kaipaa muiltakin kaupunkilaisilta.

– Toivon, että kun kehitys kehittyy, nousee esiin uusia tahoja. Ei ahneudelle pidä antaa liikaa tilaa. Pitää rakastaa omaa kaupunkia ja kaupunkikuvaa.

De Anna toivoo, että päättäjät myös kuuntelisivat enemmän ihmisiä. Kuntalaiset pitää saada paremmin mukaan, ja toisaalta heidän pitää olla myös kiinnostuneita kaupungin tulevaisuudesta.

– Ei kuntalaisia pidä vain kuulla vaan kuunnella. Näillä verbeillä on iso ero. Eivätkä ihmiset voi vain äänestää ja antaa valtaa. Pitää myös valvoa, että jotain tapahtuu, de Anna kiteyttää.