Liikenne kiristää hermoja Kupittaalla – tämä risteys on suurin ongelma

Ongelma Lemminkäisenkadun ja Itäisen Pitkäkadun risteyksessä on päättyvä pyörätie, joka pakottaa Itäistä Pitkäkatua tulevat vaihtamaan puolta. Tomi Kangasniemi

Tomi Kangasniemi

Kupittaa on viime vuosina kasvanut vauhdilla. Alueelle on rakennettu rutkasti lisää asuntoja ja toimitilaa. Ei siis ihme, että moni kokee, etteivät alueen liikennejärjestelyt pysy kehityksen perässä.

Murheenkryyni alueella liikkuvien mielestä on etenkin Lemminkäisenkadun ja Itäisen Pitkäkadun risteys.

– Tämä on tosi hankala risteys. Olen itse ollut töissä täällä 20 vuotta, ja minä osaan täällä ajaa. Mutta jos esimerkiksi perheenjäsen tulee hakemaan, niin ei tiedä mihin saa kääntyä ja mihin voi pysähtyä. Autoilijat tyyttäilevät hysteerisenä, Anne Eriksson sanoo.

Eriksson kertoo itse liikkuvansa enimmäkseen bussilla, mutta kerran pari viikossa hän tarvitsee autoa.

Risteys on ongelmallinen myös pyöräilijöille. Joni Tahvanainen kulkee päivittäin Itäistä Pitkäkatua ja Tykistökatua. Hän kaipaisi reitille molemmin puolin kulkevaa pyörätietä.

– Risteys on paha. Itäistä Pitkäkatua kun tulee, on pakko vaihtaa tässä risteyksessä puolta. Valaisinpylväät ovat myös aika lähellä pyörätien oikeaa reunaa. Niihin olen meinannut itse törmätä.

Hän harmittelee myös sitä, että jalankulkijat eivät tahdo kävellä kadun oikeassa reunassa ja sähköpotkulautoja jätetään kulkureiteille.

Samanlaisista ongelmista kuulee muiltakin kommentoijilta, jotka haluavat pitäytyä etunimissä. Enimmäkseen kävellen liikkuva Eva valittelee, että pyöräilijät liikkuvat jalkakäytävällä ja autoilijat ajavat päin punaista.

Niin ikään kävellen liikkuva Arttu ei ole kokenut risteysalueella ongelmia, mutta kaveri Aleksi on kriittisempi.

– Pyörällä liikkuminen on ongelma. Ei ole kunnon kävelyteitä eikä pyöräteitä. Nyt pyörät puikkelehtivat joka suuntaan. Se häiritsee autoilijoita. Myös kapea kulkuväylä tässä Tykistökadulla on ongelma.

Turun kaupungilla Kupittaan ongelmat ovat tiedossa, ja niihin ollaan myös puuttumassa.

Ongelmaristeykseen on luvassa helpotusta, sillä pyörätien jatkaminen Tykistökatua Lemminkäisenkadun ja Joukahaisenkadun välille on suunnitelmissa. Sen aikataulua on kiireistetty, mutta päätöksentekoprosessissa se ei vielä ole.

– Siinä pyritään katsomaan kaikki kaistajärjestelyt, ja se tulee selkeyttämään juuri tätä risteystä, liikennesuunnitteluinsinööri Maija Norava Turun kaupungilta lupaa.

Jo pitkään tapetilla ovat olleet myös alueen parkkiongelmat. Tämä tulee esiin myös alueella liikkuvien kommenteissa. Kokemus on, että parkkipaikkoja ei alueella ole tarpeeksi.

Noravan mukaan ongelma johtuu pääosin siitä, että autoilijat etsivät ilmaisia parkkipaikkoja. Alueen parkkihalleista osassa kyllä olisi tilaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Turkulaisen ilmestyminen jää tauolle
 2. Tanssitunteja, jumppaa, teatteria – Turussa tapahtuu virtuaalisesti vaikka mitä, ja kaupungin tapahtumakalenteri kerää vinkkejä yhteen
 3. Lähikuvassa: Hissu Kytö on auttanut maahanmuuttajia Turussa pian 50 vuotta: "Skinheadeilta tuli tappouhkauksia ja sain luodin postiluukusta"
 4. Lähikuvassa: Kun kiekko lensi kaukalosta raitiovaunun katolle – legenda Timo Nummelin muistelee, millaisissa olosuhteissa pelattiin hänen lapsuudessa ja nuoruudessa
 5. Elossa 24 h -sarjassa esiintyvä turkulaislääkäri Kosti Koivisto-Kokko pelastaa vapaaehtoistyössään ihmisiä, jotka palaavat heti takaisin sotaan – "Huono muisti" suojelee työssä uupumiselta
 6. Jaanan poika ei koskaan palannut laivareissulta – Nikun katoaminen on yhä täysi mysteeri
 7. "Oli tosi kova paikka, kun tajusin, että lapsia ei tule muita kuin Pasi" – Kotimäen tilaa pyörittävälle Taikku Nurmelle tärkeintä elämässä on perhe, mutta jokaista päivää tahdittavat hevoset
 8. Burn out pysäytti nuoren Michaelan: "Kotona vain tärisin ja itkin"
 9. Moniko pesee kädet kunnolla? Turkulainen kävi yleisessä vessassa katsomassa ja tulos yllätti lääkärin
 10. Arno Kasvi: Ruissalo ei kestä tällaista rumbaa, tarvitaan toinen silta ja kauriskannan harventamista
 11. Turussa karanteenia viettävän Karita Mattilan heippalappu "meluhäiriöstä" riemastutti Twitterissä – "Äiti laittoi äsken viestiä, että joku hänen entinen työkaverinsa haluu tulla mun luo kylään välillä 14–18", nauraa twiittaaja nyt
 12. Tässä on Turun ruuhkaisin kohta – Naantalin pikatien pätkä Köydenpunojankadun ja Vakka-Suomentien välillä pitää yhä ykköstilaa, katso muut ruuhkakertymäkadut
 13. Korona peruutti ay-väen ja vasemmistopuolueiden yhteisen vappujuhlan Turussa – luvassa koronavappu netissä
 14. Anu Pentikin näyttely siirtyy kesälle 2021 – Muutoksia Turun museokeskuksen näyttelyohjelmistossa
 15. "Suurin ja karanteeniystävällisin opiskelijatapahtuma" – Turun Wappuradio tulee taas

Näytä lisää